Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Технічні засоби і управління правами

  1. Держави-члени підтримуватимуть впровадження технічних засобів, ви­ користовуваних для захисту авторського права і суміжних прав та елект­ ронних інформаційних систем управління правами, надаючи їх захист відпо­ відно до національного законодавства.

  2. Держави-члени вимагатимуть від підприємств, які випускають оптичні диски, використання єдиного ідентифікаційного коду для розрізнення право­ мірно випущених оптичних дисків.

Співпраця між правоохоронними органами, організаціями споживачів і володільцями прав

  1. Держави-члени заохочуватимуть співпрацю на національному рівні між правоохоронними органами і організаціями споживачів щодо боротьби з пірат­ ством у сфері авторського права і суміжних прав, а також між правоохоронни­ ми органами, організаціями споживачів і володільцями прав. Підтримується та­ кож співпраця між правоволодільцями у приватному секторі.

  2. Держави-члени заохочуватимуть також певною мірою співпрацю право­ охоронних органів і організацій споживачів різних країн.

Співпраця між Державами-членами

  1. Держави-члени користуватимуться взаємними послугами поінформова­ них осіб, які бажають брати участь у боротьбі з піратством у сфері авторського права і суміжних прав.

  2. Держави-члени проводитимуть спільну діяльність через відповідні кана­ ли, спрямовану на боротьбу з піратством у галузі авторського права і суміжних прав.

Ратифікація угод

18. Держави-члени якомога швидше ратифікують Договір ВОІВ про ав­ торське право (1996) і Договір ВОІВ про виконання і фонограми (1996), зважа-

249

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

ючи на те, що ефективний захист правоволодільців у зазначених сферах знач­ною мірою залежить від гармонізації такого захисту на міжнародному рівні.

19. Держави-члени стануть учасницями, якщо вони цього не зробили, наступ­них міжнародних угод:

Паризького акта (1971) Бернської конвенції про охорону літературних і ху­дожніх творів;

Міжнародної конвенції про охорону інтересів виконавців, виробників фоно­грам і організацій мовлення (Рим, 1961);

Конвенції про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного від­творення їх фонограм (Женева, 1971);

Конвенції про розповсюдження несучих програми сигналів, що передаються через супутники (Брюссель, 1974);

Європейської угоди про захист телерадіомовлення (Страсбург, 1960) та Про­токолів до неї;

Європейської конвенції про транскордонне телерадіомовлення (Страсбург, 1994);

Угоди СОТ про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (Угода TRIPS) (1994).

Пояснювальний меморандум Вступ

  1. Неправомірне тиражування, розповсюдження або публічне сповіщення творів та інших об'єктів, що охороняються, з комерційною метою є проблемою багатьох європейських держав. Така діяльність завдає значної шкоди ін­ тересам широкого кола людей. Піратська продукція часто витісняє з ринку за­ конно виготовлені товари. Це завдає відчутних збитків правоволодільцям, ком­ паніям, залученим до випуску і дистриб'юції товарів, та іншим суб'єктам права. Це позначається негативно також на творчих результатах і майбутніх інвести­ ціях.

  1. Протягом багатьох років проблема піратства широко обговорюється на міжнародному рівні керівними органами міжнародних конвенцій з авторського права і суміжних прав. Європейська Комісія нещодавно схвалила «Зелену книгу» про піратство. Комітет міністрів Ради Європи прийняв Рекомендацію № R (88) 2 про засоби боротьби з піратством у сфері авторського права і суміжних прав, Рекомендацію № R (91) 14 про правовий захист телевізійних програм, Рекомен­ дацію № R (94) 3 про розповсюдження знань у сфері авторського права і суміж­ них прав стосовно творчості, Рекомендацію № R (95) 1 про засоби боротьби про­ ти звукового і аудіовізуального піратства.

  1. Однак з розвитком новітніх технологій з'явилися нові форми піратства. Зарахуванням нових обставин група спеціалістів із захисту правоволодільців мультимедіа (MM-S-PR) підготувала зазначену Рекомендацію, в якій порушені проблеми, що виникають в інформаційному цифровому середовищі і стосують­ ся різних груп правоволодільців. Рекомендація охоплює основні процедури правових засобів, які можуть бути застосовні на національному рівні для боро­ тьби проти неправомірного використання творів та інших об'єктів, що захища­ ються.

250

РАДА ЄВРОПИ

4. Рекомендація доповнює попередні документи, схвалені на європейському рівні стосовно боротьби з піратством у сфері авторського права і суміжних прав, зокрема Рекомендацію № R (88) 2, гармонує з міжнародними угодами, зо­ крема з Угодою ТРІПС.