Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Поточна ситуація

Відповідно до статті 1 Конституції України Україна є суверенна і незалеж­на, демократична, соціальна, правова держава.

Статтею 5 Конституції визначено, що Україна є республікою. Носієм сувере­нітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпо­середньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить ви­ключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадо­вими особами; ніхто не може узурпувати державну владу (стаття 5 Конституції України).

Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдуми та інші форми безпосередньої демократії (стаття 69 Конституції України).

Статтею 71 Конституції України встановлено, що вибори до органів держав­ної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на ос­нові загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосуван­ня. Виборцям гарантується вільне волевиявлення.

Згідно із статтею 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звер­нення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Короткострокові (2000—2001 роки) та середньострокові (2002—2003 роки) пріоритети

Привести у відповідність до норм Конституції України нормативно-правові акти, прийняті до набуття чинності Конституцією України (28 червня 1996 ро­ку).

502

Європейська інтеграція України

Довідково. Пунктом 1 Розділу XY «Перехідні положення» Конституції Украї­ни встановлено, що закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинно­сті цією Конституцією, є чинними у частині, що не суперечить Конституції України.

Закінчити роботу, пов'язану із визначенням юридичних рамок діяльності об'єднань громадян в Україні, спрощенням порядку звітності та інше. Приско­рити прийняття проектів Законів України про політичні партії, про громадські організації.

З метою сприяння побудові в Україні громадянського суспільства за схемою співробітництва «державні установи — недержавні організації» здійснити ком­плекс заходів, спрямованих на розвиток відносин та популяризацію ефектив­ності відносин з громадськими організаціями, створення сприятливого клімату для існування громадянського суспільства із залученням до цієї роботи визна­них міжнародних громадських установ та міжнародних організацій, в тому чис­лі спеціалізованих агентств Організації Об'єднаних Націй <...>

6.1.3. Захист прав інтелектуальної власності Поточна ситуація

Україна виконує зобов'язання щодо вимог Угоди (стаття 50, Додаток III та стаття 51). Постійно проводиться робота, пов'язана із вдосконаленням норма­тивно-правової бази і правового поля в цілому стосовно права інтелектуальної власності.

Україна приєдналася до таких міжнародних конвенцій та договорів:

31 травня 1995 р. — до Бернської конвенції про охорону літературних і ху­дожніх творів;

26 грудня 1992 р. — до Паризької конвенції з охорони промислової власності;

2 червня 1995 р. — до Міжнародної конвенції про охорону нових сортів рос­лин (UPOV) у редакції 1978 року;

1 листопада 1996 р. — до Будапештського договору про міжнародне визнан­ня депонування мікроорганізмів з метою патентної процедури від 28 квітня 1977 року та Інструкції до нього від 31 січня 1981 року.

Крім зазначених вище, Україна бере участь у таких міжнародних догово­рах:

Конвенції, якою була заснована Всесвітня організація інтелектуальної влас­ності (з 26 квітня 1970 p.);

Мадридській угоді про міжнародну реєстрацію знаків (з 26 серпня 1992 p.);

Всесвітній конвенції про авторське право (з 23 грудня 1993 p.);

Договорі про патентну кооперацію (з 26 серпня 1992 p.);

Угоді про заходи щодо охорони промислової власності та про створення Між­державної ради з питань охорони промислової власності (з 12 березня 1993 p.);

Угоді про співробітництво в галузі охорони авторського права та суміжних прав (з 27 січня 1995 p.);

Договорі про закони щодо товарних знаків (з 13 жовтня 1995 p.);

Найробському договорі про охорону Олімпійського символу (з 13 березня 1998 p.);

Конвенції про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного від­творення їхніх фонограм (з 15 червня 1999 p.).

503

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

1 червня 2000 року Верховною Радою України прийнято рішення про приєд­нання України до Протоколу до Мадридської угоди про Міжнародну реєстра­цію знаків та до Ніццької угоди про Міжнародну класифікацію товарів і послуг для реєстрації знаків. Прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», розроблено проект Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про охо­рону прав на промислові зразки», в яких враховано положення Директиви ЄС № 1768/92 та вимоги Угоди про торговельні аспекти інтелектуальної власності (Угода TRIPS), а також проект Закону України «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за по­рушення прав на об'єкти інтелектуальної власності».

16 червня 1999 року прийнято Закон України «Про охорону прав на зазна­чення походження товарів», де враховано положення Директиви ЄС № 2081/92 та статей 22—24 Угоди TRIPS. У першому читанні прийнято проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», що містить положення, передбачені конвенцією UPOV у редакції 1991 року.

Готуються документи з питань приєднання до нового Акта Гаазької угоди про міжнародну реєстрацію промислових зразків, що сприятиме зміцненню державної системи охорони промислової власності і активізації роботи з приєд­нання України до СОТ та інтеграції до ЄС.

Згідно з пунктами 1 і 2 статті 51 УПС під час розроблення проектів нормати­вно-правових актів щодо внесення змін і доповнень до діючих Законів України та під час розроблення нових проектів законів про охорону прав на об'єкти про­мислової власності враховуються положення, що містяться в Директивах ЄС та Угоді TRIPS.

На розгляді у Верховній Раді України перебувають проекти Законів Украї­ни про приєднання України до Римської конвенції про охорону прав виконав­ців, виробників фонограм і організацій мовлення 1961р., про приєднання Украї­ни до Конвенції про поширення несучих програми сигналів, переданих через супутники. Ці конвенції стосуються охорони прав виробників фонограм та ау­діовізуальних творів, і приєднання до них має бути важливим кроком з точки зору забезпечення захисту авторських і суміжних прав, в тому числі боротьбі з так званим «піратством».

У Верховній Раді України готується до другого читання проект Закону України про внесення змін і доповнень до Закону України «Про авторське пра­во і суміжні права», в якому, зокрема, є положення щодо охорони комп'ютер­них програм і баз даних (Директива Ради 91/250/ЄЕС від 14 травня 1991 року, Директива РЄ та Європейського парламенту 96/9/ЄС від 11 березня 1996 року).

З 23 березня 2000 року набрав чинності Закон України «Про розповсюджен­ня примірників аудіовізуальних творів та фонограм».

Законодавча неврегульованість питань, пов'язаних з митним контролем та митним оформленням товарів та інших предметів, що містять об'єкти інтелек­туальної власності, при їх переміщенні через митний кордон України зумовила внесення до проекту нового Митного кодексу України статті 496, якою передба­чено відповідальність за переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів з порушенням права інтелектуальної власності.

504

Європейська інтеграція України

Короткострокові (2000—2001 роки) та середньострокові (2002—2003 роки) пріоритети

Адаптація нормативно-правових актів України, гармонізація положень на­ціонального законодавства із законодавством ЄС, забезпечення остаточного розроблення та прийняття Законів України:

Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері інтелектуальної влас­ності;

Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про охорону прав на про­мислові зразки»;

Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про охорону прав на зна­ки для товарів і послуг»;

Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про охорону прав на сор­ти рослин»;

Про охорону результатів селекційної діяльності;

Про приєднання України до Римської конвенції про охорону прав виконав­ців, виробників фонограм і організацій мовлення 1961 p.;

Про приєднання України до Конвенції про поширення несучих програми сиг­налів, переданих через супутники;

Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про авторське право і су­міжні права».

Створення необхідної нормативно-правової бази щодо митного контролю і митного оформлення товарів та інших предметів, які містять об'єкти інтелекту­альної власності, при їх переміщенні через митний кордон України та механіз­му її застосування, включаючи підготовку відповідних фахівців з урахуванням досвіду країн ЄС.

Розроблення та реалізація заходів щодо виконання Україною зобов'язань, що випливають з багатосторонніх конвенцій у сфері інтелектуальної власності.

Прийняття комплексу заходів щодо запровадження голографічного марку­вання фонографічної, аудіо-, відео- та програмної продукції на вінілових, маг­нітних та оптичних носіях з метою їх ідентифікації під час здійснення операцій із ввезення, транспортування, реалізації цієї продукції на території України.

331-319

505

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України