Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Європейська хартія

авторів аудіовізуальних творів

Стаття 1

Кінематографічні й телевізійні твори, створені людським досвідом і уявою, є важливішим фактором культурного життя наших днів. Вони є втіленням осо­бистості автора.

Таким чином, це не просто продукт, порівнюваний з якоюсь іншою продук­цією, і створення цих творів не можна порівнювати з наданням будь-яких по­слуг.

Європейські закони і правила повинні враховувати ці характерні особливості.

Стаття 2

Всі народи мають право на кінематографічні й телевізійні твори, які відобра­жають їх соціальні й культурні особливості, першою з яких є мова; автора не­обхідно заохочувати, незалежно від його ролі, на створення творів своєю влас­ною мовою. Цей вибір повинен бути одним з його виключних прав.

Національні й європейські закони й нормативні акти повинні шляхом фінан­сового регулювання, квот і схем розповсюдження охороняти культурну й мовну самобутність.

Стаття З

Для підтримки розвитку кінематографії й виробництва телевізійних фільмів у країнах з менш розвиненою економікою необхідні спільні зусилля урядів єв­ропейських країн. Європейські установи, особливо Європейські Співтоварист­ва, повинні здійснювати ефективну політику підтримки і захисту самовира­ження національних меншин.

Стаття 4

Тільки особа або особи, які створюють кінематографічний або телевізійний фільм, а саме, режисер, автор оригінального тексту, сценарію й діалогів, і компо­зитор, що написав музику, повинні розглядатися як автори твору.

Авторське право на твір, який є нематеріальним, виключним і діє на терито­ рії всього світу, належить автору лише через створення ним даного твору від моменту його створення. Це право повинно включати моральне право, яке є віч- } ним та невідчужуваним, і майнове право. j

Стаття 5

Моральне право автора повинно захищати його ім'я, статус і авторську ро-1 боту, яка повинна бути оприлюднена в тій формі і публіка має право побачити І її в тій формі, в якій вона була створена. \

Моральне право включає право кожного автора претендувати на авторство і на свій власний твір і протидіяти будь-яким спробам змінити будь-яку частину І твору шляхом доповнення, вилучення або видозміни, коли б такі зміни не здійс-1 нювалися. Остаточна версія твору повинна бути завершена режисером. 1

Стаття 6 1

Повага до гідності й незалежності кожного творця, автора й виконавця по-Ш винна гарантувати їм засоби до існування за рахунок реалізації власного твору. •

328 і

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

Жодна адміністрація або європейське чи національне законодавство не може позбавити автора його виключного права на вироблення, індивідуально або ко­лективно, умов, на яких буде дано дозвіл на розповсюдження його твору, і умо­ви виплати авторських відрахувань; будь-яка форма обов'язкового або приму­сового ліцензування повинна бути заборонена.

Стаття 7

Кінематографічний або телевізійний твір не має реального існування до тих пір, поки він не оприлюднений.

Автори аудіовізуальних творів повинні володіти правом на оприлюднення своїх творів відповідно до прийнятих професійних норм. У разі порушення цих норм автор одержує можливість повернути, тобто знову набути права на свій твір.