Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 6 Охорона фотографій

Фотографії, які є самобутніми в тому розумінні, що становлять собою інте­лектуальне творіння автора, повинні охоронятися відповідно до статті 1. Ніякий інший критерій не застосовується для того, щоб визначити, чи можуть вони ко­ристуватися цією охороною. Держави-члени можуть передбачити охорону і для інших видів фотографій.

Стаття 7 Охорона відносно третіх країн

  1. Якщо країною походження твору, згідно з Бернською конвенцією, є третя країна, і якщо автор не є громадянином Співтовариства, то строк дії охорони, що надається в державах-членах, закінчується датою закінчення строку охо­ рони, наданого в країні походження твору, але без перевищення строку, зазна­ ченого в статті 1.

  2. Строки дії охорони, зазначені в статті 3, застосовуються також тоді, коли носії права не є вихідцями з країн Співтовариства, якщо тільки держави-члени надають їм охорону. Проте, не порушуючи міжнародних зобов'язань держав- членів, строк дії охорони, що надається останніми, закінчується не пізніше строку закінчення дії охорони, що надана в третій країні, вихідцем (громадя­ нином) якої є володілець права, але без перевищення строку, зазначеного в статті 3.

  3. Держави-члени, які на дату прийняття цієї Директиви і на виконання міжнародних зобов'язань, надають більший строк дії охорони, ніж той, який випливав би з положень пунктів 1 і 2, можуть зберегти цю охорону до моменту укладення міжнародних угод про строки дії охорони авторського права або су­ міжних прав.

Стаття 8 Обчислення строків

Строки, запропоновані в цій Директиві, обчислюються з 1 січня року, який слідує за суттєвою обставиною.

Стаття 9 Особисті немайнові права

Ця Директива не посягає на положення держав-членів, що регулюють осо­бисті немайнові права.

Стаття 10 Застосовність у часі

  1. Якщо строк дії охорони, що перевищує відповідний строк, передбачений цією Директивою, вже почав відраховуватися в державах-членах на день, зазначений у статті 13 (1), то ця Директива не має наслідком скоротити цей строк в цій державі-члені.

  2. Строки дії охорони, передбачені цією Директивою, розповсюджуються на всі твори і на всі об'єкти, які на зазначену в статті 13 (1) дату охороняються

105

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

принаймні в одній Державі щодо застосування національних постанов, які від­носяться до авторського права або суміжних прав або до тих, які відповідають критеріям, викладеним у Директиві 92/100 ЄЕС.

  1. Ця Директива не завдає шкоди угодам, укладеним до дати, зазначеної в статті 13 (1). Держави-члени приймають постанови, необхідні для того, щоб за­ хистити права, придбані третіми особами.

  2. Держави-члени можуть не застосовувати положення статті 2 (1) до кінемато­ графічних і аудіовізуальних творів, створених до 1 липня 1994 року.

  3. Держави-члени можуть визначити дату введення в дію статті 2 (1) за умо­ ви, що це відбудеться не пізніше 1 липня 1997 року.

Стаття 11 Технічна обробка (адаптація)

  1. Відміняється стаття 8 Директиви 91/250 ЄЕС.

  2. Відміняються статті 11 і 12 Директиви 92/100 ЄЕС.