Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

186. Доброякісні і злоякісні пухлини з кровоносних і лімфатичних судин. Назви, морфологічні особливості, найчастіша локалізація.

ГЕМАНГІОМА — доброякісна пухлина,виділяють: капілярну, венозну, кавернозну і доброякісну гемангіоперицитому.КАПІЛЯРНА — виникає в шкірі, стінках ШКТ, печінці. Зовні являє собою червоний або синюшний вузол з гладкою,бугристою або сосочковою поверхнею. Гістологічно побудована з гіллястих судин капілярного типу з вузькими просвітами.Характерна багатоядерність ендотеліальних клітин.Строма пухка або грубоволокниста. ВЕНОЗНА — вигляд вузла, склад. з судинних порожнин різних розмірів,стінки яких вміщують гладком’язові пучки і нагадують вени. КАВЕРНОЗНА — в печінці, шкірі, губчастих кістках, м’язах, ШКТ ,іноді мозку. Зовні являє собою губчастий вузол червоно-синього кольору, відділений від прилеглих тканин. Гістологічно склад. з великих судинних тонкостінних порожнин, висланих ендотелієм і заповнених рідкою або скипілою кров’ю.ДОБРОЯКІСНА ГЕМАНГІОПЕРИЦИТОМА — в шкірі та міжм’язових прошарках кінцівок.Побудована з хаотично розташованих капілярів, оточених муфтами з проліферуючих перицитів; між клітинами — багата сітка аргірофільних волокон.

ГЛОМУСНА ПУХЛИНА — доброякісна, в шкірі кистей і ступнів, переважно на пальцях. Склад.з щілиноподібних судин, висланих ендотелієм і оточених муфтами з епітеліоїдних(гломусних) клітин.В пухлині багато нервів.

ЛІМФАНГІОМА — доброякісна, розвив.з лімфатичних судин, які хаотично розростаються в різних напрямках і утворюють вузол або дифузне потовщення органа. На розтині — являє собою порожнини різної величини, заповнені лімфою.

АНГІОСАРКОМА — злоякісна, судинного походження, багата атиповими клітинами ендотеліального або періоцитарного характеру. Властива висока злоякісність,здатність до ранніх гематогенних метастазів.

ЛІМФАНГІОСАРКОМА — злоякісна, виникає на фоні хронічного лімфостазу, представлена лімфатичними щілинами з проліферуючими атиповими ендотеліальними клітинами.

187. Доброякісні і злоякісні пухлини з синовіальних оболонок і мезотеліальної тканини. Назви, морфологічні особливості, найчастіша локалізація.

ДОБРОЯКІСНА СИНОВІОМА — виникає з синовіальних елементів сухожиль. Побудована з великих поліморфних клітин , розташованих у вигляді альвеол і багатоядерних гігантських клітин(гігантома). Між клітинами знах. пучки сполучнотканинних волокон, які іноді підлягають гіалінозу. Кровоносних судин в ній мало. В центральній частині пухлини іноді зустрічаються ксантомні клітини.

ДОБРОЯКІСНА МЕЗОТЕЛІОМА — мезенхімальна пухлина у вигляді щільного вузла в серозних оболонках(плеврі) і за своєю будовою подібна фібромі.

ЗЛОЯКІСНА СИНОВІОМА — розвивається у великих суглобах, має поліморфну будову,в одних випадках переважають світлі поліморфні клітини, псевдоепітеліальні залозисті утворення та кісти; в інших — фібробластоподібні атипові клітини і колагенові волокна,а також структури, схожі з сухожиллям.

ЗЛОЯКІСНА МЕЗОТЕЛІОМА — виникає в очеревині(рідше в плеврі та перикардиті). Побудована з великих атипових клітин з вакуольозованою цитоплазмою, досить часто зустрічаються тубулярні та сосочкові структури(епітеліальна мезотеліома).