Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

2. Сучасний правовий аспект

  1. В міжнародних конвенціях чітко не визначено поняття «сповіщення для загального відома».

  2. Законодавство Співтовариства не визначає його також. У статті 10 Дирек­ тиви про право на прокат і деякі суміжні права вказується, що держави-члени можуть запроваджувати обмеження стосовно суміжних прав, одним із пере­ лічених випадків є «приватне використання».

Держави-члени можуть також самостійно запроваджувати обмеження сто­совно суміжних прав, подібно до тих, які запроваджуються стосовно авторсько­го права.

3. Обговорення проблеми з точки зору Співтовариства В законодавстві Співтовариства ще не сформоване визначення поняття «сповіщення для загального відома». З появою інформаційного суспільства не­обхідно визначитись, чи дозволені винятки із загальних правил Співтовариства повинні бути обмеженими, що призвело б до визначення «сповіщення для за­гального відома» в типовій формі.

Той факт, що окремі види діяльності будуть законними в окремих держа-; вах-членах, а не будуть в інших, може стати перешкодою для функціонування : внутрішнього ринку. Технічні специфікації обладнання та вимог до цифрової І форми творів або інших об'єктів, що охороняються, можуть бути різними, що І створюватиме певні перешкоди на шляху торгівлі. Програми, що запобігають І певним діям, наприклад, можуть стати необхідними в одних місцях, та непот-

I 181

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

рібними в інших. Інформаційне суспільство не функціонуватиме без перешкод, якщо одні держави-члени розглядатимуть передачу через мережу як об'єкт виключного права, в той час як інші дозволятимуть їх вільну передачу.

Комісія дотримується думки, що Співтовариство повинно вирішити пробле­му сповіщення для загального відома. Технології передачі, які використовува­тимуться в інформаційному суспільстві, розширюють традиційне розуміння цього поняття.

4. Питання

1) Відповідно до яких положень, на вашу думку, наступні дії можуть розгля­ датися як форми приватного використання:

  • передача через мережу між двома приватними особами;

  • передача через мережу між багатьма приватними особами;

  • передача через мережу між приватною особою та фірмою;

  • передача через мережу в рамках однієї або кількох фірм?

  1. У разі передачі через мережу для більше, ніж двох приватних осіб, чи вважаєте ви, що той факт, що люди, яких це стосується, знають одне одного або належать до однієї сім'ї, повинен відігравати певну роль у визначенні спо­ віщення для загального відома?

  2. Якщо передача здійснюється з однієї точки в іншу, як може впливати ви­ значення осіб, які беруть участь у ній — приватні особи, фірми, громадські ор­ гани тощо — на віднесення її до сповіщення для загального відома?

  3. Чи вважаєте ви, що авторське право і суміжні права застосовуються до дії, пов'язаної з особою, яка володіє творами, що охороняються авторським правом у мережі? Якщо так, то які права застосовуються? Чи знаєте ви будь- яке законодавство, в якому була б висвітлена така позиція?

  4. Які інші дії або заходи необхідно визначити, на вашу думку, для того, щоб встановити сповіщення для загального відома?

Підрозділ V Цифрове розповсюдження або право на передачу