Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 15 Обов'язковий характер деяких положень

Будь-яке положення договору, що суперечить статтям 6 (1) і 8, вважається юридичне неспроможним.

Стаття 16 Заключні положення

1. Держави-члени забезпечують введення в дію законоположень, адмініст­ ративних постанов і нормативних актів, необхідних для приведення законодав­ ства у відповідність з цією Директивою до 1 січня 1998 року.

Коли держави-члени приймають ці положення, вони повинні містити поси­лання на цю Директиву або супроводжуватися таким посиланням при офіцій­ному опублікуванні. Порядок виконання такого посилання встановлюється дер­жавами-членами.

  1. Держави-члени доводять до Комісії тексти положень внутрішнього права, які вони приймають в галузі, що регулюється цією Директивою.

  2. Не пізніше кінця третього року, наступного за датою, зазначеною в пунк­ ті 1, а потім раз на три роки, Комісія передає до Європарламенту, до Ради і Ко­ мітету з соціально-економічних питань звіт про реалізацію цієї Директиви, в якому, зокрема, на базі особливої інформації, наданої державами-членами, во­ на розглядає, зокрема, застосування права «sui generis», включаючи статті 8 і 9, і спеціально перевіряє, чи не викликало застосування цього права зловжи­ вання домінуючим становищем або інші замахи на свободу конкуренції, які бу­ ли б підставою для прийняття відповідних заходів, зокрема, створення режиму , примусового ліцензування. В разі необхідності вона подає пропозиції стосовно адаптації цієї Директиви відповідно до змін у секторі баз даних.

Стаття 17

Держави-члени є одержувачами (адресатами) цієї Директиви.

118

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

ПРОПОЗИЦІЯ ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І КОМІСІЇ

стосовно права слідування на користь автора оригінального твору мистецтва

Представлена Комісією Європейського Співтовариства

9 Травня 1996 року Брюссель, сом/96/97 final 96/085 (cod) виклад підстав і. Вступ

  1. Ця Директива має на меті встановлення уніфікованого юридичного режи­ му в галузі слідування. Право слідування може бути визначено як право авто­ ра, а після його смерті — його спадкоємців і правонаступників, одержувати відсоток від ціни під час перепродажу на публічних аукціонах або через посе­ редництво торговельних агентів творів, що відносяться звично до графіки, об­ разотворчого мистецтва і скульптури.

  2. Первинко право слідування було прийнято з міркувань справедливості, щоб художник, який на початку своєї кар'єри відчужує свої твори за низькою ціною, пізніше, з набуттям відомості, міг би брати участь, часом у значних, при­ бутках торгівців творами мистецтва.

  3. Якщо в деяких державах-членах Європейського Союзу через ціни, нада­ ні субсидії і соціальне страхування, таке соціальне обгрунтування може зда­ ватися неактуальним, то право слідування все-таки зберігає свою актуаль­ ність щодо встановлення рівноваги між економічним станом авторів творів графіки, образотворчого мистецтва та іншими творцями, які одержують при­ буток з наступної експлуатації своїх творів. Дійсно, в галузі музики і літера­ тури автори залучені до численного використання своїх творів: відтворення, покази, адаптації тощо. Автори ж оригінальних творів графіки, образотворчо­ го мистецтва і скульптури, навпаки, мають більш обмежені можливості вико­ ристання своїх творів, ніж автори інших жанрів. Дійсно, в галузі образотвор­ чих мистецтв твір експлуатується в основному продажем і відходить від авто­ ра після реалізації.

  1. Внаслідок цього деякі законодавці вирішили, що для створення рівноваги між різними категоріями авторів вимагається дозволити авторам творів гра­ фіки, образотворчого мистецтва і скульптури одержувати частку від ціни про­ дажу кожного разу, коли змінюється володілець твору. Право слідування є правом на винагороду, тобто це послаблена форма виключного права.

  2. Право слідування має на меті забезпечити автору одержання частки дохо­ ду, отриманого від його твору, тому це право на винагороду. Крім своєї класи­ фікації в авторських правах, це право не відноситься до податкової сфери, бо воно не стягується податковими органами до національної скарбниці.

  3. З 15 держав-членів, 11 — в принципі визнають право слідування, 8 — ви­ знають його на практиці. В кожній з цих юридичних систем право слідування

119

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

внесено до законодавства про авторське право і класифіковане як категорія майнових прав. Право слідування обмежене часом.

  1. Аналіз законодавств держав-членів, що передбачають право слідування, показує значні відмінності стосовно творів, підпорядкованих цьому праву, бе- нефіціарів права, операцій, за якими слідує використання права, та інших фор­ мальностей.

  2. Відмінності законодавств держав-членів стосовно права слідування, не сприяють створенню гармонійного юридичного середовища, що забезпечує на­ лежне функціонування ринку творів сучасного і новітнього мистецтва, в рамках Європейського Союзу. Ось чому Комісія слідом за публікацією в січні 1991 р. сво­ го проекту роботи в галузі авторського права і суміжних прав, названого «На продовження Зеленої книги»1, де вивчення доцільності європейської ініціати­ ви стосовно права слідування було зачеплено у главі 8.5, здійснила вивчення думки шляхом численних анкет і публічних опитувань у липні і листопаді 1991 p., в серпні 1994 р. і в лютому 1995 р. Крім того, Комісія здійснила до­ слідження економічних і юридичних аспектів цієї проблеми, базуючись на особливостях ринку творів мистецтва. Основні елементи цих досліджень ви­ кладені нижче.