Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Стаття 5 Винятки з дій, що підпадають під обмеження

  1. За відсутності спеціальних положень контракту, дії, зазначені в Статті 4 (а) і 4 (Ь), не вимагають дозволу правоволодільця, якщо вони необхідні для ви­ користання комп'ютерної програми законному користувачеві відповідно до її призначення, включаючи усунення помилок.

  2. Виготовлення резервної копії особою, що має право використовувати ком­ п'ютерну програму, не може бути заборонено договором, якщо це необхідно для такого використання.

  3. Особа, що має право використовувати копію комп'ютерної програми, має право без дозволу правоволодільця вивчати, досліджувати або випробовувати функціонування програми з метою визначення ідей і принципів, що лежать в основі будь-якого елемента програми, якщо вона при цьому здійснює будь-які з дій щодо завантаження, відтворення на дисплеї, прогону або запам'ятовування програми, які вона має право здійснювати.

Стаття 6 Декомпіляція

1. Дозволу правоволодільця не вимагається, якщо відтворення коду або пе­ реклад його форми в значенні, зазначеному в статті 4 (а) і (Ь), необхідне для одержання інформації, потрібної для досягнення здатності до взаємодії неза­ лежно створеної комп'ютерної програми з іншими програмами, за дотримання наступних умов:

  1. ці дії здійснюються ліцензіатом або іншою особою, що має право викорис­ товувати копію програми, або в їх інтересах особою, що одержала дозвіл на здійснення цих дій;

  2. інформація, необхідна для досягнення здатності до взаємодії, раніше не була візуально доступна особам, зазначеним у пункті а);

  3. ці дії обмежені частинами оригіналу програми, для яких необхідно досяг­ нути здатності до взаємодії.

2. Положення пункту 1 не дозволяють одержану їх застосуванням інформа­ цію:

  1. використовувати в інших цілях, ніж досягнення здатності до взаємодії не­ залежно створеної комп'ютерної програми;

  2. передавати іншим особам, за винятком випадків, коли це необхідно для забезпечення здатності до взаємодії незалежно створеної комп'ютерної про­ грами;

  3. використовувати для розробки, виробництва або маркетингу комп'ютер­ ної програми, істотно подібної за її вираженням, або для будь-яких інших дій, що порушують авторське право.

3. Відповідно до положень Бернської конвенції про охорону літературних і ху­ дожніх творів, положення цієї статті не слід інтерпретувати таким чином, щоб дозволити її застосовувати з обмеженням законних інтересів правоволодільця або на шкоду нормальному використанню комп'ютерної програми.

79

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України

Стаття 7 Спеціальні заходи охорони

1. Не порушуючи положень статей 4, 5 і 6, держави-члени Співтовариства забезпечують, згідно з їх національним законодавством, відповідне відшкоду­ вання шкоди особою, що вчинила будь-яку з перелічених нижче в пунктах а), Ь) і с) дій:

  1. будь-яка дія щодо введення в обіг примірника комп'ютерної програми, знаючи або маючи розумні підстави вважати, що цей примірник є таким, що порушує права;

  2. володіння з комерційною метою примірником комп'ютерної програми, знаючи або маючи розумні підстави вважати, що ця копія є такою, що порушує права;

  3. будь-яка дія з введення в обіг або володіння з комерційною метою будь- якими засобами, єдиним призначенням яких є полегшення не санкціонованого усунення або обходу будь-якого технічного засобу, що може бути використаний для охорони комп'ютерної програми.

  1. Відповідне національне законодавство держави-члена Співтовариства по­ винно забезпечувати можливість конфіскації будь-якого примірника комп'ютер­ ної програми, що порушує права.

  2. Держави-члени Співтовариства можуть забезпечити можливість конфіс­ кації будь-якого з засобів, зазначених у пункті 1 (с).