Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

449.Повільні вірусні нейроінфекції і пріонові хвороби (куру, хвороба Крейтцфельдта - Якоба). Етіологія, епідеміологія, морфологічна характеристика.Начало формы

Конец формы

Начало формыКонец формыДеякі збудники інфекційних хвороб, потрапляючи до організму, здатні відразу пройти до ЦНС та спричинити у ній запальний процес або зумовити розвиток полісистемної та поліорганної патології з подальшим залученням нервової системи. Це стало підґрунтям для поділу нейроінфекцій на:

  1. Первинні : - кліщовий енцефаліт, - японський енцефаліт, - сказ, - менінгококовий менінгіт 

  2. Вторинні: - туберкульозний менінгіт - крипто коковий менінгіт - токсоплазмозний енцефаліт

  • Хвороба Крейтцфельда-Якоба являє собою підгостру енцефалопатію, яка характеризується повільною прогресуючою загибеллю нейронів.

У мозкові уражених найчастіше спостерігається дифузна атрофія кори головного мозку з губко подібними змінами, особливо в неокортексу, і поширеною дистрофією нейронів. На розрізі видно вогнища розм’якшення речовини мозку, інколи у вигляді порожнин, заповнених тьмяним сірувато-рожевим кашоподібним вмістом.  Мікроскопічно виявляється зменшення кількості нейронів і реактивна проліферація астроцитів. У відростках нейронів і астроцитів виявляються численні маленькі вакуолі.

 При данному захворюванні в тканині мозку не виявляються ознаки запальної відповіді. Хвороба Крейтцфельда-Якоба представлена трьома класичними формами:

  1. Спорадична форма 

  2. Родинна форма 

  3. Ятрогенна форма 

  • Куру́  - хвороба характеризується утворенням губкоподібної енцефалопатії й характерної атрофії мозочку, її відносять до пріонових інфекцій.

Куру є найтиповішим прикладом пріонових захворювань людини — губкоподібної енцефалопатії. Саме при вивченні куру було сформовано концепцію трансмісивних спонгіформних енцефалопатій людини.

450.Інфекційні захворювання головного мозку: вірусний, кліщовий енцефаліти. Етіологія, епідеміологія, морфологічнахарактеристика.

  • Енцефаліт-запалення головного мозку, пов'язане з інфекцією, інтоксикацією або травмою.

3будниками інфекційних енцефалітів можуть бути віруси, бактерії, гриби, Вiрусні енцефаліти виникають у зв'язку з впливом на головний мозок різноманітних вірусів-арбовірусів, ентеровірусів, цитомегаловірусів, вірусів герпесу, бешихи, вірусів багатьох дитячих інфекцій. Захворювання перебігають гостро, підгостро або хронічно; в залежності від клінічних проявів,pізні за тяжкістю

Етіологічна діагностика вірусного енцефаліту заснована на серологічних реакціях. Морфологічне дослідження дозволяє припустити і встановити етіологію вірусного енцефаліту. Встановити етiлогію вірусного енцефаліту, патологоанатом може шляхом визначення збудника у тканині мозку за допомогою імуногістохімічних методів і метода гібридизації in situ.

  • Кліщовий енцефаліт- гостре вірусне природно-осередкове захворювання з трансмісивним або аліментарним шляхом передачі .

Етiологія, епідеміологія, патогенез.

Вірус кліщового енцефаліту належить до арбовіруcів, в ньому вміщується РНк, збудник здатний розмножуватися в організмі членистоногих. Biрус передається людині через іксодових кліщів.

Патологічна анатомія.

Макроскопічно спостерігається розширення судин мозку, його набрякання та дрібні крововиливи.