Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

VI. Визначення розрахункового коефіцієнта творів

Для розрахунку розрахунковий коефіцієнт кожного твору серйозної чи роз­важальної музики, що міститься у плані розподілу авторської винагороди, мно­жать на число виконань даного твору.

Для оплати за виконання по радіо хвилини ефірного часу кожного твору множать на розрахунковий коефіцієнт (для радіо), що його містить план розпо­ділу авторської винагороди.

Розрахунок за виконання через кінофільми здійснюється з дотриманням ви­мог розділу XV.

VII. Попурі

1. а) Оплата попурі, що складається з різних захищених авторським правом творів, якщо вони виконувались на концертах, оформляється таким чином, що одна шоста частина всіх попурі даного композитора, аранжувальника, автора словесного тексту і видавця і даного твору прирівнюється до одиниці виконання і додається до числа окремих виконань того чи іншого твору.

б) При виконанні попурі по радіо 1/12 частина всіх хвилин ефірного часу вважається однією хвилиною, яка додається до загального числа ефірних хви­ лин звучання того чи іншого твору.

в) Якщо концертних виконань попурі було менше шести чи по радіо вони звучали менше 12 хвилин, то оплата попурі не проводиться.

г) Класична музика, виконана як попурі, оцінюється при оплаті як розва­ жальна музика. і,

2. а) Оплата аранжувальникам і видавцям за попурі, які йдуть по градації серйозного, розважального, гастрольного і функціонального виконання, підра- 1 ховується таким чином, що аранжувальникам і видавцям за кожне виконання і нараховується по шість очок. І

б) За виконання попурі по радіо і телебаченню аранжувальники і видавці і одержують 2/12 від загальної кількості хвилин, протягом яких виконувались І попурі. І

  1. Попурі, видані для великого числа виконавців, оплачуються подвійним та-1 рифом. 1

  2. Оплата за виконання попурі проводиться один раз на рік, а саме у першу • виплату після завершення фінансового року. І

  3. Якщо до попурі входять і незахищені авторським правом твори, то нимиИ нехтують при визначенні оплати, тобто вони не оплачуються. •

ЇЙ

VIII. Розрахунок всередині окремих сфер виконання музичних творів •

1. Фінансовим роком є календарний рік. Розмір щорічної загальної суми, якШ виплачується причетним до створення, підготовки до виконання і виконанім музичного твору, відповідає загальній сумі надходжень, що надходять до Товав риства за виконання у Німеччині і за її межами, здійснюване всіма відомими формами, методами і засобами — концерт, радіо- чи телетрансляція, демонсяв

352 Щ

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

рація кінофільму, відтворення записаного на плівку та ін. (за відрахуванням податків, передбачуваних планом розподілу авторської винагороди).

2. Від характеру музичного твору, форми і способу його утилізації залежить винагорода авторам і виконавцям.

Розрізняють такі види і способи використання музичних творів від них: ма­сові заходи з популяризації класичної музики, адресне виконання серйозної музики, сеанси виконання серйозної музики з використанням технічних засо­бів, танцювальної і розважальної музики, музика у цирках, кабаре і вар'єте, музика по телебаченню, музика з-за кордону по кабельному телебаченню, кіно­фільми в кінотеатрах, кінофільми по телебаченню, функціональне використан­ня музики (для супроводу якоїсь дії), музика в культових храмах.

3. Оплата за виконання здійснюється так:

а) Прибутки від масових заходів популяризації класичної музики, від адрес­ ного виконання серйозної музики, від виконання з використанням технічних засобів, від надходжень за сценічне виконання музики, від музики, виконуваної у культових храмах, від виконання розважальної музики (в тому числі у цир­ ках, кабаре, вар'єте) підраховуються виключно за відповідними програмами цих виконань.

б) Надходження від виконання у цирках, кабаре, вар'єте перераховуються разом з надходженням від розважальної музики, але із застереженням, що чи­ сло установлених виконань (за винятком сеансів у цирках) множиться на циф-

руз.

в) Надходження за радіо, телебачення і від демонстрації звукових фільмів причетним до одержання гонорару, хто числиться за Товариством чи за інши­ ми (в тому числі й іноземними) товариствами захисту авторських прав, які пе­ ребувають з Товариством у договірних стосунках, перераховуються відповідно до розділу IV, пункт 3 Положення про розподіл авторської винагороди (тобто за графою — цирк, кабаре, вар'єте).

г) При розрахунку за виконання розважальної музики в санаторіях, курортах і будинках відпочинку число встановлених виконань множиться на цифру 3.

4. Виконання музичних творів методом технічного відтворення зробленого раніше запису оцінюється так:

за використання механічних і електронних приладів на радіо — 40 % всієї належної для радіо і телепередач суми (за вирахуванням суми, що належить за трансляцію класичної музики і музики функціонального супроводу). Решта — 60 % оплачується за графою розважальної музики. Причому, в розрахунок бе­руться записані на носієві музичні твори, які поступали на оплату протягом по­точного і двох попередніх фінансових років (фінансовий рік триває з 1 липня поточного року до ЗО червня наступного року).

Розрахунок за виконання музично-драматичних творів (шляхом відтворен­ня записаного на носієві) зводиться до сплати винагороди видавцеві із коштів, визначених для радіо. Щодо видавця, то він веде далі розподіл гонорару згідно вимог авторського права в частині оплати праці авторів драматичних творів. Надходження від функціонального виконання (тобто від виконання музичного твору як фонового супроводу до якоїсь дії) нараховуються за наявності відпо­відного списку назв і плівок. А для отримання гонорару від серйозної музики потрібно подавати відповідні програми виконання.

231-319

353

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

5. Внутрідержавні надходження за трансляцію по кабельному телебаченню здійснюються згідно існуючих положень авторського права в частині, що стосу­ється оплати передач звичайними радіо- і телеканалами. Надходження із за­кордону за трансляцію по кабельному телебаченню творів німецьких авторів поступають разом із коштами за звичайні радіо- і телепередачі і нараховують­ся на тих же засадах, що і вони. Коли йдеться про кабельну трансляцію музич­но-драматичних творів, суцільно чи фрагментами, то розрахунок проводиться як за повторну оплату. Коли ж йдеться про оплату виданих творів, то видавни­цтво зобов'язане провести її з дотриманням вимог чинного авторського права в частині оплати праці авторів драматичних творів.

IX. 1. При нарахуванні гонорару згідно з розділом VIII пункт 3) чистий при­буток (гонорар) ділять на кількість ефірних хвилин і таким чином одержують вартість однієї хвилини. 66 2/з % від загальної річної суми, що належить за ра­діо- і телевізійні музичні передачі згідно пункту 1 Основних принципів нараху­вання авторської винагороди, виплачується за єдиною вартістю ефірної хвили­ни, але за різним коефіцієнтом. Так, передачі по радіо одержують коефіцієнт 1, а передачі телевізійні — коефіцієнт згідно з розділом XIV, пункт 3.

  1. Оплата звукових фільмів здійснюється відповідно до положень розді­ лу VIII, пункт 3 с і на основі розрахункового коефіцієнта, зазначеного у розді­ лі XIV, пункт 3.

  2. (1) Причетний до одержання гонорару протягом шести тижнів з дня від­ правки поштою витягу з рахунку про розмір його винагороди може вимагати від Товариства специфікації про те, як оплачувався твір, до створення чи до підготовки публікації якого він причетний. Для цього він має за послуги запла­ тити 2 німецькі марки (за одну сторінку).

(2) Якщо ж йдеться про надходження винагороди із закордону, то у ті ж стро­ки, тобто протягом шести тижнів після відправки поштою гонорару, зацікавлена особа може запросити специфікацію розрахунку, якщо така надійшла до Това­риства від іноземного товариства захисту авторських прав. Для одержання ін­формації зацікавлена особа сплачує відповідні збори.

  1. Крім того, зацікавлена особа (причетна до отримання гонорару) протягом шести місяців від дня пересилки поштою винагороди може вимагати інформа­ ції про місце, дату і організатора виконання її творів. Вартість довідки за кожне виконання — 2 німецькі марки.

  2. Рекламації розглядаються, якщо вони надійшли протягом шести місяців j після відправки поштою відповідної специфікації (інформації), тобто згідно і пунктів 3 і 4 цього (дев'ятого) розділу. Рекламації мають містити у собі конкретні І дані, які можна було б перевірити. Послуги, пов'язані з розглядом рекламації, І становлять 10 німецьких марок за один твір. і

X. Коефіцієнт розрахунку за виконання серйозних творів у поєднанні з оцін- і кою, прийнятою на радіо \

ї

3. Інструментальні твори (для одного-двох інструментів), а також одно-чоти- і риголосі вокальні твори для капели з музичним (1—2 інструменти) чи пісенним І супроводом. Ш

354

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

Тривалість виконання

Серйозна музика

Очки на радіо

понад 5 хвилин

36

І'/4

понад 5 хвилин

96

понад 10 хвилин

180

понад 20 хвилин

360

13/4

понад ЗО хвилин

480

понад 45 хвилин

720

понад 60 хвилин

960

1) Якщо виконувані регулярно по радіо і телебаченню музичні твори чи фраг­менти з них виконувались як вступна (увертюра) чи заключна (фінальна) або розпізнавальна музика і поступали на оплату мінімум на п'ятий після виконан­ня день чи виконувались раз на тиждень, то вони одержують одне очко,

4. Інструментальні твори (для 3—9 інструментів), а також вокальні твори для капели з більш як чотирма голосами і з обов'язковим супроводом трьох— шести інструментів.

Тривалість виконання

Серйозна музика

Очки на радіо

до 5 хвилин

60

2

понад 5 хвилин

12

0

понад 10 хвилин

24

0

понад 20 хвилин

48

0

понад ЗО хвилин

72

0

понад 45 хвилин

96

0

понад 60 хвилин

120

0

5. 6.

7. Хорові твори для капели (одно-чотириголосі) чи з супроводом одного або двох інструментів.

Тривалість виконання

Серйозна музика

Очки на радіо

до 5 хвилин

36

1і/,

понад 5 хвилин

96

понад 10 хвилин

180

понад 20 хвилин

360

понад ЗО хвилин

720

понад 45 хвилин

960

понад 60 хвилин

1200

234-319

355

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

8. Хорові твори з обов'язковим супроводом трьох—шести інструментів чи

Тривалість виконання

Серйозна музика

Очки на радіо

до 5 хвилин

96

І'/2

понад 5 хвилин

120

понад 10 хвилин

240

понад 20 хвилин

480

понад ЗО хвилин

720

понад 45 хвилин

960

понад 60 хвилин

1200

9. Твори для струнних і камерних оркестрів незалежно від складу останніх, а також вокальні, хорові й інструментальні твори з супроводом струнних і ка-мерних оркестрів

Тривалість виконання

Серйозна музика

Очки на радіо

до 5 хвилин

120

2'Л

понад 5 хвилин

240

понад 10 хвилин

480

понад 20 хвилин

960

понад ЗО хвилин

1200

понад 45 хвилин

1680

понад 60 хвилин

2160

10. Твори для великого оркестру, а також вокальні, хорові й інструментальні твори для виконання великим оркестром

Тривалість виконання

Серйозна музика

Очки на радіо

до 5 хвилин

240

2і/,

понад 5 хвилин

480

понад 10 хвилин

960

понад 20 хвилин

1200

понад ЗО хвилин

1680

понад 45 хвилин

2160

понад 60 хвилин

2400

Творами для камерного чи малого оркестру згідно наведених вище пунктів Щ і 10 вважаються ті твори, партитура яких засвідчує наявність до 18 інструмен-І тів, що ведуть самостійну мелодію. Твори з партитурою для 19 і більше інстру-і] ментів вважаються такими, що створені для виконання великим оркестром.

356

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

Кожен інструмент з самостійною мелодією прирівнюється до одного голосу. Такими інструментами максимально можуть бути всі активні члени оркестру (виконавці).