Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Частина IV Термін чинності

66. Ця Спільна Стратегія застосовується від дня її публікації протягом почат­ кового чотирирічного терміну, її може бути продовжено, переглянуто та, за не­ обхідності, змінено Європейською Радою на підставі рекомендації Ради.

Публікація

67. Ця Спільна Стратегія має бути оприлюднена в Офіційному Журналі.

Підготовлено в Гельсінкі За Європейську Раду

Президент

Декларація

Європейської Ради стосовно Спільної стратегії щодо України

Рада діє як кваліфікована більшість, коли приймає спільні дії, спільні поло­ження чи інші рішення у межах пункту V Договору про Європейський Союз (Спільна політика з міжнародних питань та питань безпеки), на базі Спільної Стратегії.

Акти, які приймаються за межами пункту V Договору про Європейський Союз, будуть прийматися відповідно обумовлених процедур прийняття рішень, які забезпечують відповідні статті договорів, включаючи Договір про заснування Європейського Співтовариства та пункту VI Договору про Європейський Союз.

42

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

СПІЛЬНА СТРАТЕГІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ЩОДО УКРАЇНИ.

Робочий план Головуючої*

Європейська Рада ухвалила у грудні 1999 р. у Гельсінкі Спільну стратегію ЄС щодо України. Метою Стратегії є зміцнення стратегічного партнерства між Європейським Союзом та Україною.

Приймаючи Спільну стратегію, Європейська Рада вирішила, що кожна Го­ловуюча має готувати робочий план з метою реалізації Стратегії. Робочий план, підготовлений Головуючою Португалією, грунтується на головних цілях, ви­значених Спільною стратегією.

Угода про партнерство та співробітництво (УПС) між Україною та Європей­ським Союзом є основою відносин між ними, її реалізація і надалі залишатиме­ться однією з головних цілей Стратегії. Інституційні механізми УПС, а саме: Саміт Україна—ЄС, Рада та Комітет з питань співробітництва Україна—ЄС та його підкомітети є основними каналами для спілкування з відповідними україн­ськими органами влади. Метою португальського головування в межах Робочого плану є прийняття — у співпраці з іншими державами-членами, Європейською Комісією та Україною — ініціатив та їх втілення, де можливо:

І. Підтримка процесу демократичних та економічних перетворень в Україні

Зміцнення демократії, верховенства права та прав людини

  1. шляхом розгляду можливості організації зустрічі між Уповноваженим України з прав людини та деякими з його європейських колег. Метою цієї ініціативи є підвищення уваги до важливості цього інституту в Україні;

  2. шляхом підтримки через двостороннє співробітництво розвитку правових та інституційних рамок. Головуюча розглядає можливість направлення/при­ йняття місії експертів для обміну інформацією та досвідом з тим, щоб перегля­ нути проект Цивільного кодексу та Цивільного- процесуального кодексу

  • шляхом започаткування проекту ТАСІС на підтримку «Українського цент­ ру по підготовці суддів» (Ukrainian Judicial Training Centre);

  • шляхом вивчення можливостей започаткування за програмою ТАСІС спільних проектів ЄС та ОБСЄ підтримки зусиль України щодо виконання її міжнародних зобов'язань у сфері демократії та прав людини. Комісії пропонується здійснити необхідні кроки;

  • шляхом розширення співробітництва між журналістами та здійснення внеску у розвиток незалежних засобів масової інформації. Комісії пропо­ нується організувати семінар для українських журналістів, час прове­ дення якого міг би співпасти з проведенням засідання Ради з питань співробітництва. Комісії пропонується також з'ясувати можливості допо­ моги у транслюванні по українському телебаченню такої програми як Euronews.

Підготовлено Португалією, Головуючою в ЄС країною (січень—червень 2000 p.).

43

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України

Підтримка прогресу економічних перетворень в Україні

» шляхом заохочення прогресивного наближення законодавства України з законодавством ЄС та механізмами його застосування, зокрема у сферах політики, конкуренції, фінансових послуг, стандартів та сертифікації, фіскальної політики, а також зайнятості та прав інтелектуальної власнос­ті. Комісії пропонується надати адекватні пропозиції до червня 2000 р. піс­ля обговорення цих питань у відповідних інституціях УПС;

* шляхом вивчення можливості підтримки в рамках Підкомітету УПС з пи­ тань торгівлі та інвестицій у розвитку прозорих і стабільних правових, ре­ гуляторних та інституційних рамок в Україні.