Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Технічні засоби і управління правами

  1. Технічні засоби, використовувані володільцями авторського права і су­ міжних прав у зв'язку Із здійсненням своїх прав, можуть бути високоефектив­ ним засобом у боротьбі з піратством. Цифрова технологія є одним з таких при­ кладів. Це ж стосується інформації про управління правами, тобто будь-якої інформації, яка ідентифікує твір, автора твору, володільця будь-якого права на твір або будь-яку інформацію про умови використання твору, а також будь-які цифри або коди, в яких подана така інформація. Держави-члени враховують технічний розвиток у цій сфері inter alia, забезпечуючи відповідний захист на­ ціональним законодавством.

  1. Рекомендація не визначає, який саме технічний захист може бути запро­ понований для вищезгаданих технічних засобів. Одним з важливих елементів є заборонені законом усунення або зміна будь-якої електоронної інформації про управління правами. Це ж стосується і недозволеного поширення серед широ­ кої публіки творів або примірників творів, знаючи, що в них без дозволу була усунена або змінена електронна інформація про управління правами.

  1. Коли йдеться про правовий захист інформації про управління правами, Державам-членам необхідно забороняти недозволене знищення або заміну та­ кої інформації. Одночасно розповсюдження твору або іншого об'єкта, що охоро­ няється, інформація про управління правами на який усунена або змінена, за­ бороняється.

  2. Оптичні диски та заводи-виробники, на яких вони виробляються, є голов­ ним джерелом оптичного медіа середовища. Вони можуть бути джерелом вели­ кої економічної шкоди в разі їх використання для організованого піратства. Тому рекомендується, щоб Держави-члени вимагали від таких підприємств ви­ користання єдиного ідентифікаційного коду для розрізнення правомірно випу­ щених оптичних дисків. Такий ідентифікаційний код є важливим джерелом щодо викриття піратства у сфері виготовлення оптичних дисків. Подібні засоби запропоновані Європейським Парламентом у контексті обговорення «Зеленої книги» про боротьбу з підробками і піратством на спільному ринку.

Співпраця між правоохоронними органами, організаціями споживачів і володільцями прав

  1. Важливого значення набуває співпраця на національному рівні між пра­ воохоронними органами і організаціями споживачів, з одного боку, і володіль­ цями прав, з іншого, як і різноманітними посередниками, залученими до розпо­ всюдження творів та інших об'єктів, що охороняються. З цією метою необхідне заснування організаційних структур, особливо чітких і ефективних ланок зв'язку, створення атмосфери співпраці між залученими до спільних дій сторо­ нами.

  1. Важливу роль у підтримці діяльності громадських організацій відіграють володільці прав. Адже громадські організації часом не в змозі використовувати свої можливості у боротьбі з піратством без заздалегідь одержаної інформації

254

РАДА ЄВРОПИ

від правоволодільців. Правоохоронні органи не можуть розпочати розслідування, доки не матимуть мінімуму доказів щодо піратської діяльності, які повинні нада­ти їм правоволодільці. Зіткнувшись з такою ситуацією, правоволодільці деяких країн мають свої власні слідчі органи. Країни, в яких відсутні такі органи, повин­ні сприяти тому, щоб правоволодільці слідували зазначеному прикладу.

25. Заохочується співпраця між правоохоронними органами споживачів у боротьбі з піратством на міжнародному рівні. Добре зарекомендували такі фор­ ми співпраці, як Інтерпол, хоча й не виявили ще себе належним чином щодо бо­ ротьби з піратством. Держави-члени повинні шукати нові форми співпраці у сфері боротьби з піратством.