Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

1. Що таке звукове і аудіовізуальне піратство?

  1. Маючи справу з відео і трансляційною індустрією як сферою дії «пірат­ ство» загалом означає незаконну (тобто здійснювану без згоди володільця) ко­ мерційну діяльність щодо робіт, творів та інших видів творчості, які підлягають захисту законодавством про інтелектуальну власність. Наприклад, незаконне виробництво з комерційною метою звукозаписів (магнітних стрічок або грам­ платівок), відео-, радіо- або телетрансляцій тощо. Подібним же чином неле­ гальне виробництво телевізійного шифрувального обладнання з метою його пе­ репродажу або недозволеної експлуатації звукових чи аудіовізуальних записів може розглядатися як піратська дія або, принаймні, такою, що має до нього безпосереднє відношення. Не запитавши дозволу і не заплативши, «пірати» встановлюють звукові системи в громадських місцях (дискотеках, магазинах, готелях тощо), або організовують юридичне недозволен! покази аудіовізуаль­ них творів у кінотеатрах, автобусах, у квартирах або в житлових приміщеннях, барах для певних осіб чи груп осіб тощо. Пірати також організовують телевізій­ ні трансляції через приватні кабельні мережі.

  1. «Пірати» наших днів збагачуються, але не за рахунок золотих злитків, ви­ крадених у галеонів, а шляхом виробництва і продажу без відповідного дозволу тисяч і навіть мільйонів примірників звуко- або відеозаписів, що користуються успіхом.

1.1. Піратство у сфері музичних творів

  1. Копії, що незаконно поширюються на ринку, дуже часто є ідентичними оригінальним записам. Якість звуку подібна, і упаковка ідентична. Ціна неза­ конних копій часом тримається на тому ж рівні, що й ціна законно виробленого продукту. Такі копії ми кваліфікуємо як «фальшивки», «підробки».

  1. За своїм походженням широке виробництво багатьох копій може іноді бу­ ти таємним звукозаписом, зробленим під час «живого» концерту. Або — це мо­ жуть бути записи трансляцій музичних творів по радіо чи телебаченню. Такий вид запису відомий під назвою «контрабанда».

  1. Нове відкриття музичного успіху багатьох популярних виконавців 50-х, 60-х і 70-х років викликало створення прихованого паралельного ринку цих творів. На ньому в продажу наявні плівки та платівки, кваліфіковані як «екс- якнайбільші хіти». Насправді комбіновані хіти становлять собою лише імітації оригіналів. Вони незаконно поширюються як оригінальні записи «екс-авто- рів/виконавців».

1.2, Піратство у сфері аудіовізуальних творів

7. Слідом за показом безпосередньо в кінотеатрах художні фільми надхо­ дять для продажу як відеопродукція. Індивідуально можна купляти або брати в прокат відеозаписи. Проте поширення відеозаписів кінематографічних творів

171-319

257

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

одночасно не повинно здійснюватися у всій Європі. Відеозапис якогось фільму може бути придбаний в одній країні раніше, ніж стане доступним в інших краї­нах. Подібна ситуація дуже вигідна піратам, оскільки вони мають можливість поширювати відеозаписи в різних країнах.

  1. Як і у випадку з музичними творами, відеозаписи досить часто (хоч і не завжди) такої ж якості, що й оригінальний художній фільм. Нерідко їх упаков­ ку важко відрізнити від оригінальної.

  2. Контрабанда часом здійснюється за межами незаконного відтворення відеозапису. Фільм може бути непомітно знятий у проекційній кімнаті за допо­ могою схованої відеокамери. Пірат може також «позичити» ролик фільму і зро­ бити копію, яка може бути придатною для широкоформатного відтворення. Пірат може також записати фільм під час його показу по телебаченню і зроби­ ти безліч копій з цього відеозапису.