Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

IV. Обсяг прав

Цей пункт визначає права на аудіовізуальний твір, які режисер відступає продюсеру.

В договорі повинні бути точно зазначені і детально описані надані права і ви­ди використання аудіовізуального твору. Слід визначити надані права на кож­ний з видів використання відповідно до юридичної системи, існуючої в цій дер­жаві.

У країнах, де законодавче закріплена презумція відступлення прав або від-ступлення прав на користь продюсера, слід точно визначити межі такого від­ступлення, детально перерахувавши права, які підлягають відступленню або відносяться до презумції, встановленої законодавством.

Всі права, прямо не передані режисером продюсеру за договором, вважа­ються непереданими і залишаються за режисером.

Стосовно відступлення прав, що відносяться до фільму, але не стосуються аудіовізуальної сфери, повинні бути укладені окремі договори. :

Моральні права не можуть бути передані або відступлені ні за договором, ні j будь-яким іншим способом. Вони невідчужувані. j

І 314

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

V. Винагорода

Слід у договорі встановити відмінність між заробітною платою або винагоро­дою, що виплачуються режисеру як керівнику знімальної групи, і винагородою, що належить йому як автору аудіовізуального твору.

a) Заробітна плата

Винагорода, одержувана режисером як заробітна плата, повинна відповідати нормам трудового законодавства та іншим нормативним актам, чинним у цій державі. Договір повинен обов'язково передбачати строки початку і закінчення постановки фільму, а також точну тривалість кожного з періодів зйомок фільму.

b) Авторська винагорода

Винагорода режисеру як автору аудіовізуального твору повинна бути вста­новлена договором у формі відсотків від доходів, одержаних продюсером за всі види і всі випадки використання цього твору, застерігаючи при цьому можли­вість колективного управління правами.

Ця винагорода повинна розраховуватися з прямих або опосередкованих до­ходів брутто, одержаних продюсером від будь-якого використання фільму.

Ставка пропорційної винагороди, повинна бути істотною, а не символічною.

Відсоткова ставка пропорційної винагороди визначається окремо з кожного виду використання твору, до того ж за окремі види використання ця ставка мо­же бути значно вища, ніж решта.

При встановленні пропорційної винагороди необхідно врахувати всі особли­вості спільного виробництва або використання аудіовізуального твору, щоб ре­жисер одержав пропорційну винагороду дійсно за кожний випадок викорис­тання свого твору.

Продюсер при проведенні переговорів про використання аудіовізуального твору повинен дотримуватися інтересів режисера і відступати права на вико­ристання фільму на оптимальних умовах, враховуючи характеристики фільму і пропонованого ринку.

VI. Строки

При визначенні строку, протягом якого продюсер має право використовува­ти фільм, не укладаючи додаткових угод з режисером, необхідно спиратися на внутрішнє національне чинне законодавство. Нині в різних державах цей строк встановлюється по-різному.

Є рація передбачити строк закінчення зйомок фільму. При порушенні цього строку режисеру повертається свобода дій і всі авторські права. В цьому разі він залишає за собою всі вже виплачені йому суми і одержує право вимагати як штрафні санкції виплати всіх визначених йому договором сум.