Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 21 Функції Постійного Комітету

1. Постійний Комітет відповідає за застосування цієї Конвенції. Він може;

  1. давати рекомендації Учасникам про застосування Конвенції;

  2. пропонувати внесення змін до Конвенції і розглядати запропоновані зміни відповідно до положень статті 23;

  3. на прохання одного або більше учасників розглядати питання, що стосу­ ються тлумачення Конвенції;

  4. робити все можливе для забезпечення дружнього вирішення розбіжнос­ тей, переданих йому відповідно до положень статті 25.

  5. давати рекомендації Комітету міністрів стосовно Держав, не згаданих у частині 1 статті 29, яким пропонується приєднатися до цієї Конвенції;

  6. висловлювати думку відносно зловживання правами, відповідно до поло­ жень пункту (с) частини 2 статті 24 (а).

2. Крім того, Постійний Комітет повинен:

  1. складати вказівки відповідно до пункту (Ь) частини 3 статті 9 а задля уник­ нення розбіжностей між виконанням положень цієї Конвенції стосовно доступу населення до подій найбільшої суспільної значимості і відповідних положень ЄС;

  2. подавати думку з приводу заходів, вжитих Учасниками, які склали список подій, що мають найбільше суспільне значення відповідно до частини 2 статті 9 а;

229

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

с) публікувати раз на рік об'єднаний перелік таких подій і заходів щодо їх забезпечення, визначених Учасниками відповідно до частини 2 статті 9 а.

Стаття 22 Доповіді Постійного Комітету

Після кожного засідання Постійний Комітет надає Учасникам і Комітету міністрів Ради Європи доповідь про проведені дискусії і прийняті рішення.

Розділ VII Поправки Стаття 23 Поправки

  1. Будь-який Учасник може пропонувати внесення поправок до цієї Конвенції.

  2. Про будь-яку пропозицію про внесення поправок робиться повідомлення Генеральному секретарю Ради Європи, який повідомляє про нього Державам- членам Ради Європи, іншим Державам-членам Європейської культурної кон­ венції, Європейському Співтовариству і будь-якій Державі — не члену Ради Єв­ ропи, яка приєдналася до неї відповідно до положень статті ЗО. Генеральний сек­ ретар Ради Європи скликає засідання Постійного Комітету не раніше ніж за два місяці після повідомлення про таку пропозицію.

  1. Постійний Комітет розглядає будь-які запропоновані поправки і подає текст, прийнятий більшістю у три чверті членів Постійного Комітету, на за­ твердження Комітету міністрів. Після його затвердження текст надається Уча­ сникам для прийняття.

  2. Будь-які внесеш поправки набувають сили на тридцятий день після того, як всі Учасники повідомлять Генеральному секретарю про своє прийняття по­ правок.

  3. Однак Комітет міністрів може, після консультацій з Постійним Комітетом, вирішити, що поправки повинні вступити в силу після закінчення 2 років від дня їх відкриття до прийняття, якщо Учасник не повідомив Генеральному сек­ ретарю Ради Європи про свої заперечення стосовно їх введення в силу. Якщо таке повідомлення підтверджується, поправки набувають сили першого дня місяця після одержання формальної згоди Учасника на їх прийняття.

  4. Якщо поправка була схвалена Комітетом міністрів, але ще не вступила в силу відповідно до частин 4 і 5 цієї статті, держава або ЄС не можуть висловлю­ вати свою згоду бути пов'язаними рамками Конвенції, не підтверджуючи в той же час поправки.