Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

V. Винагорода

Договір повинен містити перелік різних видів належної автору винагороди: аванс за рахунок суми гонорару, гарантований мінімум, премії та інші, безпово­ротні суми, з одного боку, і винагорода за використання аудіовізуального твору, з іншого.

Винагорода може складатися:

  • з винагороди за використання твору шляхом передачі в ефір (або додат­ кової винагороди за другу і наступні передачі в ефір), виплачуваної дистриб'ю­ торами або безпосередньо автору, або через організацію колективного управ­ ління правами, до якої належить автор;

  • з пропорційної винагороди, обчислювальної з доходів, одержаних продю­ сером від усіх видів використання аудіовізуального твору при дотриманні пра­ вил про колективне управління правами. Якщо можливо, ця пропорційна вина-

333

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

города повинна розраховуватися з усіх сум прямого або опосередкованого до­ходу брутто за всі види використання твору.

Ставка пропорційної винагороди повинна бути істотною, а не символічною.

Відсоткові ставки за різні види використання твору визначаються окремо за кожний вид. При цьому відсоткова ставка за деякі види використання може бу­ти значно вищою, ніж за решту.

Необхідно враховувати всі особливості спільного виробництва або викорис­тання аудіовізуальних творів, щоб автор міг одержати пропорційну винагороду від усіх доходів від використання фільму на всіх територіях.

Продюсер зобов'язаний вести переговори і укладати угоди з третіми особа­ми щодо аудіовізуального твору, дотримуючись інтересів автора, на опти­мальних умовах, враховуючи характеристики твору і потенційного ринку.

Тільки автор матиме право на одержання винагороди за вторинне викорис­тання сценарію і ні за яких умов не зобов'язаний хоча б частково передавати цю винагороду продюсеру.

Всі грошові суми, зазначені в цьому договорі, повинні бути збільшені на суму ПДВ відповідно до податкової ставки і в порядку, передбаченому чинним на те­риторії даної держави законодавством.

Договір визначає періодичність і строки платежів.

VI. Строки

Крім встановленого внутрішнім національним законодавством кожної дер­жави строку дії авторського права, слід установити в договорі строк, протягом якого продюсер має право використовувати аудіовізуальний твір. Нині цей строк у різних країнах встановлюється по-різному.

Є рація передбачити крайній строк зйомок аудіовізуального твору. При по­рушенні цього строку автор одержує повну свободу дій, йому повертаються всі авторські права. Крім того, автор має право не тільки зберегти за собою всі вже виплачені йому частини винагороди, а й одержати як штрафні санкції решту суми передбаченої договором винагороди.

VII. Права і обов'язки продюсера

Якщо аудіовізуальний твір створюється на основі або з використанням ра­ніше створених творів, продюсеру слід укласти з володільцями прав на ці тво­ри договори про відступлення створюваного твору.

Продюсер бере на себе зобов'язання забезпечити всі умови для належного просування аудіовізуального твору (наприклад, його участь у конкурсних про­ грамах різних фестивалів), а також реальне і добросовісне, відповідне профе- ] сійним звичаям, використання фільму. і

У будь-якій рекламній або іншій інформації про аудіовізуальні твори прізви- з ще автора повинно згадувалися відповідно до встановлених договором правил. І Тільки автор може вирішити, під яким іменем (псевдонімом) він бажає бути \ згаданим. Автор має право зняти своє ім'я і заборонити його використовувати. \

Продюсер зобов'язаний періодично, не рідше одного разу на рік, надавати і автору звіт про використання аудіовізуального твору, додаючи всі підтверджу- і вальні фінансові документи. Як правило, продюсер зобов'язаний відповідати на І будь-який запит автора, що стосується використання твору. Автор має право 1 ознайомитися з усіма договорами, укладеними продюсером з третіми особами!

334

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

щодо даного твору, а також може мати доступ до всіх бухгалтерських докумен­тів, що відносяться до твору. Автор може призначити будь-яку довірену особу, доручивши їй бути своїм представником перед продюсером при здійсненні за­значених вище повноважень.

У разі відступлення продюсером прав на аудіовізуальний твір третім особам у нього залишаються всі зобов'язання відповідно до укладеного з автором дого­вору, і продюсер несе перед автором солідарну відповідальність за всіма взяти­ми на себе зобов'язаннями.

У разі неспроможності (банкрутства) продюсера автор має право розірвати договір за умови, що це не заборонено чинним внутрішнім законодавством цієї держави.