Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Секція III Кабельна ретрансляція

Стаття 120. — Для цілей цього Закону «кабельна ретрансляція» означає од­ночасну, незмінену і нескорочену ретрансляцію по кабелях або систему мікро­хвильової передачі для публічного приймання первинної програми радіо або телебачення, переданої публіці по проводах або бездротовим засобом.

Стаття 121. — (1) Володільці авторського права і суміжних прав можуть здійснювати свої права щодо дозволу або заборони кабельної ретрансляції на основі контрактів, укладених через організацію, що управляє майновими пра­вами на колективній основі.

  1. Якщо володілець прав не передав своїх прав організації, що управляє майновими правами на колективній основі, організація, що управляє майнови­ ми правами на колективній основі, яка управляє такою ж категорією прав, вва­ жається законним адміністратором цих прав. Якщо існують декілька організа­ цій, що управляють майновими правами на колективній основі в одній і тій са­ мій сфері, володілець прав має право зробити вибір між ними.

  2. Право на кабельну ретрансляцію організації радіо і телебачення для сво­ їх програм здійснюється на основі угод, укладених з операторами кабельних засобів.

  3. Кабельна ретрансляція дозволяється без одержання дозволу володільців прав і без сплати будь-якої винагороди виключно для власних програм публіч­ них організацій радіо і телебачення з національним охопленням, а також для програм організацій радіо і телебачення, які ретранслюються по кабелю на обо­ в'язковій основі відповідно до положень чинного законодавства.

Стаття 122. — Якщо укладення контракту про кабельну ретрансляцію не мо­же бути домовлене сторонами-учасницями, вони мають право звертатися до ор­ганів арбітражу, призначених відповідно до цивільно-процесуального кодексу.

Частина III

Управління авторськими і суміжними правами

Підрозділ І

Управління майновими авторськими і суміжними правами

Секція і Загальні положення

Стаття 123. — (1) Володільці авторських і суміжних прав мають право здійс­нювати права, передбачені цим Законом, індивідуально або на їх вимогу через організації, що управляють майновими правами на колективній основі.

(2) Авторські і суміжні права, які за своєю природою відповідають типу ви­користання творів або виконань, який робить неможливим індивідуальний до-

444

ЗАКОНИ З АВТОРСЬКОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН

звіл, є особливо рекомендованим для управління майновими правами на колек­тивній основі. Права, передбачені в пунктах g), h), j), k) і 1) Статті 13 та Стат­тях 17, 18, 102, 107 і 109 цього Закону, окремо належать до цієї категорії.

Секція II

Організації, що управляють авторськими і суміжними правами на колективній основі

Стаття 124. — Організації, що управляють авторськими і суміжними права­ми на колективній основі і які далі називаються організаціями, що управляють майновими правами на колективній основі, є для цілей цього Закону юридич­ними особами, які утворені через вільне об'єднання і мають основним предме­том діяльності збирання винагороди відповідно до прав, переданих їм володіль­цями.

Стаття 125. — (1) Організації, що управляють майновими правами на колек­тивній основі, про які йдеться в цьому підрозділі, підлягають положенням, які стосуються неприбуткових асоціацій, і можуть отримувати юридичну реєстра­цію з дозволу Румунського агентства з авторських прав.

  1. Ці організації створюються безпосередньо володільцями авторських і су­ міжних прав: авторами, артистами-виконавцями, продюсерами, організаціями радіо і телебачення і будь-якими іншими володільцями авторських і суміжних прав, фізичними або юридичними особами. Організації діють у межах наданого мандату згідно із статутами, прийнятими відповідно до положень законодав­ ства.

  2. Організації, що управляють майновими правами на колективній основі, можуть створюватись окремо для управління різними категоріями прав, які відповідають різним сферам творчості, і для управління правами різних кате­ горій володільців прав.

Стаття 126. — (1) Дозвіл, передбачений у пункті (1) Статті 125, надається ор­ганізаціям, що управляють майновими правами на колективній основі, роз­міщеним в Румунії, які:

  1. засновуються або засновані у відповідності до положень закону на день набуття чинності цим Законом;

  2. підтверджують існування переліку всіх членів і ресурсів, кадрів і забез­ печення, необхідних для управління ними;

  1. прийняли статути відповідно до умов, встановлених у цьому Законі;

  1. мають юридичну і економічну здатність управління правами на всій тери­ торії країни;

  2. є доступними, згідно з спеціальними положеннями їх статутів, для будь- якого володільця авторських або суміжних прав у сфері, для якої організація створюється.

(2) Рішення Румунського агентства з авторських прав про надання дозволу організації, що управляє майновими правами на колективній основі, на здійс­нення її прав на румунській території публікується в офіційному віснику за ра­хунок організації, що управляє майновими правами на колективній основі.

Стаття 127. — Статут організації, що управляє майновими правами на колек­тивній основі, має включати положення стосовно:

а) найменування, сфери і предмету діяльності, встановлюючи права, управ­ління якими здійснюється на основі складеного для цієї мети переліку;

445

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

  1. умов, за яких здійснюється управління, з принципом підходу на засадах рівності;

  2. права і обов'язки членів стосовно організації, що управляє майновими правами на колективній основі;

  3. органів управління і представництва, їхніх компетенцій і діяльності;

  4. статутного капіталу і потенційних економічних ресурсів;

  5. правил, що застосовуються до розподілу зібраних коштів;

  6. правил для створення комісійних зборів для сплати володільцями прав з метою покриття адміністративних витрат;

h) видів контролю фінансового і економічного управління;

і) всіх інших положень, обов'язкових за чинним законодавством.

Стаття 128. — Якщо в одній сфері творчості створено більше, ніж одну орга­нізацію, що управляють майновими правами на колективній основі, компетент­ною організацією згідно з положеннями цього Закону є та, до якої належить во­лоділець прав. Якщо володілець прав не є членом жодної організації, компетент­ною організацією є та, яку призначає володілець прав. Претензії стосовно прав можуть пред'являтися цими володільцями прав протягом 3 років після їх екс­плуатації.

Стаття 129. — (1) Повноваження на управління на колективній основі май­новими авторськими та суміжними правами надаються або безпосередньо во­лодільцями авторських і суміжних прав у формі письмових контрактів або на основі адекватних контрактів з іноземними організаціями, які управляють по­дібними правами.

  1. Положення в Частині І (підрозділ VII, секція І) не застосовуються до кон­ трактів про передачу прав, про які йдеться в пункті (1).

  2. Будь-який володілець авторських і суміжних прав має право доручати на основі контракту здійснення своїх прав організації, що управляє майновими правами на колективній основі, остання зобов'язана взяти на себе здійснення цих прав на колективній основі за умови, що управління відповідною катего­ рією прав входить до її статутної діяльності.

  3. Організації, що управляють майновими правами на колективній основі, не мають права страхувати експлуатацію творів і об'єктів суміжних прав, сто­ совно яких вони отримали доручення на колективне управління.

Секція III Діяльність організацій, що управляють майновими правами

на колективній основі Стаття 130. — (1) Організації, що управляють майновими правами на колек­тивній основі, мають такі обов'язки:

  1. надавати користувачам на основі контракту за винагороду не виключні] дозволи на використання творів від імені володільців прав у формі не виключ- З них ліцензій;

  2. розробляти таблиці для сфери своєї діяльності, включаючи реалізацію! майнових прав і методики, які регламентують відносини з користувачами щодбі виплати роялті за ті твори, використання яких унеможливлює видачу інди-| відуальних дозволів володільцем прав;

  3. укладати від імені володільців прав або на основі доручення, виданого по-1 дібними іноземними організаціями, генеральні угоди з організаторами шо$|

446

ЗАКОНИ З АВТОРСЬКОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН

організаціями радіо і телебачення, кабельними дистриб'юторами, предметом яких є надання дозволу на виконання і розповсюдження існуючих і майбутніх творів і виконань в їх переліках;

  1. представляти інтереси своїх членів щодо експлуатації їхніх прав на тери­ торії за межами Румунії через укладення двосторонніх контрактів з подібними іноземними організаціями і приєднання до міжнародних неурядових організа­ цій у цій сфері;

  2. збирати кошти, які користувачі винні, і розподіляти їх між володільцями прав згідно з положеннями статуту;

  3. інформувати на вимогу володільців авторських і суміжних прав про види експлуатації їхніх прав і повідомляти щорічний фінансовий звіт і звіт про фінансово-бухгалтерський контроль;

  4. надавати професійну допомогу володільцям прав і представляти їх під час законних процедур у рамках своєї статутної діяльності;

h) виконувати будь-яку іншу діяльність згідно з повноваженнями, наданими володільцями прав, в межах статутної діяльності;

і) вимагати від користувачів повідомлення інформації і необхідної докумен­тації для визначення обсягу належних роялті і податків, які збирає організація.

Стаття 131. — (1) Таблиці і методики, визначені в пункті (1) Ь) Статті 130, розробляються на основі переговорів комісії, яка складається з:

  1. одного представника кожної з основних організацій, які управляють май­ новими правами на колективній основі, що діють у цій сфері;

  2. одного представника від кожної з основних комерційних організацій-ко- ристувачів у цій сфері.

(2) Організації, що управляють майновими правами на колективній основі, і комерційні організації, представлені в комісії для кожної сфери, визначаються Румунським агентством з авторських прав.

(3). Зазначені таблиці і методики мають представлятися для затвердження Румунському агентству з авторських прав, яке протягом 30-денного строку по­дає їх на затвердження Урядові.

  1. Якщо після переговорів протягом 90-денного строку угода не може бути досягнута, сторони повинні вдатися до посередництва Румунського агентства з авторських прав. З метою посередництва Румунське агентство з авторських прав запрошує сторони переговорів, аналізує їхні точки зору і приймає рішен­ ня щодо остаточної форми таблиць і методик та подає їх на затвердження Уря­ ду протягом 30-денного строку після їх отримання.

  2. Таблиці і методики, затверджені рішенням Уряду, є обов'язковими, включаючи користувачів, які не беруть участі в переговорах.

  3. До Румунського агентства з авторських прав повинен повідомлятися но­ вий запит про схвалення таблиць і методик з метою їх модифікації однією із сторін, які вели переговори про них, але не раніше, ніж по трьох роках після їх останнього затвердження для роялті, обчислених як відсотки.

  4. Роялті, встановлені як одноразово виплачувана сума, можуть періодично модифікуватися організаціями, що управляють майновими правами на колек­ тивній основі, одночасно з офіційною індексацією доходів, встановлених на на­ ціональному рівні. Нові тарифи набувають чинності з наступного місяця після повідомлення про них користувачів.

447

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

Стаття 132. — Колективне управління авторськими і суміжними правами може здійснюватися виключно для творів і виконань, попередньо оприлюдених публіці.

Стаття 133. — (1) Організації, що управляють майновими правами на колек­тивній основі, під час переговорів, про які йдеться в пункті (1) Ь) Статті 130, від імені членів, чиїми правами вони управляють, не мають права вимагати від ко­ристувачів більше, ніж 10 % за сукупність авторських прав і, відповідно, 3 % за суміжні права, обчислені за документами про отримані суми або, якщо такі до­кументи відсутні, за кошторисом витрат, що в цьому зв'язку виникли.

(2) Стягнення коштів, які винні користувачі, здійснюється єдиною організа­цією, що управляє майновими правами на колективній основі, для кожної сфе­ри, призначеною Румунським агентством з авторських прав за критерієм сту­пеня представництва. Розподіл цих коштів серед організацій, що управляють майновими правами на колективній основі, — бенефіціарами відбувається на підставі протоколу, погодженого останніми.

Стаття 134. — (1) Здійснення колективного управління, переданого за конт­рактом про доручення, не обмежує жодним чином майнові права володільців.

(2) Колективне управління здійснюється згідно з такими правилами:

  1. рішення стосовно методів і правил стягнення роялті та інших коштів, які винні користувачі, та методів і правил їх розподілу між володільцями прав, а також методів і правил стосовно основних проблем щодо колективного управ­ ління приймаються членами відповідно до статуту;

  2. володільці прав, права яких надані організаціям, що управляють майно­ вими правами на колективній основі, мають право періодично отримувати точ­ ну, повну і детальну інформацію про всю діяльність організації, що управляє майновими правами на колективній основі;

  3. якщо від володільців прав, правами яких здійснюється управління, не отримано спеціального дозволу, жодна винагорода, стягнена організацією, що управляє майновими правами на колективній основі, не може бути призначена для інших цілей, такі як культурні, соціальні або для покриття витрат на рек- і ламну діяльність, інших, ніж необхідні для покриття реальних витрат управ-1 ління вищезазначеними правами і для їх розподілу після вилучення зазнане- ] них витрат;

  4. кошти, стягнені організацією, що управляє майновими правами на колек-1 тивній основі, після вилучення реальних витрат на управління оподатковують­ ся згідно з законодавством у цій сфері, Після інших вилучень, дозволених воло-; дільцями прав згідно з пунктом с), відповідні кошти розподіляються між члена- j ми в частках, пропорційних до реального використання їхніх творів.

Стаття 135. — (1) Організації, що управляють майновими правами на колек-| тивній основі, зобов'язані надавати Румунському агентству з авторських прав] інформацію стосовно їх компетенцій і подавати протягом першого півріччя ко­жного року щорічний звіт, схвалений статутними загальними зборами, і звіт| контрольної комісії з економічного і фінансового управління,

(2) Якщо організація, що управляє майновими правами на колективній осжні ві, перестає відповідати положенням Статті 124 або порушує неодноразово обо*| в'язки, встановлені в Статті 130 і в пункті (1) цієї Статті, Румунське агентство я| авторських прав має право призначити організацію, що управляє майновк

448

ЗАКОНИ З АВТОРСЬКОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН

правами на колективній основі, строк для приведення своєї діялбності у відпо­відність до положень законодавства. Якщо організація не виконує цього зобо­в'язання, Румунське агентство з авторських прав має право вимагати через суд розпущення відповідної організації, що управляє майновими правами на коле­ктивній основі.

Стаття 136. — Існування організацій, що управляють майновими правами на колективній основі, не забороняє володільцям прав звертатися до агентів-посе-редників, професійних юридичних або фізичних осіб з метою представництва в індивідуальних переговорах, які стосуються прав, що забезпечуються цим За­коном.

Підрозділ II

Румунське агентство з авторських прав

Стаття 137. — (1) У день набуття чинності цим Законом Румунське агентст­во з охорони авторських прав — спеціальна організація, підпорядкована Мініс­терству культури, змінює свою назву на «Румунське агентство з авторських прав» і починає діяти як спеціалізована організація, підпорядкована Урядові, як єдиний орган на румунській території щодо моніторингу, дотримання і конт­ролю застосування законодавства про авторські і суміжні права, при цьому ви­трати на діяльність покриваються з державного бюджету. Міністерство фінан­сів вносить відповідні зміни до державного бюджету.

  1. Уряд призначає Генерального директора Румунського агентства з автор­ ських прав і арбітрів у кількості 20 осіб з числа кандидатів з юридичною осві­ тою, рекомендованих організаціями, що управляють майновими правами на ко­ лективній основі, асоціаціями творчих спілок, артистами-виконавцями, продю­ серами та організаціями, що об'єднують установи, які в своїй професійній діяль­ ності пов'язані з використанням творів, і організаціями радіо і телебачення.

  2. Арбітри не є службовцями Румунського агентства з авторських прав і ма­ ють право на винагороду за свою участь у переговорах про таблиці і методики стягнення роялті, якими управляють організації, що управляють майновими правами на колективній основі, згідно з положенням пункту (1) Ь) Статті 130 цього Закону.

  3. На підставі Регламенту, затвердженого Урядом, встановлюються поло­ ження стосовно кадрової структури, організації і діяльності Румунського агентства з авторських прав і діяльності корпусу арбітрів.

Стаття 138. — Обов'язки Румунського агентства з авторських прав наступні:

  1. складання переліку творів і авторів, наданих організаціями, що управля­ ють авторськими і суміжними правами на колективній основі;

  2. видача дозволів для юридичної реєстрації, згідно з положенням законо­ давства, організацій, що управляють майновими правами на колективній осно­ ві, і слідкування за дотриманням законодавства зазначеними організаціями;

  3. схвалює відповідно до положень законодавства розробку і ведення перего­ ворів про таблиці і методики організаціями, що управляють майновими права­ ми на колективній основі, і комерційними асоціаціями користувачів;

  4. здійснення на вимогу володільців захищених прав і за їх кошти заходів з моніторингу і контролю діяльності, яка може призводити до порушень законо­ давства про авторські і суміжні права;

91-319

449

ЗАКОНИ З АВТОРСЬКОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН

  1. дозволяє публічний доступ до комп'ютерних програм і баз даних, які включають або становлять захищені твори;

  2. перекладає, публікує в збірках, адаптує або трансформує твір з метою отримання похідного твору;

  3. відтворює записи виконань;

  4. передає по радіо або телебаченню виступи чи їх записи або ретранслює їх через ефір або за допомогою проводів, кабелів, супутника або будь-якого іншо­ го засобу сповіщення;

  5. представляє в публічному місці звукові записи продюсера;

h) передає по радіо або телебаченню звукові записи продюсера або ретранс­лює їх через ефір або за допомогою проводів, кабелів, супутника або будь-якого іншого засобу сповіщення;

і) здійснює фіксації радіо- або телевізійних програм або ретранслює їх через ефір або за допомогою проводів, кабелів, супутника або будь-якого іншого засо­бу сповіщення;

j) сповіщає в місці, доступному публіці за вхідну плату, про радіо- або теле­візійні програми,

Стаття 141, — Становить порушення і карається ув'язненням від 3 місяців до 5 років або штрафом від 500 000 лей до 10 мільйонів лей дія особи, яка при­власнює, не маючи на те права, ім'я автора твору, або дія особи, яка розкриває твір під іншим іменем, ніж вирішено автором, якщо ця дія не становить серйоз­нішого правопорушення.

Стаття 142. — Становить порушення і карається ув'язненням від 3 місяців до 3 років або штрафом від 700 000 лей до 7 мільйонів лей, якщо це не становить серйознішого правопорушення, дія особи, яка, не маючи дозволу від володільця права, надаваного цим Законом:

  1. відтворює твір цілком або його частину;

  2. розповсюджує твір;

  3. імпортує з метою продажу на румунську територію копії твору;

  4. виставляє публіці твір образотворчого мистецтва, вжиткового мистецтва або архітектури;

  5. показує публічно кінематографічний або аудіовізуальний твір;

  6. передає твір будь-яким засобом, який слугує бездротовому розповсю­ дженню сигналів, звуків і зображень, включаючи супутник;

  7. передає твір публіці за допомогою проводів, кабелів, оптичних волокон та інших подібних засобів;

h) ретранслює твір будь-яким засобом, що слугує бездротовому поширенню сигналів, звуків і зображень, включаючи супутник, або ретранслює твір за до­помогою проводів, кабелів, оптичних волокон та інших подібних засобів;

і) передає в місці, доступному публіці, твір у радіо- або телевізійній програ­мі;

j) відтворює виступ артиста-виконавця;

k) розповсюджує виступ артиста-виконавця;

1) відтворює звукові записи продюсера;

т) розповсюджує звукові записи продюсера, включаючи прокат;

п) імпортує з метою продажу на румунській території звукові записи продю­сера;

451

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

о) відтворює радіо- і телевізійні програми, фіксовані на будь-якому носії;

р) розповсюджує, включаючи оренду, радіо- і телевізійні програми, фіксова­ні на будь-якому носії;

q) імпортує з метою продажу на румунській території радіо- і телевізійні програми, фіксовані на будь-якому носії.

Стаття 143. — Становить порушення і карається ув'язненням від 3 місяців до 2 років або штрафом від 500 000 лей до 5 мільйонів лей, якщо це не становить серйознішого правопорушення, дія особи, яка:

  1. робить доступними публіці через продаж або будь-який інший сплатний або безоплатний спосіб технічні засоби, призначені для недозволеного стирання або нейтралізації технічних пристроїв, які захищають комп'ютерні програми;

  2. відмовляється декларувати компетентним організаціям походження копій твору або походження носіїв, які містять запис виконання або радіо- чи теле­ візійної програми, захищеної згідно з положеннями цього Закону, що були в йо­ го розпорядженні з метою розповсюдження.

Стаття 144. — Кримінальна процедура порушується за порушення, перед­бачені в Статтях 140, 141, пункти а), с), j), 1), п) і о) за попередньою скаргою по­терпілої сторони згідно з положеннями цього Закону.

Стаття 145. — Акти, укладені Румунським агентством з авторських прав на застосування своїх компетенцій згідно з пунктами d) і f) Статті 138, повинні відповідати процедури, встановленої Статтею 214 Цивільно-процесуального кодексу.