Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 4

Коли під час перевірки, проведеної в межах однієї з митних процедур, за­стережених у Статті 1(1) (а), і до подання або приймання заяви правоволоділь­ця цілком очевидно з'ясовується митними органами, що товар є підробним або піратським товаром, то митні органи можуть, залежно від чинних правил від­повідної держави-члена, поінформувати правоволодільця, якщо тільки він відомий, про ризик порушення його прав. У цьому разі митні органи мають пра­во призупинити дію дозволу на вивезення товару з митного складу або затри­мати товар, про який йдеться, строком на три робочі дні, щоб дозволити право-володільцю подати заяву з проханням про втручання відповідно до статті 3.

Стаття 5

Рішення, що дає право на заяву правоволодільця, негайно передається до митних служб держави-члена, яких можуть стосуватися підробні або піратські товари, про які йдеться у вищезгаданій заяві.

Розділ IV

Умови втручання митних служб і компетентних органів для вирішення питання по суті

Стаття 6

1. Коли митниця, якої рішення, що дає право на подання заяви з боку право­володільця, було передано відповідно до Статті 5, констатує, можливо, після

44-319

51

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

консультації з заявником, що товари, які підпадають під Статтю 1 (1) (а), відпо­відають описові підробних або піратських товарів, що міститься у вищезгадано­му рішенні, то вона призупиняє видання товарів з митного складу або здійснює тимчасове затримання зазначених товарів.

Митниця негайно інформує службу, яка розглядала заяву відповідно до Статті 3. Ця служба або митниця негайно інформує особу, що виконує митні формальності, і заявника з проханням про втручання. Відповідно до націо­нального законодавства відносно захисту даних, що мають особистий харак­тер або відносяться до комерційної чи промислової таємниці, а також до про­фесійних та адміністративних секретів, митниця або служба, яка розглядає заяву, повідомляють правоволодільцю, але тільки за його вимогою, імена і ад­реси особи, яка виконує митні формальності, і, якщо вони відомі, одержувача товару, щоб він міг звернутися до компетентних органів для вирішення пи­тання по суті. Митниця надає заявникові і особам, зацікавленим у проведенні операції, передбаченої Статтею 1 (1) (а), можливість дослідити товари, щодо яких прийнято рішення про тимчасове вивезення з митного складу або які тимчасово затримані.

Під час перегляду товарів митниця має право відібрати зразки з метою по­легшити застосування відповідних процедур.

2. Законодавство, чинне в державі-члені, на території якої знаходяться то­вари, що підпадають під дію Статті 1 (1) (а), стосовно:

  1. звернення до компетентних органів для вирішення питання по суті і для негайного інформування служби або митниці, передбачених у пункті 1, для здійснення подібного звернення, якщо тільки останнє не виконується самою цією службою або митницею;

  2. винесення рішення, яке повинні прийняти ці органи. За відсутності спіль­ ного для Співтовариства законодавства в даній галузі, критерії, що є підставою для винесення подібного рішення, є ті ж самі, які є підставою для визначення того, чи не порушують товари, вироблені у відповідній державі-члені, прав во­ лодільця. Рішення, винесені компетентними органами, повинні бути мотивовані.