Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

166. Морфологічні особливості carcinoma in situ.

«Рак на місці» - форма раку без інвазивного (інфільтруючого) росу, але з вираженим атипізмом і проліферацією епітеліальних клітин з атипічними мітозами. Ріст пухлини відбувається в межах епітеліального шару, без переходу в прилягаючу тканину. Але неінвазивний рак - лише етап зростання пухлини, з часом він стає інфільтративним (інвазивним).

167. Рак: визначення, класифікація, морфологічні особливості основних форм.

Карцинома або рак – це злоякісні пухлини, які розвиваються з малодиференційованих або недиференційованих клітин епітелію. Тому цей вид пухлин може зустрічатися лише в тих органах, в яких присутній епітелій (наприклад, у кишківнику, бронхах, шийці матки). А в тих органах, де немає епітеліальних структур карцинома може бути лише вторинною, тобто лише метастази в органи.

Рак:

  • Плоскоклітинний рак з ороговінням і без ороговіння;

  • Солідний (трабекулярний) рак;

  • Медулярний рак;

  • Слизовий (колоїдний) рак;

  • Фіброзний рак (скір);

  • Дрібноклітинний рак;

  • Аденокарцинома:

  • Ацинозна;

  • Сосочкова;

  • Тубулярна.

Плоскоклітинний (епідермальний) рак - розвивається в шкірі і в слизових оболонках, покритих плоским або перехідним епітелієм (порожнина рота, стравохід, шийка матки, піхва та ін.). У слизових оболонках, покритих призматичним епітелієм, плоскоклітинний рак розвивається тільки після попередньої метаплазії епітелію. Пухлина складається з тяжів атипових клітин епітелію, вростають в прилягпючу тканину, руйнують її і утворюють в ній гніздові скупчення. Клітини пухлини можуть зберігати здатність до зроговіння, тоді виникають утворення, що нагадують перлини (ракові перлини). При меншій мірі диференціювання клітин зроговіння раку не відбувається. У зв'язку з цим плоскоклітинний рак може бути зроговілим і незрговілим.

Солідний рак - форма недиференційованого раку з вираженим атипізмом. Клітини раку розташовуються у вигляді трабекул (трабекулярной рак), розділених прошарками сполучної тканини. У клітинах пухлини досить часті мітози. Зростає солідний рак швидко і рано дає метастази.

Медулярний (аденогенний) рак - форма недиференційованого раку; його основна риса - переважання паренхіми над стромою, якої дуже мало. Пухлина м'яка, біло-рожевого кольору, представлена ​​пластами атипових епітеліальних клітин, містить багато мітозів; швидко зростає.

Слизовий (колоїдний) рак - аденогенна карцинома, клітини якої мають ознаки як морфологічного, так і функціонального атипізму. Ракові клітини продукують величезну кількість слизу і в ній гинуть. Пухлина має вигляд слизової або колоїдної маси, в якій виявляються атипові клітини. Слизовий (колоїдний) рак - одна з форм недиференційованого раку.

Фіброзний рак, або скір - форма недиференційованого раку, представленого вкрай атиповими гіперхромними клітинами, розташованими серед пластів і тяжів грубоволокнистої сполучної тканини. Основна риса цієї форми раку - явне домінування строми над паренхімою. Пухлина відрізняється великою злоякісністю, часто виникають ранні метастази.

Дрібноклітинний рак - форма недиференційованого раку, який складається з мономорфних лімфоцитоподібних клітин, що не утворюють будь-яких структур; строма вкрай мізерна. В пухлини багато мітозів, часто відзначаються некротичні зміни. Ріст швидкий, метастази виникають рано. У деяких випадках встановити гістогенез пухлини не є можливим, тоді говорять про некласифікований рак.

Аденокарцинома (залозистий рак) - розвивається з призматичного епітелію слизових оболонок і епітелію залоз. Ця аденогенна пухлина має структуру, подібну до аденоми, але на відміну від аденоми в аденокарциномі відзначається атипізм клітин епітелію: вони різної форми, ядра гіперхромні. Клітини пухлини формують залозисті утворення різної форми і величини, які вростають в навколишню тканину, руйнують її, при цьому базальна мембрана їх втрачається.

Розрізняють варіанти аденокарциноми: ацинарну - з переважанням в пухлини ацинарних структур; тубулярну - з перевагою в ній трубчастих утворень; сосочковую, представлену атиповими сосочковими разрастаниями. Аденокарцинома може мати різну ступінь диференціювання.