Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Система винагороди авторам

В АУДІОВІЗУАЛЬНІЙ СФЕРІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ

ЇХ ТВОРІВ ТЕЛЕМОВНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

(Рекомендації Програми ТАСІС

«Інтелектуальна власність»)

1. Вступ

Телевізійні організації розповсюджують як художні, так і документальні кіно- і телетвори.

Ці твори можуть бути:

  • виготовлені самими телемовними організаціями;

  • виготовлені незалежними продюсерами або студіями;

  • виплата авторської винагороди не становить жодних проблем, коли теле- мовна організація є одночасно продюсером і розповсюджувачем, оскільки вона має безпосередній зв'язок з авторами.

Ким і як повинна бути виплачена винагорода авторам при розповсюдженні їх творів іншими телевізійними організаціями, які не є виробниками даного ау­діовізуального твору?

2. Система винагороди

Можливі три способи:

а) виплата винагороди здійснюється самою телемовною організацією;

б) винагорода виплачується продюсером;

в) змішана системи виплати винагороди.

а) Виплата винагороди телемовною організацією

Ця система розроблена і впроваджена авторсько-правовими товариствами (SABAM, SACD Франції, SACD Бельгії, SACD Канади, SSA, SGAE). Ця система передбачає:

  • що продюсер відступає телемовній організації право на розповсюдження аудіовізуального твору без врахування авторської винагороди. Остання випла­ чується безпосередньо телемовною організацією;

  • що договір між продюсером і автором містить застереження про винаго­ роду, який включає наступні примірні положення:

«автор відступає продюсеру право виконувати або дозволяти виконання твору (його оригінальної, дубльованої або субтитрованої версії) шляхом його телевізійної передачі в ефір, по кабелю (за умови дотримання нижченаведеного параграфу) або через супутник. Продюсер повинен повідомити телемовні орга­нізації про те, що вони зобов'язані укласти відповідні договори з організаціями колективного управління авторськими правами, до яких належить автор, або з іншими організаціями, що представляють автора»;

«стосовно одночасної повної й такої, що не вносить змін до програми, пере­дачі аудіовізуального твору по кабелю, всі майнові права, що випливають із та­кого використання, управляються й управлятимуть відповідно до договорів, безпосередньо або опосередковано укладених між авторсько-правовими орга­нізаціями, до яких належить автор, і організаціями кабельного мовлення».

311

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

В тих країнах, де застосовується типовий договір UAE SACD, правила, встановлені статтею 2 зазначеного договору, доповнюються наступними поло­женнями:

«дозвіл розповсюджується:

на твори, що становлять телевізійний і кінематографічний репертуар орга­нізацій. Такими є будь-які відеозаписи, із супроводом або без супроводу їх зву­ком, незалежно від виду матеріального носія, на якому здійснений запис, спосо­бів виготовлення і розповсюдження, право на телевізійне використання яких було прямо або опосередковано передано авторській організації».

Ця система дозволяє виплачувати авторам найбільш адекватну і справед­ливу винагороду.

б) Виплата винагороди продюсером

Продюсер повинен виплачувати авторам певний відсоток від суми, одержа­ної ним за відступлення прав телевізійного розповсюдження твору телемовної організації (ціни продажу).

Ця система має три недоліки:

  • твори, при створенні яких телемовна організація виступає як співпродю- сер, а також твори, права на які відступлені за системою партнерингу, вимага­ ють особливого скорегованого режиму виплат винагороди. В обох цих випадках необхідно суто теоретично визначити ціну продажу, від якої буде нараховува­ тися відсоток, призначений автору як винагорода за використання твору;

  • нестабільний стан незалежних продюсерів в умовах вільної економіки. Ця система не враховує ймовірності розорення, банкрутства і ліквідації неве­ ликих студій, наприклад, шляхом їх поглинення більш крупними виробниками аудіовізуальних творів;

— доходи продюсера переважно важко піддаються суворому обліку і конт­ролю.

в) Змішана система

Як і в попередній системі, винагорода автору буде розраховуватися і випла­чуватися з доходів продюсера, але виплата цієї винагороди здійснюватиметься самою телемовною організацією. В цьому разі організація колективного управ­ління правами авторів може укласти договір з організаціями, що представляють продюсерів, і з організацією мовлення, що встановлює відрахування організації певного відсотку від бюджету організації мовлення, призначеного для придбання , останнім художніх і документальних програм.

Відсоткова ставка, про яку можуть домовлятися організація і розповсюджу- j вач, переважно становить близько 7 %.

Одержані таким чином суми розподілятимуться організацією між усіма авто- J рами, чиї твори були розповсюджені зазначеними телемовними організаціями.

312

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»