Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 1 Об'єкт охорони

1. Відповідно до положень цієї Директиви, держави-члени повинні охороня­ти комп'ютерні програми нормами авторського права як твори літератури від­повідно до Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів.

77

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

Для цієї Директиви поняття «комп'ютерна програма» включає допоміжні мате­ріали розробки.

  1. Охорона відповідно до цієї Директиви застосовна до комп'ютерних про­ грам, виражених у будь-якій формі. Ідеї і принципи, що лежать в основі будь- якого елемента комп'ютерної програми, включаючи елементи, що містяться в основі їх інтерфейсів, не підлягають охороні нормами авторського права відпо­ відно до цієї Директиви.

  2. Комп'ютерна програма підлягає охороні, якщо вона є оригінальною в то­ му розумінні, що є результатом власної інтелектуальної діяльності її автора. Ніякі інші критерії не повинні застосовуватися для визначення її охоронозда- тності.

Стаття 2 Авторство на комп'ютерні програми

  1. Автором комп'ютерної програми є фізична особа або група фізичних осіб, що створили комп'ютерну програму, або, якщо законодавство держави-члена дозволяє, юридична особа, що розглядається цим законодавством як правово- лоділець. Якщо колективні твори передбачаються законодавством держави- члена Співтовариства, особа, яка визнається цим законодавством держави- члена Співтовариства як така, що створила цей твір, вважається його автором.

  2. Відносно комп'ютерних програм, створених групою фізичних осіб спільно, виключні права належать їм спільно.

  3. Якщо комп'ютерна програма створена працюючим за наймом у порядку виконання службових обов'язків або згідно вказівок, даних йому роботодавцем, виключно роботодавець має право здійснювати всі майнові права на таким чи­ ном створену програму, якщо інше не передбачено контрактом.

Стаття З Суб'єкти, що користуються охороною

Охорона надається всім фізичним і юридичним особам, що мають на це пра­во відповідно до національного законодавства з авторського права стосовно тво­рів літератури.

Стаття 4 Дії, що підпадають під обмеження

Відповідно до положень статей 5 і 6, виключні права правоволодільця, згідно зі статтею 2, включають право здійснювати або дозволяти:

a) постійне або тимчасове відтворення комп'ютерної програми будь-якими засобами і в будь-якій формі, частково або в повному обсязі.

Так, завантаження, відтворення на дисплеї, прогон, передача або запам'ято­вування комп'ютерної програми, необхідні для такого відтворення, вимагають для здійснення дозволу правоволодільця;

  1. переклад, адаптацію, пристосування або будь-яку іншу зміну комп'ютер­ ної програми і відтворення результатів цих дій без обмеження прав особи, що змінює програму;

  2. будь-яку форму розповсюдження, включаючи прокат оригіналу комп'ю­ терної програми або її копій. Перший продаж у Співтоваристві примірника програми правоволодільцем або за його дозволом вичерпує право розповсю-

78

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

дження у Співтоваристві цього примірника, за винятком права на контроль за подальшим прокатом програми або її копії.