Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

183. Доброякісні і злоякісні пухлини з сполучної тканини. Назви, морфологічні особливості, найчастіша локалізація.

ФІБРОМА — доброякісна пухлина,що розвивається із сполучної тканини. Вона має вигляд вузла різних розмірів. Розрізняють 2 види фібром: щільну — з перевагою колагенових пучків над клітинами і м’яку, яка склад. з пухкої тканини з великою кількістю клітин типу фібробластів і фіброцитів. Локалізація — частіше в шкірі, тілі матки, молочної залози та ін.

ДЕСМОЇД — доброякісна пухлина, яка виникає частіше всього в передній стінці живота(біла лінія).Вона подібна щільній фібромі,але іноді схильна до інфільтративного росту.

ДЕРМАТОФІБРОМА(ГІСТІОЦИТОМА) — доброякісна пухлина, вигляд невеликого вузла, на розтині жовтого або бурого кольору, частіше зустрічається на шкірі нижніх кінцівок.Побудована з капілярів, між якими розташована сполучна тканина у вигляді ритмічних структур, а також клітин типу фібробластів, гістіоцитів — макрофагів і фіброцитів. Для цієї пухлини характерні великі та багатоядерні гігантські клітини, в цитоплазмі яких накопичується значна кількість ліпідів і гемосидерину(клітини Тутона).

ФІБРОСАРКОМА — злоякісна пухлина, що розвивається з волокнистої спол.тк.і найчастіше локалізується в верхніх і нижніх кінцівках. Складається з незрілих фібробластоподібних клітин і колагенових волокон.Розрізняють диференційовану(має клітинно-волокнисту будову,причому волокнистий компонент переважає над клітинним) та низькодиференціцовану(побудована з незрілих, поліморфних клітин,з великою кількістю мітозів,частіше дає метастази) фібросаркому.

ВИБУХАЮЧА ДЕРМАТОФІБРОМА(злоякісна гістіоцитома) — має велику кількість фібробластоподібних клітин з мітозами.Пухлина росте повільно,інфільтративно,метастазує рідко, але схильна до рецидивів.

184.Доброякісні і злоякісні пухлини з жирової тканини. Назви, морфологічні особливості, найчастіша локалізація.

ЛІПОМА — доброякісна пухлина, яка розвивається з жирової тканини.Зовні має вигляд вузла(вузлів),побудована з жирових часточок неправильної форми і різних розмірів.Іноді ліпома не має чітких меж та інфільтрує міжм’язову сполучну тканину;при цьому м’язи атрофуються(внутрішньом’язова ліпома).

ГІБЕРНОМА — доброякісна пухлина , рідко зустрічається і розвив.з бурої жирової тканини. Має вигляд вузла з часточковою будовою , складається з часточок і тяжів, утворених круглими або полігональними клітинами з зернистою або пінистою цитоплазмою у зв’язку з наявністю жирових вакуолей.

ЛІПОСАРКОМА — злоякісна пухлина з жирової тканини. Зустрічається рідно, досягає великих розмірів,на розтині має вигляд жирової тканини. Виділяють: переважно високодиференційовану, переважно міксоїдну(ембріональну), переважно круглоклітинну, переважно поліморфноклітинну.Ліпосаркоми ростуть повільно і довгий час не дають метастазів.

ЗЛОЯКІСНА ГІБЕРНОМА — значний поліморфізм,серед яких зустрічаються гігантські клітини.

185. Доброякісні і злоякісні пухлини з м'язевої тканини. Назви, морфологічні особливості, найчастіша локалізація.

ЛЕЙОМІОМА — доброякісна пухлина з гладких м’язів.Пучки гладком’язових клітин в пухлині розташовані хаотично. Строма утворена прошарками сполучної тканини, в якій проходять кровоносні й лімфатичні судини.Якщо строма розвинена надмірно — фіброміома.Лейоміома може досягати значних розмірів ,особливо в матці.Досить часто в ній з’являються вторинні зміни(некроз, гіаліноз, утворення кіст).

РАБДОМІОМА — доброякіста пухлина з поперечносмугастих м’язів.Пухлина часто виникає в зв’язку з порушенням розвитку тканини і сполучається з іншими вадами розвитку.

ЗЕРНИСТО-КЛІТИННА ПУХЛИНА(ПУХЛИНА АБРИКОСОВА) — доброякісна пухлина,має капсулу. Локалізація — язик,шкіра,стравохід. Пухлина побудована з компактно розташованих клітин круглої і овальної форми з дрібнозернистою цитоплазмою, жир в ній відсутній.

ЛЕЙОМІОСАРКОМА — злоякісна пухлина з гладком’язових клітин, значний клітинний і тканинний атипізм,велика кількість клітин з типічними і атипічними мітозами.

РАБДОМІОСАРКОМА — злоякісна пухлина з поперечносмугастих м’язів. Гістологічно будова пухлини вкрай поліморфна. Клітини гублять схожість з поперечносмугастими м’язами.

ЗЛОЯКІСНА ЗЕРНИСТО-КЛІТИННА ПУХЛИНА — подібна злоякісній рабдоміомі, містить атипові клітини з зернистою цитоплазмою.