Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

380. Нодулярна гіперплазія передміхурової залози. Визначення, причини, класифікація, морфологічна характеристика, ускладнення, наслідки.

Нодулярна гіперплазія і аденома передміхурової залози (дисгормональна гіперпластична простатопатия) спостерігаються у 95% чоловіків старше 70 років. Причтна : гормональний дисбаланс ,а так же хронічний простатит .Залоза буває збільшеною, м'яко-еластичною, іноді горбистою. Особливо різко збільшується середня частина (доля) залози, видатна в просвіт сечового міхура, що веде до утруднення відтоку сечі. На розрізі збільшена залоза складається як би з окремих вузлів, розділених прошарками сполучної тканини. За гістологічною будовою розрізняють залізисту (аденоматозну), м'язово-фіброзну (стромальную) і змішану форми нодулярної гіперплазії. Залозиста гіперплазія характеризується збільшенням залізистих елементів, причому величина часточок і кількість складових її елементів сильно варіюють. М'язово-фіброзна (стромальная) гіперплазія характеризується появою значного числа гладком'язових волокон, серед яких виявляються атрофичные залізисті елементи, дольчатость залози порушується. При змішаній формі простатопатии є поєднання тканинних порушень, характерних для перших двох видів. При цьому нерідко з'являються кістозні утворення ретенційного походження.Ускладнення :здавлення і деформація сечовипускного каналу цистит, пієлонефрит , компенсаторна гіпертрофія стінки сечового міхура,уросепсис.

381. Рак передміхурової залози. Фактори ризику, фонові захворювання і передракові зміни, гістологічні форми, метастазування, ускладнення і причини смерті.

Рак передміхурової залози. У чоловіків серед онкологічних захворювань він займає друге місце і спостерігається в літньому віці. У розвитку раку передміхурової залози грають роль гормональні чинники, зокрема порушення виділення андрогенів. Незрідка розвитку раки передує нодулярна гіперплазія передміхурової залози.

Передміхурова залоза збільшена в розмірах, щільна, горбиста, на розрізі складається з тяжей фіброзної тканини, що переплітаються, між якими розташована ракова тканина сіро- жовтого кольору. Переважає маленький, клінічно безсимптомний рак, який розпізнається лише при мікроскопічному дослідженні. Мікроскопічно рак передміхурової залози частіше має будову аденокарциноми, рідше - недиференційованої раку.

Рак передміхурової залози може поширюватися на сусідні органи і особливо часто проростає стінку сечового міхура, прямої кишки, насінні бульбашки.

Метастази бувають як в лімфатичних вузлах малого тазу, клубових і пахових, так і гематогенні - у внутрішніх органах, особливо часто в кістках.

382. Запальні захворювання яєчок. Класифікація, морфологічна характеристика.

Орхіт - запалення яєчка, яке за перебігом буває як гострим,так і хронічним. Гострий орхіт в більшості випадків є ускладненням деякихінфекційних захворювань (тифи, скарлатина, гонорея, туберкульоз) і особливо епідемічного паротиту (20—30% випадків). За характером ексудату це гнійне запалення; при епідемічному паротиті— дифузне проміжне запалення з лімфо- та плазмоцитарною інфільтрацією. Хронічний орхiт може бути як наслідком гострого, так і про-явом хронічних інфекційних захворювань (сифіліс, актиномікоз, туберкульоз або травми яєчка. В його розвитку іноді приймають участь аутоімунні процеси (аутоімунний орхіт). Цьому виду орхіту властиве хронічне дифузне або гранулематозне запалення; при прониканні сперматозоїдів в строму яєчка утворюються своєрідні сперматозоальні гранульоми. Наслідок хронічного орхіту несприятливий (безплідність).