Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 8

Аудіовізуальні засоби масової інформації можна розглядати як засоби, що відповідають суспільним потребам завдяки їх найбільш значимій соціальній ролі.

Вирішальну роль відіграє спосіб фінансування кінематографічних і теле­візійних творів. Спосіб фінансування надає фінансистам можливість приймати рішення, які можуть вплинути на творчий задум і незалежність автора.

Обов'язком саме державних органів у кожній країні і на загальноєвропейсь­кому рівні є фінансування створення аудіовізуальних творів за рахунок влас­них вкладень і пошуку різноманітних джерел фінансування, що безумовно по­винно підтримати незалежних авторів.

Організації, що займаються наданням допомоги й підтримки створенню кінематографічних і телевізійних творів, повинні вносити свій вклад у вирішен­ня цього завдання.

Стаття 9

Зосередження коштів виробництва і розповсюдження в руках обмеженого кола осіб або багатонаціональних компаній ховає в собі загрозу всім демокра­тичним правам.

Всі форми, як прямої, так і опосередкованої цензури, повинні бути відмінені.

Незалежність художнього вираження повинна бути захищена від політич­ного або фінансового тиску.

Стаття 10

Кінематографічні твори призначені, головним чином, для демонстрування в кінотеатрах.

Громадськість має право перегляду їх в кінотеатрах.

Європейські закони і правила повинні регламентувати хронологічний поря­док, який би забезпечував і гарантував можливість демонстрування зазначе­них творів, головним чином у кінотеатрах.

Стаття 11

Кожний повинен володіти правом доступу до будь-якої інформації й до будь-яких кінематографічних і телевізійних творів. Одночасно кожному гаран­тується захист від зловживань з політичною або комерційною метою.

329

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

Громадські установи на національному і європейському рівні повинні:

  • забезпечувати вільний доступ до всіх засобів масової інформації;

  • слідкувати за тим, щоб програми засобів масової інформації поважали со­ ціальну й культурну багатогранність, вживали заходи проти нівелювання й іг­ норування громадської думки й забезпечували свободу вибору й виховання критичного відношення.

Стаття 12

Громадськість має особливе право, відмінне від права автора, але таке, що забезпечує це право, на перегляд творів у їх цілісній формі без рекламних пауз.

Громадськість має право на повну й об'єктивну інформацію щодо змісту програм. Громадськість повинна мати можливість брати участь у виборі про­грам засобів масової інформації.

Стаття 13

Будучи нині важливою формою масової інформації, засоби масової інформа­ції аудіовізуальної сфери сприяють загрозливій тенденції зростання пасивнос­ті молоді. Разом з тим зазначені засоби масової інформації, через подані ними твори, можуть стимулювати творчу уяву, сприяти оновленню мови, викликати критичне відношення до послідовності образів і спонукати думку до руху.

Кінематографічні й телевізійні твори займуть належне місце в системі освіти європейських народів.

Розвиток системи спеціальної технічної освіти, покликаної відповідати по­требам теперішнього й майбутнього технологічного прогресу, стане хорошим стимулом розвитку художньої творчості, заохочення критичної й інтелекту­альної участі в дійсно багатогранній і демократичній системі.