Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

4.3. Створення ефективних структур для проведення розслідувань, збору доказів

  1. В деяких європейських країнах суди і трибунали мають особливі відділи, які займаються справами, пов'язаними з інтелектуальною власністю, включа­ ючи піратську діяльність. Це до певної міри сприяє гармонізації в прецедентно­ му праві в разі правопорушень, пов'язаних із звуковим і аудіовізуальним піратством. Ця система зарекомендувала себе як ефективна.

  1. Посилення вітчизняної законодавчої структури також забезпечує додат­ кову підтримку антипіратським заходам, які проводять зацікавлені професійні органи. В певних Державах-учасницях, наприклад, діють антипіратські підроз­ діли. Такі підрозділи складаються з груп офіцерів/службовців, які прийняли службову присягу (наприклад, колишніх поліцейських службовців, які займа­ ються перевіркою ринків/торговельних точок дешевого розпродажу). В разі підозри виявлені продукти зазнають технічного і юридичного контролю. Доказ наявності піратського правопорушення є причиною порушення кримінальної справи/позову перед відповідним судовим службовцем. Якщо справа стосуєть­ ся трансляційних організацій, то практичним способом визначення, чи є певна кабельна передача піратською, буде звернення до кабельного дистриб'ютора з проханням показати дозвіл трансляційної компанії/особи — за вимогою.

  1. Отже, трактування доказів правопорушень у сфері законодавства про ін­ телектуальну власність є особливо важким завданням для слідчого і/або пра- воволодільців. Право власності/володіння і наявність авторського права або су­ міжних прав часом надто складно і дорого встановити. Позивач може бути не­ здатним набути/одержати компенсацію в разі, якщо законодавча система вимагає надання великої кількості документальних доказів, особливо щодо ко­ мерційних угод. Юридичні розгляди, що стосуються осіб, які займаються пірат­ ською діяльністю, можуть бути ускладнені, якщо позивач не володіє правом до­ питувати звинуваченого. Для запобігання надто великим непотрібним вимогам стосовно звинуваченого певні країни забезпечують юридичні презумпції, що кодифікують певні типи доказів автоматично.

  2. Як приклад, певні країни засвідчили, що в процесі попередніх розглядів існування/наявність і належність авторського права або суміжних прав може передбачатися в разі, якщо особа, чиє ім'я позначене на роботі/творі, ствер-

265

КНИГА 1 .Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

джує своє авторство, то передбачається, що вона такою і є в разі відсутності до­казів іншого.

50. Додаток І містить приклади юридичних презумпцій, які можуть сприяти боротьбі проти звукового і аудіовізуального піратства.

Ефективне застосування законодавства

  1. Співробітництво між поліцейськими і митними органами поряд з юридич­ ними є істотно важливим як на вітчизняному, так і на європейському рівнях.

  1. Якщо митні службовці мають права, що дозволяють запобігати імпор­ ту/вивезенню або транзиту «піратських» продуктів (незалежно від того, в якій формі вони подані) — вони здатні певною мірою зробити внесок у викорінення піратства.

Практика свідчить, що дії митних органів у цій сфері можуть значною мірою залежати від здатності правоволодільців надати завчасне повідомлення про прибуття на кордон піратської продукції. Однак митні органи можуть також одержувати інформацію стосовно перевезення піратської продукції і з інших джерел, наприклад, від своїх колег з інших країн. Вони повинні, наскільки це можливо, діяти на підставі наданої інформації.

Слід відзначити, що Угода ТРІПС містить положення, що стосуються право-чинності митних служб затримувати до 10 днів ввезення комерційними канала­ми імпортованих товарів, стосовно яких є підозра, що вони піратські. Співробіт­ництво може також набувати форми постійного транскордонного обміну інфор­мацією, включаючи й інформаційний обмін з професійними органами, які займаються боротьбою з піратством.

Компанії, що займаються стягненням боргів, діяльність яких полягає в за­безпеченні справедливої/належної оплати роботи авторів, виконавців і вироб­ників/продюсерів, можуть бути ефективним засобом розвінчання піратської діяльності і збору доказів.

  1. Порушення прав інтелектуальної власності може бути також предметом уваги й інших сторін, особливо податкових інспекторів і асоціацій захисту спо­ живачів.

  1. Міжнародні організації, що мають різні професійні інтереси, можуть та­ кож виявляти активність у боротьбі проти звукового і аудіовізуального пірат­ ства.

  1. Додаток II містить адреси різних міжнародних організацій, що є компе­ тентними в боротьбі проти звукового і аудіовізуального піратства.