Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

4. Питання

  1. Чи вважаєте ви, що цифрова форма творів та інших об'єктів, що охороня­ ються, повинна охоплюватися правом на відтворення? Чи можуть бути виправ­ даними винятки стосовно виключного характеру такого права? Якщо так, то які винятки і чому?

  2. Чи вважаєте ви, що приватне копіювання та репродукування творів у ци­ фровій формі та інших об'єктів, що охороняються, крім комп'ютерних програм:

  • повинно бути повністю об'єктом такого права на відтворення;

  • повинно бути об'єктом такого права на відтворення, за винятком дозволу на відтворення однієї копії (як у системі SCMS);

  • повинно бути дозволеним з виплатою або без виплати винагороди?

Підрозділ IV Сповіщення для загального відома Основні положення

В цьому підрозділі досліджується визначення «сповіщення» щодо права на публічне сповіщення для загального відома. Зазначене визначення є дуже важ­ливим для формування позиції щодо окремих видів використань творів, які охороняються в інформаційному суспільстві.

1. Вступ

Не існує чіткого визначення такого поняття. Стосовно права на сповіщення для загального відома слово «сповіщення» є ключовим для подальшого обгово­ рення. В Глосарії ВОІВ подано таке визначення терміна «сповіщення для за-, гального відома»: «Сповіщення для загального відома означає зробити будь-} і якими способами доступним для людей в цілому сприйняття твору, виконання, \ фонограми, радіо- або телепередачі без будь-яких обмежень для окремих осіб,-1 що належать до різних груп. Це поняття ширше, ніж опублікування, і серед ін-; І шого включає такі інші використання творів, як публічне виконання, радіомов« лення, сповіщення по проводах для загального відома або безпосереднє спЛ віщення для загального відома приймальних радіопередач»18. *ч

З урахуванням такого визначення можна встановити, що довільне приватнеї використання, як правило, не підпадає під право дозволяти або забороняти яш виключне право правоволодільця.

Це ж саме стосується приватного копіювання, яке підпадає під право на ВШЯ творення. Отже, приватне копіювання забороняється в окремих державах-чл&Я нах, навіть якщо це робиться виключно для особистих цілей. М

Приватне копіювання не потребує обмеження випадками, коли фізична ocdll ба використовує твір у домашніх умовах, застосовуючи обладнання, не підклкЯ чене до певної мережі. Така форма використання може бути приватною, а, отв же, не забороненою, та якщо більше ніж одна особа бере участь, повинні бущИ визначені певні обмеження. Ш

18 ВОИС. Глоссарий терминов по авторскому праву и смежным правам. Женева, 1980, с. 42,0 180

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

Моральні права автора можуть бути порушеними навіть приватним чином. Дуже важко в такому разі, зважаючи на законодавство щодо охорони приват­них дій в цій сфері, довести це, або забезпечити дотримання моральних прав володільців прав.

Необхідно зазначити, що в статті 9 (2) Бернської конвенції проведена межа між приватним використанням, яке можна вважати «нормальним», з одного бо­ку, та використанням, яке можна вважати «таким, що завдає шкоди», тобто по­рушує майнові права володільців прав, з іншого боку. Зважаючи на те, що циф­рова технологія призведе до так званого приватного використання в широких розмірах, потрібно пам'ятати, що якщо нові форми приватного використання не будуть належним чином співпадати з законодавством про авторське право і су­міжні права, то володільцям прав може бути завдана шкода, що може призвес­ти до серйозних наслідків.

Визначення, яке вже згадувалося, допоможе в цій ситуації, тому що воно до­зволяє виключати певні дії, зокрема передачу в ефір, з рамок приватного вико­ристання.

Звичайно, остаточне визначення «сповіщення для загального відома» має ве­лике значення для інформаційного суспільства. Публіка вже використовує Internet, або принаймні чула про це, та передбачає, що допуск до всіх знань у світі повинен надаватися переважно безкоштовно. Отже, визначення приватно­го використання може бути простежене як встановлення меж, що пропонують­ся публіці. Якщо вони будуть надто широкими, володільці прав сумніватимуть­ся, чи дозволяти використовувати свої твори в таких межах. Якщо ж вони бу­дуть надто вузькими, публіка може залишитися осторонь інформаційних супершляхів.