Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

V. Наближення законодавства України до норм і правил єс у галузі авторського права і суміжних прав

Наближення законодавства України до законодавства ЄС у галузі авторсь­кого права і суміжних прав включає сукупність взаємозв'язаних організацій­них та правових заходів, спрямованих на поступове приведення у відповідність чинного законодавства України у галузі авторського права і суміжних прав до сучасної системи охорони об'єктів авторського права і суміжних прав ЄС та створення умов для забезпечення правомірного їх використання.

Реформування законодавства України в галузі авторського права і суміж­них прав має здійснюватися на загальних засадах наближення законодавства України до нормативно-правових документів ЄС.

1. Першочергові заходи (1999—2000 роки):

Внесення змін і доповнень до чинного законодавства України, які мають на меті удосконалення положень авторського права і суміжних прав, створення передумов для дотримання вимог УПС у зазначеній сфері. Цей процес передба­чає прийняття, крім уже згаданих, таких Законів України:

«Про внесення змін і доповнень до законодавчих актів України щодо забез­печення правової охорони комп'ютерних програм»;

«Про приєднання України до Конвенції про поширення несучих програм си­гналів, що передаються через супутники»;

«Про приєднання України до Договору Всесвітньої організації інтелектуаль­ної власності про авторське право»;

«Про приєднання України до Договору Всесвітньої організації інтелектуаль­ної власності про виконання і фонограми».

2. До заходів першого етапу (2000—2007 роки):

відноситься імплементація положень УПС у галузі авторського права і су­міжних прав, створення механізму врахування основних положень ЄС щодо охорони об'єктів авторського права і суміжних прав та вдосконалення норма­тивно-законодавчої бази у цій сфері з метою забезпечення відповідності націо­нального законодавства європейським стандартам та створення сприятливих умов для зближення правової системи України та ЄС.

Кінцевою метою першого етапу наближення законодавства до відповідних положень УПС вважається створення належних правових та економічних умов для укладення угоди про асоційоване членство України в ЄС.

Заходи першого етапу:

  1. Проведення аналізу відповідності чинного законодавства та адміністра­ тивної практики в Україні до відповідних положень УПС, пов'язаних з питан­ нями авторського права і суміжних прав, з метою визначення шляхів приве­ дення українського законодавства у відповідність до положень УПС;

  2. Аналіз відповідності чинного законодавства з авторського права і суміж­ них прав та нормативної бази його застосування в Україні положенням стат­ ті 50 УПС;

  3. Вивчення законодавства ЄС та практики його застосування;

  4. Організація перекладу нормативних актів ЄС у галузі авторського права і суміжних прав;

516

Європейська інтеграція України

2.5 Виявлення розбіжностей у практиці застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів України та країн-учасниць ЄС у галузі авторського права і суміжних прав;

  1. Створення науково-практичного коментаря до Закону України «Про ав­ торське право і суміжні права», який має стати необхідним доповненням до за­ значеного Закону з точки зору практики його застосування;

  2. Забезпечення в Україні повного захисту, що має зворотну силу, творів і фонограм;

  3. Залучення технічної допомоги з боку ЄС для реалізації процесу набли­ ження законодавства, підвищення кваліфікації кадрів, що займаються питан­ нями охорони авторських і суміжних прав.

3. До заходів другого етапу відноситься повний перелік нормативно-правової бази України в галузі авторського права і суміжних прав для забезпечення від­повідності законодавству ЄС з метою створення належних економічних умов для приєднання України до ЄС.

Визначення переліку цих заходів може здійснюватися в ході переговорів про приєднання України до ЄС на основі двосторонніх консультацій сторін та з урахуванням рекомендацій органів. ЄС і досвіду інших держав-учасниць ЄС.