Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

100. Класифікації запалення та принципи, що лежать в їх основі (переважання певної фази, особливості перебігу,етіологія).

Запалення — це комплексна місцева судинно-мезенхімальна реакція на пошкодження тканини, спричинене діями різного роду агентів. Ця реакція спрямована на знищення агента, що спричинив пошкодження, та на відновлення пошкодженої тканини.

Класифікація запалення враховує характер перебігу процесу: гострий, підгострий, хронічний.

Морфологічні форми в залежності від переваги ексудативної або проліферативної фази запальної реакції — ексудативне і проліферативне (продуктивне) запалення.

Причинами, які викликають запалення, можуть бути біологічні, фізичні, хімічні фактори як екзогенного, так і ендогенного походження. До біологічних факторів належить віруси, бактерії, патогенні гриби, найпростіші, тваринні паразити, а також циркулюючі в крові антитіла та імунні комплекси, до складу яких входять антиген, антитіло і компоненти комплементу, при чому антиген може бути і немікробного походження. До хімічних — кислоти, луги, солі важких металів, токсини, різні отрути. Фізичними факторами можуть бути високі та низькі температури, променева та електрична енергії, а також травми різного походження. Розвиток запалення визначається не тільки дією того чи іншого етіологічної фактор, але й особливостю реактивності організму.

Некроз тканин спричиняє запалення без будь-якої залежності від причин загибелі клітин, якими можуть бути ішемія, травма й фізичне та хімічне ушкодження. Запалення запускається кількома молекулами, які вивільняються з некротичних клітин.

Сторонні тіла можуть призводити до спонтанного запалення або внаслідок травматичного ушкодження тканин чи потрапляння мікробів.

  1. Гостре запалення: визначення, загальна характеристика. Клініко-морфологічні прояви гострого запалення.

Гостре запалення зовнішніх покривів тіла проявляється в почервонінні, набряку, підвищенням температури в місці запалення та порушення функцій уражених тканин. Гостре запалення - початковий відгук організму на шкідливі стимули, який досягається за рахунок збільшення руху плазми і лейкоцитів з крові в пошкоджені тканини. Для гострого запалення характерна виражена інтенсивність альтеративних або судинно-ексудативних явищ. При хронічному запаленні переважають дистрофічні і проліферативні явища.

Загальна характеристика: Гостре протягом триває 2 - 3 тижні закінчується повним одужанням, часто супроводжує гострі респераторние вірусні інфекції. Хронічне запалення може призводити до розвитку атрофії або гіпертрофії слизових оболонок (Приклад: атрофія слизової оболонки шлунка при хронічному гастриті).

Клінічні та морфологічні наслідки запальної реакції:

Недостатня запальна реакція:

- підвищеної схильності до інфекцій

- запізніле загоєння ран

Надлишкова запальна реакція є причиною:

- алергії, при якій нерегульований імунну відповідь спрямований

проти антигенів навколишнього середовища,

- аутоімунних захворювань, при яких імунна реакція

розвивається проти власних аутоантигенів.