Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

II. Внутрішнє забезпечення інтеграційного процесу

Внутрішнє забезпечення процесу інтеграції України до ЄС покладається на вищий, центральні та місцеві органи виконавчої влади України у співпраці з органом законодавчої влади, відповідними органами місцевого самоврядування.

Керівництво стратегією інтеграції України до ЄС здійснює Президент Укра­їни.

Кабінет Міністрів України забезпечує реалізацію Стратегії інтеграції Украї­ни до Європейського Союзу.

Міністерство закордонних справ України здійснює заходи щодо забезпечен­ня політичних відносин України з ЄС та координацію діяльності органів вико­навчої влади у сфері зовнішньої політики та політики безпеки.

Міністерство економіки України здійснює міжвідомчу координацію з питань міжгалузевого економічного та соціального співробітництва України з ЄС.

Міністерство внутрішніх справ України і Міністерство юстиції України здійснюють міжвідомчу координацію з питань співробітництва України з ЄС у межах своєї компетенції.

Інші міністерства та центральні органи виконавчої влади забезпечують реа­лізацію галузевого співробітництва України з ЄС, імплементацію Угоди про партнерство та співробітництво, здійснюють інші заходи у межах своєї компе­тенції та визначених Стратегією завдань з метою поглиблення інтеграції Укра­їни до ЄС.

Стратегія інтеграції передбачає такі сфери внутрішнього забезпечення інте­грації України до ЄС.

1. Організаційне забезпечення

  1. Затвердження Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України переліку центральних органів виконавчої влади, організацій, установ, посадових осіб, відповідальних за здійснення завдань, визначених Стратегією інтеграції.

  2. Регулярне проведення засідань Української частини Ради з питань спів­ робітництва між Україною та Європейськими Співтовариствами (Європейсь­ ким Союзом) з метою забезпечення виконання завдань, визначених Стратегією інтеграції.

  3. Забезпечення формування і здійснення галузевих та регіональних про­ грам співробітництва з ЄС у тій частині, за яку несе відповідальність українсь­ ка сторона.

  4. Створення нових програм у системі освіти, стажування та підвищення кваліфікації працівників органів законодавчої, виконавчої влади та органів міс­ цевого самоврядування за напрямами європейської інтеграції України, запро­ вадження спеціалізації з питань ЄС у рамках навчальних програм вузів,

  5. Створення програми мовної підготовки державних службовців та фахії- ців, які забезпечують процес інтеграції, розроблення та здійснення комплексу заходів щодо розширення та підвищення якості вивчення мов ЄС у середніх та вищих навчальних закладах.

496

Європейська інтеграція України

2. Фінансове забезпечення

  1. Розроблення програми фінансування заходів з інтеграції України до ЄС відповідно до Стратегії інтеграції.

  2. Фінансування заходів, спрямованих на інтеграцію України до ЄС, за раху­ нок бюджетних коштів з широким залученням позабюджетних коштів, коштів приватних осіб та програм допомоги ЄС Україні.

3. Правове забезпечення

  1. Забезпечення правової адаптації нормативно-правових актів, що прийма­ ють органи виконавчої влади, до вимог ЄС.

  2. Перегляд навчальних програм правової освіти з метою їх адаптації до про­ грам ЄС, вивчення правових засад діяльності установ ЄС, дослідження проце­ сів у правовій галузі як у державах — членах, так і державах — кандидатах у члени ЄС.