Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Підрозділ VII Моральні права Основні положення

В такому середовищі, як інформаційне суспільство, в якому можна легко ви­дозмінювати та адаптувати твори, великого значення набуватимуть моральні права автора, включаючи право заперечувати проти незаконної зміни твору та вимагати дотримання авторського права. Такі права регулюються по-різному в різних правових системах, які серйозно суперечать одна одній.

1. Вступ

Моральні права автора передбачають право заперечувати проти будь-якої незаконної зміни його твору. Твір не повинен змінюватися без дозволу автора, що завдає шкоди його честі і репутації.

Право вимагати авторства на твір охороняє автора від претензій будь-кого іншого бути автором такого твору.

Право заперечувати проти зміни твору подібне до права на адаптацію; право на адаптацію є також виключним правом, але більш «майновим», ніж «мораль­ним» правом.

Таким чином, моральні права є важливою сферою прав авторів, меншою мірою прав виконавців. Одним з аспектів інформаційного суспільства є те, що загальна цифрова форма творів та об'єктів, що охороняються, узгоджених з вільною передачею через мережі, означає, що стає все легше передавати тво­ри, здійснювати їхнє художнє оформлення тощо. Настає час, коли будь-хто зможе змінювати кольори у фільмі або переміщувати обличчя акторів та по­вертати видозмінений фільм у мережу. Така можливість змінювати твори

188

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

будь-яким шляхом становить одну з основних переваг цифрової форми. Автори творів небезпідставно побоюються, що така технічна можливість використову­ватиметься для зміни їхніх творів з порушенням моральних прав.

2. Сучасний правовий аспект

2.1. Моральні права підпадають під статтю 6bis Бернської конвенції, в якій за­ значається, що «незалежно від майнових прав автора і навіть після відступлен- ня цих прав, він має право вимагати визнання свого авторства на твір і проти­ діяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні цього твору, а та­ кож будь-якому іншому посяганню на твір, здатному завдати шкоди честі або репутації автора».

Таким чином, автор продовжує користуватися моральними правами навіть після того, як він відступив свої майнові права.

2.2. В чинному законодавстві Співтовариства не розглядаються моральні права. Наприклад, в Директиві з охорони комп'ютерних програм передбачаєть­ ся, що «роботодавцеві надається право здійснювати всі майнові права щодо комп'ютерної програми, якщо інше не передбачене контрактом» (стаття 2 (3)), але відсутні норми щодо моральних прав.

В Директиві про строк охорони зазначається: «Ця Директива не посягає на положення держав-членів, які регулюють особисті немайнові права» (стаття 9).

У рішенні щодо справи Філа Коллінза (Поєднані справи С-92/92 та С-326/92, 20 жовтня 1993 р.) Суд правосуддя визначив специфічні питання щодо авторсь­кого права та прав виконавців: «Специфічні питання таких прав, які встановле­но національним законодавством, повинні забезпечувати охорону моральних та майнових прав правоволодільців.

Охорона моральних прав надає право авторам та виконавцям заперечувати проти будь-якого перекручення, спотворення або іншої зміни твору, що завда­ють шкоди честі та репутації авторів» (параграф 20).