Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Конвенція

між Україною і Королівством Нідерланди

про уникнення подвійного оподаткування та попередження

податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно

Витяги

ДАТА ПІДПИСАННЯ: 24.10.95 р.

ДАТА РАТИФІКАЦІЇ: 12.07.96 р. Закон України № 332/96-ВР

ДАТА НАБУТТЯ ЧИННОСТІ: 02.11.96 р.

Стаття 12 Роялті

  1. Роялті, які виникають у Договірній Державі і сплачуються резиденту дру­ гої Договірної Держави, можуть оподатковуватись у цій другій Державі, якщо такий резидент є фактичним власником роялті.

  2. Однак такі роялті можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, в якій вони виникають, і відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо одержувач фактично має право на роялті, податок, що сплачується, не повинен перевищувати 10 відсотків валової суми платежів, згаданих у пункті 5 підпунк­ ті а) цієї статті.

  3. Незважаючи на положення пунктів 1 і 2 цієї статті, роялті, що виникають у Договірній Державі і сплачуються резиденту другої Договірної Держави, під­ лягають оподаткуванню тільки в другій Договірній Державі, якщо такий рези­ дент є фактичним власником і якщо роялті є платежами, згаданими у пункті 5 підпункті Ь) цієї статті.

  4. Компетентні органи Договірних Держав за спільною угодою встановлять спосіб застосування пунктів 2 і 3 цієї статті.

  5. Термін «роялті» при використанні у цій статті означає платежі будь-якого виду, отримувані як компенсація за:

  1. використання або право на використання будь-яких авторських прав на твори літератури або мистецтва (включаючи кінематографічні фільми і фільми або плівки для радіо або телебачення);

  2. використання або право на використання будь-яких авторських прав на наукові роботи і патент, торгову марку, дизайн або модель, секретну формулу або процес, або за інформацію, що стосується промислового, комерційного або наукового досвіду.

6. Положення пунктів 1, 2 і 3 цієї статті не застосовуються, якщо фактичний власник роялті, який є резидентом однієї Договірної Держави, здійснює комер­ ційну діяльність у другій Договірній Державі, в якій виникають роялті, через розташоване там постійне представництво, або виконує у цій другій Державі незалежні особисті послуги з розташованої там постійної бази, і ці роялті дійс­ но пов'язані з цим постійним представництвом чи постійною базою. У такому

469

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

разі застосовуються положення статей 7 або 14 цієї Конвенції, залежно від об­ставин.

  1. Вважається, що роялті виникають у Договірній Державі, якщо платником є сама Держава, її політико-адміністративний підрозділ, місцеві органи влади або резидент цієї Держави. Якщо, проте, особа, Що сплачує роялті, незалежно від того, є вона резидентом Договірної Держави чи ні, має у Договірній Державі постійне представництво або постійну базу, у зв'язку з яким виникло зобов'я­ зання сплачувати роялті, і витрати по сплаті несе таке постійне представницт­ во або постійна база, тоді вважається, що роялті виникають у тій Договірній Державі, в якій розташоване постійне представництво або постійна база.

  2. Якщо з причин особливих відносин між платником і фактичним власни­ ком роялті, або між ними обома і будь-якою іншою особою, сума роялті, яка відноситься до використання, права або інформації, на підставі яких вони сплачуються, перевищує суму, яка була б узгоджена між платником і фактич­ ним власником роялті, за відсутністю таких відносин, положення цієї статті застосовуються тільки до останньої згаданої суми. У цьому випадку надмірна частина платежу, як і раніше, підлягає оподаткуванню відповідно до законо­ давства кожної Договірної Держави з урахуванням інших положень цієї Кон­ венції.

  3. Положення цієї статті не застосовуються, якщо право або майно, що є джерелом роялті, було створено або передано головним чином з метою одер­ жання переваг цієї статті. У разі, якщо Держава наполягає на застосуванні цьо­ го пункту, її компетентні органи повинні завчасно проконсультуватися з ком­ петентними органами другої Держави.

Стаття 17 Артисти і спортсмени

  1. Незважаючи на положення статей 14 і 15 цієї Конвенції, доход, що одер­ жується резидентом Договірної Держави як працівником мистецтва, таким як артист театру, кіно, радіо чи телебачення, або музикантом, або як спортсменом від його особистої діяльності, що здійснюється у другій Договірній Державі, мо­ же оподатковуватись у цій другій Державі.

  2. У разі, якщо доход від особистої діяльності, здійснюваної працівником ми­ стецтва або спортсменом, нараховується не самому працівнику мистецтва чи спортсмену, а іншій особі, цей доход незалежно від положень статей 7, 14 і 15 цієї Конвенції може оподатковуватись у Договірній Державі, в якій здійснюєть­ ся діяльність працівника мистецтва чи спортсмена.

  3. Незважаючи на положення пунктів 1 і 2 цієї статті, доход, отримуваний від такої діяльності, указаний у пункті 1 цієї статті, буде звільнено від оподаткуван­ ня у Договірній Державі, в якій здійснюється ця діяльність, якщо перебування працівника мистецтв, музиканта або спортсмена у цій Договірній Державі під­ тримується повністю або майже повністю за рахунок суспільних фондів цієї та другої Договірної Держави, її політико-адміністративним підрозділом або місце­ вим органом влади або якщо ця діяльність виконується на підставі угоди про культурне або спортивне співробітництво між Договірними Державами.

470

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

ландах відповідно до цієї Конвенції, будуть вважатися такими, що виникають із джерел у Нідерландах.

Укладено у двох примірниках, у м. Києві 24 жовтня 1995 року українською, нідерландською та англійською мовами, причому всі три тексти однаковою мірою автентичні. У разі розбіжностей в інтерпретації між українським та нідерландським текстами, перевага надається англійському тексту.

За Уряд України

За Уряд Королівства Нідерланди

472

ДВОСТОРОННІ УГОДИ УКРАЇНИ...

УГОДА

між Україною і Федеративною Республікою Німеччина

про уникнення подвійного оподаткування

стосовно податків на доход і майно

Витяги

ДАТА ПІДПИСАННЯ: 03.07.95 р.

ДАТА РАТИФІКАЦІЇ: 22.11.95 р. Закон України № 449/95-ВР

ДАТА НАБУТТЯ ЧИННОСТІ: 04.10.96 р.

Стаття 12 Роялті

  1. Роялті, які виникають у Договірній Державі і сплачуються резиденту дру­ гої Договірної Держави, підлягають оподаткуванню тільки у цій другій Держа­ ві, якщо цей резидент є фактичним власником роялті.

  2. Однак такі роялті можуть також оподатковуватись у тій Договірній Дер­ жаві, в якій вони виникають, і відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо одержувач є фактичним власником роялті, то податок, що стягується та- ким чином, не повинен перевищувати 5 процентів валової суми роялті у межах значення пункту 4 підпункту а) цієї статті.

  3. Незважаючи на положення пункту 2 цієї статті, роялті, що виникають у Договірній Державі і сплачуються резиденту другої Договірної Держави, під­ лягають оподаткуванню тільки в другій Договірній Державі, якщо цей резидент є фактичним власником роялті, та якщо роялті є виплатами в межах значення пункту 4 підпункту Ь) цієї статті.

  4. Термін «роялті» при використанні в цій статті означає платежі будь-якого виду, що одержуються як відшкодування

  1. за користування або за надання права користування будь-яким авторсь­ ким правом на літературні твори або твори мистецтва, включаючи кінематогра­ фічні фільми і фільми або плівки для радіомовлення чи телебачення; і

  2. за користування або за надання права користування будь-яким авторсь­ ким правом на наукову працю, патент, торгову марку, дизайн або модель, план, таємну формулу або процес, або за інформацію, що стосується промислового, комерційного або наукового досвіду.

  1. Положення пунктів з 1 по 3 не застосовуються, якщо фактичний власник роялті, який є резидентом однієї Договірної Держави, проводить комерційну діяльність у другій Договірній Державі, в якій виникають роялті, через розта­ шоване там постійне представництво, або надає в цій другій Державі незалежні особисті послуги з розташованої там постійної бази, і право або майно, стосовно яких сплачуються роялті, дійсно пов'язані з цим постійним представництвом чи постійною базою. У такому випадку застосовуються положення статті 7 або 14, залежно від обставин.

  2. Вважається, що роялті виникають у Договірній Державі, якщо платником є сама Держава, Земля — у випадку Федеративної Республіки Німеччина, її політико-адміністративний підрозділ, місцевий орган влади або резидент цієї

473

476

'41 і

ДВОСТОРОННІ УГОДИ УКРАЇНИ...