Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 15 Реклама певних товарів і телеторгівля ними

Не допускається реклама і телеторгівля тютюновими виробами. Реклама і телеторгівля алкогольними напоями всіх типів повинна відповіда­ти наступним правилам:

  1. вона не повинна адресуватися безпосередньо неповнолітнім, і особи, які беруть участь у рекламі або телеторгівлі алкогольними напоями, не повинні ви­ глядати неповнолітніми;

  1. в ній не можна пов'язувати вживання алкоголю з фізичною роботою або водінням автомобіля;

  1. в ній не можна стверджувати, що алкоголь має лікувальні властивості або що він є стимулюючим або заспокійливим засобом, або засобом вирішення осо­ бистих проблем;

  2. в ній не можна заохочувати надмірне вживання алкоголю або подавати утриманість або помірність у негативному світлі;

  3. в ній не можна приділяти особливу увагу вмісту алкоголю в напоях.

226

РАДА ЄВРОПИ

  1. Не дозволяється реклама ліків і способів лікування, які в транслюючій Державі-учасниці можна одержати тільки за рецептом лікаря.

  2. Реклама всіх видів ліків і способів лікування повинна чітко виділятися як така, бути чесною, правдивою і підлягати перевірці та дотримувати вимог про захист людини від завданої шкоди.

  3. Не допускається телеторгівля стосовно ліків і способів лікування.

Стаття 16 Реклама і телеторгівля, спрямовані спеціально на одного Учасника

  1. Для того, щоб не допустити порушення конкуренції і загрози телевізійної системи Учасника, реклама і телеторгівля, спеціально і з певною частотою ад­ ресовані глядацькій аудиторії одного Учасника, який не є транслюючим Учас­ ником, повинні відповідати правилам телевізійної реклами і телеторгівлі цього Учасника.

  1. Положення попереднього пункту не застосовуються в разі, якщо:

  1. такі правила проводять дискримінацію між рекламою і телеторгівлею, трансльованими безпосередньо організаціями, що знаходяться під юрисдик­ цією цього Учасника, або за допомогою технічних засобів, що знаходяться під аналогічною юрисдикцією, з одного боку, і рекламою та телеторгівлею, транс­ льованими організаціями, що знаходяться під юрисдикцією цього Учасника, або за допомогою технічних засобів, що перебувають під аналогічною юрисдик­ цією, — з іншого; або якщо

  1. зазначені Учасники уклали в цій галузі двосторонні або багатосторонні угоди.

Розділ IV Спонсорство Стаття 17 Загальні правила

  1. Якщо програма або серія програм спонсорується повністю або частково, це повинно бути чітко зазначено в титрах на початку і/або в кінці програми.

  2. Ні за яких обставин спонсор не має права впливати на зміст і час передачі своєї програми таким чином, щоб це зачіпало відповідальність і редакторську незалежність телемовника стосовно таких програм.

  3. Спонсоровані програми не повинні заохочувати продаж, купівлю або орен­ ду товарів чи послуг спонсора або третьої особи, особливо шляхом спеціальних нагадувань про ці товари або послуги, що сприяють їх реалізації, в таких про­ грамах.

Стаття 18 Заборонене спонсорство

  1. Спонсорами програми не можуть бути фізичні або юридичні особи, голов­ ним предметом діяльності яких є виготовлення або продаж товарів, або надання послуг, реклама яких заборонена на підставі статті 15.

  2. Компанії, основною діяльністю яких серед іншого є виробництво або про­ даж ліків і надання медичних послуг, можуть бути спонсорами, сприяючи про­ суванню свого найменування або образу, за винятком будь-якого посилання на

«•1-319

227

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

ліки або конкретні медичні послуги, надані в транслюючому Учаснику тільки за приписом лікаря.

3. Не допускається спонсорство програм новин і поточних подій.