Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

235. Патоморфологічні зміни в судинах, серці та внутрішніх органах при гіпертонічній хворобі.

- Зміни артеріол – проявляються призматичним просочуванням і гіалінозом, або кардіосклерозом.

Призматичне просочування артерій і артеріол розвивається в зв’язку з гіпоксичним пошкодженням стінки, до якого веде спазм судин. Елементи деструкції стінки судин, білки та ліпіди, що просочують стінку, резорбуються за допомогою макрофагів, розвивається гіаліноз артеріол, або артеріосклероз. Аналогічні зміни зявляються і в дрібних артеріях м’язового типу . Найбільш часто плазматичному просочуванню і гіалінозу підлягають артеріоли нирок, головного мозку, підшлункової залози, кишечника, сітківки ока.

-Зміни артерій еластичного, м’язово еластичного і м’язового типу представлені елестрофіброзом та атеросклерозом. Електрофіброз – це гіперплазія і розщеплення внутрішньої еластичної мембрани, які виникають компенсаторно у відповідь на стійке підвищення АТ, Склероз - розростання сполучної тканини між розщепленими мембранами.

При стійкій і тривалій артеріальній гіпертонії розвивається атеросклероз.

-Гіпертрофія міокарда. Маса серця досягає 900-1000г, а товщина стінки лівого шлуночка 2-3 см. Ексцентрична гіпертрофія серця через гіпоксію – некробіотичні та дистрофічні зміни м’язових волокон, -- міогенне розширення порожнин гіпертрофованого серця. Гіпертонічний кардіосклероз через зміни в інтрамуральній нервовій системі - дифузний дрібносередковий кардіосклероз.

-Зміни в органах можуть зявлятися швидко – у зв’язку із спазмом або тромбозом, що призводить до плазматичного просочування або фібринозного некрозу стінки органа – крововилив або інфаркт. Або повільно – на основі артеріоло- і атеросклеротичної оклюзії судин, що веде до атрофії паренхіми та склерозу органів.

236. Клініко-морфологічні форми гіпертонічної хвороби, їх морфологічна характеристика, ускладнення, причини смерті.

1. Серцева форма (ІХС)

2. Мозкова форма (цереброваскулярні захворювання)

3.Ниркова форма.

4.Змішана

1.Морфологічні прояви серцевої форми гіпертонічної хвороби. Серцева форма складає сутність ІХС.

* Гостра ІХС морфологічно проявляється ішемічної дистрофією міокарді та інфарктом міокарда;

* Хронічна ІХС – кардіосклерозом (дифузним дроібноосоредковим і післяінфарктним великоосередковим), який в ряді випадків ускладнюється хронічною аневризмою серця.

2.Мозкова форма складає суть цереброваскулярних захворювань, обумовлених довготривалими спазмами і гіпоксією.

* Зміни мозку. Внаслідок гіпоксії розвивається гіпоксія і некроз нейронів з наступною проліферацією у вогнищах спустошення елементів глії. Ці зміни ведуть до розвитку енцефалопатії – зниження інтелекту, затруднене набування нових знать.

* Зміни в артеріолах головного мозку.

1.спазм артеріол

2.плазматичнее просочування їх стінок

3.фібриноїдне набухання

4.гіаліноз судин

5.периваскулярний набряк і поодинокі дрібні гкморагії.

* Транзиторна ішемія головного мозку являє собою судинні розлади (спазм артеріол, плазматичне просочування їх стінок, периваскулярний набряк і поодинокі дрібні геморагії) та осередки зміненої мозкової тканини (набряк, дистрофічні зміни груп клітин). Ці зміни оборотні, на їх місці можуть зявлятися периваскулярні відкладання гемосидерину.

* Гематома мозку (червоне розм’якшення мозку)

* Ішемічний інфаркт (осередок сірого розм’якшення сірої тканини)

3. Ниркова форма ГХ характеризується гострими і хронічними зімнами.

* До гострих змін належить інфаркт нирок (внаслідок тромбоемболії або тромбозу артерії) та їх артеріолосклероз + некрозу підлягають капілярні петлі клубочків - в стромі нирки – набряк і геморагії, в епітелії канальців – білкова дистрофія, що веде до клітинної реакції і склерозу. Нирки при цьому зменшені, пістряві , поверхня дрібнозерниста . Артеріолонекроз веде до ГНН що в свою чергу до смерті(без гемодіалізу).

* До хронічних форм належать гіаліноз артеріол, артеріоорсклероз. Гіаліноз артеріол супроводжується колапсом капілярних петель і склерозом клубочків (гломерулосклероз). Такі нирки які зявилися з гіалінозом артеріол (артеріосклеротичний нефросклероз) називаються первинно зморщеними нирками –ХНН—азотемічна уремія.

Ускладнення ГХ:

Гіпертонічний криз, гостра ниркова недостатність, хронічна ниркова недостатність, гіпертонічна енцефалопатія, мозковий інсульт, ІХС, інфаркт міокарда, набрять соска зорового нерва, відшарування сітківки, некроз сітківки, гіперплазія наднирників з утворенням в кірковому шару регенераторних аденом, гіперплазія базофільних клітин аденогіпофіза.

Причини смерті:

Інфаркт міокарда, інсульт, ниркова недостатність (уремія).