Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

4.4. Створення ефективних систем антикопіювання в звукових і аудіовізуальних записах і обладнанні

56. Завдяки технологічному розвитку став можливим розвиток ефективних технічних засобів для захисту творів та інших об'єктів. Наприклад, ідентифіка­ ційні коди, такі як код SID4, що належить Міжнародній федерації фонографіч­ ної індустрії (IFPI), були розроблені для безпеки виробництва компакт-дисків,

Код SID (Код ідентифікації джерела) складається з 4 цифр, які присвоюються за ви­могою компаній компакт-дискам. Цей код дає можливість визначити, де був виготов­лений компакт-диск і звідки оригінальний диск. Це один із заходів попереднього конт­ролю за виробництвом компакт-дисків. Див. також Додаток III.

266

РАДА ЄВРОПИ

захищаючи від піратства як на стадії створення, так і на стадії відтворення. Нині можливе встановлення у звукові та аудіовізуальні записи систем, які пе­решкоджають незаконному копіюванню або, принаймні, значно утруднюють його. Такі системи вирішують багато проблем, пов'язаних з елементарними формами піратства.

  1. Крім того, використання аутентифікаційних систем, особливо голограм, що вкладаються при упаковці записів/платівок, відео і лазерних дисків, є ефек­ тивною системою захисту.

  1. Додаток III містить інформацію, що стосується ряду технічних способів, які можуть бути ефективними проти певних форм звукового і аудіовізуального піратства.

4.5. Широке інформування громадськості стосовно шкоди, якої завдає піратство: ми всі втрачаємо від цього!

  1. Громадськість в цілому і юридичні особи зокрема (судді, слідчі, юристи, професори юриспруденції, студенти-юристи тощо) повинні невідкладно бути сповіщені про необхідність дотримання авторських і суміжних прав авторів та інших правоволодільців стосовно творів та інших об'єктів. Поінформованість про серйозність економічних і культурних наслідків недотримання цих прав повинна бути забезпечена.

  1. Освітні і просвітницькі програми можуть бути передані за допомогою за­ собів масової інформації (преса, телебачення тощо) для того, щоб заохотити споживачів до співробітництва в боротьбі проти піратства, наприклад, шляхом інформування через офіційних осіб про піратські продукти/товари, які вони виявили, які їм потрапили.

  1. Тренувальні програми для поліцейських службовців, митних працівників тощо нарівні з семінарами для законодавців і юридичних працівників можуть бути виключно корисними для забезпечення поінформованості з цих проблем і кроками, спрямованими проти контрабандних товарів та їх виробників.

  2. В процесі інформування органи, що є представниками різних категорій правоволодільців, нарівні з товариствами, які займаються збором авторської винагороди, виконують важливу роль стосовно співробітництва з громадськими офіційними особами. Вони сприяють підготовці компаній у засобах масової ін­ формації і розповсюдженню текстів, аудіовізуальних матеріалів тощо. Ці орга­ ни інвестують заходи попередження, що є їх внеском в ефективну боротьбу з піратством, їх інвестиції/внески досить часто, врешті-решт, винагороджують­ ся. Іноді прості ініціативи дають можливість завдати важкого удару згубній діяльності піратів.

ДОДАТОК І

Приклади певних юридичних презумпцій, які можуть сприяти боротьбі проти звукового і аудіовізуального піратства

Сучасне авторсько-правове законодавство містить певні презумпції, що роб­лять різні типи доказів автоматично прийнятними. Наприклад:

  • факт, що в обумовлений/визначений час авторське право існувало на твір, який є метою цієї акції;

  • що особа, зазначена в договорі, є володільцем авторського права;

  • що копія твору іншого об'єкта, додана до договору, є справжньою копією;

267

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

  • що автор твору є громадянином зазначеної країни або постійно проживає в ній;

  • що володілець прав на твір є юридичною особою, яка підлягає законодавст­ ву зазначеної країни або зареєстрована її законодавством як юридична особа;

  • що в акції, до якої залучена юридична особа, сертифікат є дійсним при­ мірником сертифікату про реєстрацію цієї особи як юридичної особи;

  • що твір був вперше зареєстрований у зазначеній країні.

ДОДАТОК II

Найменування ряду міжнародних організацій,

компетентних стосовно боротьби проти звукового і аудіовізуального

піратства

Товариства авторських і суміжних прав

АЕРО — Асоціація європейських товариств виконавців ВІЕМ — Міжнародне бюро товариств, що здійснюють нагляд над дотриман­ням прав у галузі механічного запису

CISAC — Міжнародна конфедерація товариств авторів і композиторів

FIA — Міжнародна федерація акторів

FIM — Міжнародна асоціація музикантів

INTERGU — Міжнародне товариство авторського права

Індустрія звукозапису

IFPI — Міжнародна федерація фонографічної індустрії

Кіноіндустрія

МРЕАА — Американська асоціація експорту художніх фільмів

FIAD — Федерація асоціацій кінодистриб'юторів

FIAPF — Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів

Відеоіндустрія

IVF — Міжнародна федерація відео

Трансляційні організації

ACT — Європейська асоціація комерційного телебачення

EBU — Європейська спілка мовлення

Організації кабельних комунікацій

ЕССА — Асоціація кабельних комунікацій Європи

Міжурядові організації

WIPO — Всесвітня організація інтелектуальної власності

WTO — Світова організація торгівлі

ДОДАТОК III

Деякі технічні засоби, які можуть бути ефективними проти певних форм звукового і аудіовізуального піратства Інкріпція (шифрування)

Фільми особливо важливі для тематичних каналів, зокрема фільми, які по­казувалися в кінотеатрах, але не демонструвалися по телебаченню. Для того, щоб стати володільцем ексклюзивного права на трансляцію цих фільмів, влас­ники платних телеканалів повинні заплатити основний внесок/гонорар за ці права і застосовувати шифрові сигнали, щоб забезпечити можливість перегля­ду тільки для передплатників свого каналу.

268

РАДА ЄВРОПИ

Однак не завжди необхідно володіти декодером для того, щоб розшифрува­ти фільм. Комп'ютерні алгоритми, розташовані в центрі кодувальної системи, є власне комп'ютерним програмним продуктом, який можна застосувати на звичайному персональному комп'ютері. Подібні дешифрувальні програми на­явні в основному в приватних осіб.

Іноді smart-картки, використовувані кількома кодувальними системами, куп­ляються в одній країні, а потім продаються в іншій із зазначенням додаткової певної суми комісійних. Хоча ці «картки» були офіційно маркетовані телевізій­ним оператором за передплатою, однак використання їх за межами тієї терито­рії, для якої вони призначалися, є безсумнівним актом піратства.

Більше того, в певних випадках той же самий декодер використовується кількома родинами одночасно за допомогою різних D і Y систем, в результаті чого погіршується якість зображення. В особливих випадках кабельні операто­ри дешифрують передплатні канали в тому місці, звідки відбувається трансля­ція (на пульті), а потім транслюють програми по всій своїй мережі.

Системи захисту від копіювання «Copyguard» можуть бути вмонтовані в звуко- або відеозаписи для застереження недозволеного копіювання або, при­наймні, для ускладнення його. Випадкове стихійне піратство може бути знач­ною мірою застережене завдяки таким системам.

Дигітація (Перетворення безперервних сигналів у цифрові) Винайдення дигітальної технології, яка сприяє збереженню, пошуку і переда­чі інформації, звуків і образів в їх оригінальній формі, стало революцією в куль­турній індустрії і надало нові способи/засоби для доступу до них.

Надаючи можливість поліпшення технічного контролю, дигітація одночасно значно полегшує піратам виробництво високої якості копій оригінальних робіт. Подібні копії тепер також можуть бути передані електронним способом, без де-текції. Наприклад, хтось у Північній Америці може незаконно записати музич­ний концерт зі стерео-телевізійної трансляції на дигітальний одержувач сигна­лів, який потім може бути вміщений у міжнародну базу даштх. для. відкритого використання під назвою «Інтернет» і знову переписаний одержувачем в іншій частині світу. Подібні трансмісії не можуть бути відслідковані, а дигітальний запис, зроблений після подібної трансмісії, може бути втілений в прекрасний компакт-диск, господар якого може виготовити необмежену кількість примір­ників компакт-дисків або копій формату компакт-диску, або в будь-якому ви­гляді виготовити звуковий продукт.

Цей же метод може використовуватися і для передачі кінофільмів. Неза­лежно від того, де були виготовлені примірники, мережі з розповсюдження встановлені піратами і прекрасно діють. Пірати вибирають країни, в яких не­ефективне застосування законодавства. І перша інформація до правоволоділь-ця про існування піратських примірників може надійти тільки тоді, коли вже відбувалося їх розповсюдження і продаж.

Подібним способом транслятори та інші користувачі мережі, залучені до ко­мерційного обміну інформацією, відчувають все більшу складність стосовно ко­дування і шифрування своїх продуктів з метою уникнення незаконного копію­вання і розповсюдження. Стратегія може навіть полягати в вичікуванні того мо­менту, коли на ринку буде досягнутий певний рівень піратства, перш ніж вводити нову комбінацію в систему декодування, зводячи таким чином на-

269

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

нівець весь паралельний піратський ринок і одночасно знищуючи тим же уда­ром відповідні комерційні організації.

В разі, якщо шифрувальна система, використовувана передплатним кана­лом, базується на картці smart, то оператор може використати радикальний метод — змінивши повністю всі картки на нові, повністю змінивши код, і ро­зіслати картки тільки правомірним користувачам. Хоча такий метод є дорогим для оператора, це разом з тим радикальне рішення. Більше того, цей спосіб ефективно руйнує піратські мережі, що обмінюють і передають картки smart з однієї країни в іншу.

Системи аутентифікації (розпізнавання копій)

Подібні системи надають можливість для публіки відрізнити оригінальний продукт від контрабандного.

Код SID

Для ідентифікації компакт-дисків введений код SID —- ідентифікаційний код джерела (виробника), який проставляється на поверхні компакт-диска. Цей код становить собою серію номерів, належних виключно власнику заводів, які виготовляють компакт-диски, код цей визначатиме будь-який продукт цього певного заводу. Система кодування SID, що ідентифікує джерело виробництва компакт-дисків на стадії виробництва і розповсюдження, надає можливість для виробників доказати своє законне право. Будь-яка компанія звукозапису або відеодистриб'ютор, що турбується про застереження піратства щодо їх про­дукту, зацікавлені мати справу тільки з заводами, які використовують подібні коди, тому що це допомагає розпізнавати піратські та контрабандні продукти і відрізняти їх від оригінальних примірників.

Ця система дорога в тому розумінні, що базується на угодах за контрактами і тому не може бути універсально впроваджена. Однак на міжурядовому рівні були висловлені міркування стосовно застосування маніпуляції ними.

Код ISRC

Подібний до Міжнародного стандартного книжкового номера (ISBN), Подібно до вищеназваної системи дигітальні і відеоносії такі, як компакт-диски і компа­кт-диски відео, можуть містити дигітальну (цифрову) кодувальну інформацію. Подібний код є унікальним ідентифікатором, розробленим Міжнародною орга­нізацією стандартів (ISO).

Міжнародний стандартний звукозаписувальний код (ISRC) є засобом міжна­родної ідентифікації фонограм і музичних відеограм.

Зважаючи на загальні тенденції технологічного розвитку у сфері споживчої електроніки, інформації, трансляційних і телекомунікаційних технологій, про­мисловості необхідно підготувати себе до тих часів, коли фонограми і відеогра­ми будуть безпосередньо передаватися в будинки споживачів за допомогою електронних засобів,

Технічні засоби потребують подальшого вдосконалення, щоб, дати промиело= вості можливість одержувати доход і запобігати незаконному використанню, Код ISRC розроблений Міжнародною організацією стандартизації для того, щоб надати допомогу як індустрії звукозапису, так і трансляційним органам.

270

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

МЕТОДОЛОГІЯ ЗДІЙСНЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ І ЕКСПЕРТИЗ АУДІОВІЗУАЛЬНИХ ТВОРІВ