Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

176. Морфологічні особливості пухлин ендокринних органів: гіпофіза, епіфіза, щитоподібної залози, паращитоподібних залоз, надниркових залоз, підшлункової залози, тимуса.

щитовидна залоза

Пухлини щитовидної залози різноманітні , так як кожна з в клітин ( A , B і C ) може бути джерелом розвитку доброякісних ( аденоми ) і злоякісних ( рак ) пухлин . В залежності від походження і гістологічної будови розрізня ють декілька видів аденом .

Фолікулярна аденома розвивається з А і В - клітия ; за своєю будовою наближається до щитовидної залози , складається з дріб вих ( мікрофолікулярна ) та крупнішах ( макрофолікулярна ) фолікулія . Солідна аденома походить з C - клітин , які виробляють кальцитонін . Клітини пухлини великі з світлою оксифільною дито плазмою , розростаються серед фолікулів , які заповнені колоїдом . В тих випадках , коли в пухлині з'являються кістозні утворення є гілчастими сосочкоподібними структурами , говорять про папілярну аденому щитовидної залози . Наявність папілярних утворень — несприятлива ознака за відношенням до малігнізації . Рак щитовидної залози розвивається здебільше з аденоми 30 лози . В залежності від гістологічної будови , виділяють такі його види : фолікулярний рак походить з фолікулярної аденоми , складаеться з атипічних фолікулярних клітин , які вростають в капсулу і стінки судин ; досить часті гематогенні метастази в кістки Одним із варіантів цієї пухлини с проліферуюча струма Лангханса , в якій відсутній виражений клітинний атипізм , але з'являється схильність до інфільтруючого росту та метастазування .

Фолікулярний рак з А - клітин має порівняно сприятливий перебіг і прогноз , метастази з'являються в більш пізні періоди хвороби . Рак з В - клітин перебігає повільно , але прогноз менш сприятливий , тому що з'являються метастази в легені та кістки . Папілярний рак за частотою займає перше місце серед всіх злоякісних пухлин щитовидної залози . Пухлина складається із порожнин різного розміру , вистелених атипічними епітеліальними клітинами і заповнених сосочками , які виростають із стінки кісти ; в окремих місцях сосочки вростають в стінку порожин і капсулу пухлини . Однією із форм папілярного раку , який розвивається з А - клітин , є склерозуюча мікрокарцинома , або мікрокарцинома в рубці ; такий вид пухли знаходять випадково при мікроскопічному дослідженні , Солідний ( медулярний ) рак і амілоїдомом строми гістологіч по зв'язаний з C - клітинами , що доводиться наявністю опухлині кальцитоніну і схожістю ультраструктурні клітини пухлини ас - клітинами . В стромі пухлини виявляеться амілоїд , який утворються клітинама пухлини ( APCD - амілоїд ) . недиференційований рак щитовидної залози розвиваться переважно у літніх людей , частіше в жінок . Побудована пухлина з різних за розміром і формою клітин , розташованих безладно або у вигляді гнізд ; родних пухлинах клітини дуже дрібні ( дрібноклітинний рак ) , в інших - гігантські ( гігантськоклітинний рак ) .

Паращитовидні залози

Доброякісна пухлина — аденома паращитовидних залоз — розвивається з головних клітин . Атипічні клітини з гіперхром ними ядрами утворюють ацинуси , трабекули , а іноді кісти з сосочколодібними розростаннями . Пухлина гормонально - активна , су проводжується гіперпаратиреозом , який лежить в основі фіброзної остеодистрофії. Рак паращитовидних залоз зустрічається рідко і не має будь яких специфічних морфологічних особливостей .

Надниркові залози

Гормонально - активні пухлини надниркових залоз розвивають ся з клітин коркового або мозкового прошарку , вони можуть бути доброякісними і злоякісними . До доброякісних пухлин коркової речовини наднир кових залоз відносять адренокортикальні аденоми , які мають різноманітну будову .

Світлоклітинна адренокортикальна аденома , самітня або множинна , побудована з крупних клітин з світлою цитоплазмою , в якій містяться ліпіди , Клінічно пухлина проявляється гіперальдостеронізмом ( синдром Кона ) , тому цю аденому називають також альдостеромою . Темноклітинна адренокортикальна аденома складається здрібних темних клітин , в цитоплазмі яких багато ліпофусцину . Проявляється андрогенною активністю ( андростерома ) . При цьому з'являються ознаки вірилізму ( очоловічення від лат . vir — чоловік ) , рідше — синдром Кушинга . Змішана адренокортикальна адено ми побудована з світлих і темних клітин , проявляється гіперкор . тицизмом ( синдром Кушинга ) , тому і називають кортикостерон мою . Гломерульозоклітинна аденома побудована з пінистих клітин , в яких відсутні ліпіди , и структура схожа з клубочковою зоною над ниркових залоз . Пухлина виділяє велику кількість мінералокорти колір . Злоякісна пухлина коркової речовини надниркових залоз — адренокортикальний рак ; має поліморфну будову ; характерний інвазивний ріст , переважають гематогенні метастази . доброякісна пухлина мозково тречовини надниркових залоз попасться феохромоцитомою ( від грец . phaios темний , chroma колір ) . Пухлина гормонально стандартна , але більше однобічна , на розтині сіро червоного або бурого кольору . Гістологічно складається з поліморфних клітин із світлою цитоплазмою ( клітини хромафінної тканини ) , які виділяють ве аку кількість катехоламінів , що й обумовлює підвищення арте ріального тиску і ряд інших розладів . Злоякісна феохромоцитома ( злоякісна феохромобластома ) відрізняється від доброякісної пухлини клітиннам ативізмом ; зустрічається рідко .

Тимус

Пухлини тимуса — тимохи — розвиваються з кортикальних і медулярних епітеліальних клітин , бувають доброякісними і злоякісними . Пухлини ростуть у вигляді одного або декількох інкап сульованих вузлів , проростають органи переднього середостіння . Клінічний перебіг безсимптомний або з ознаками здавлювання прилеглих органів , а також аутоімунних захворювань ( міастенія , системний червоний вовчак , ревматоїдний артрит та ін . ) або імунодефіцитних синдромів . В залежності від ступеня інфільтрації тканини пухлини Т - лімфоцитами виділяють тимоми з мінімальною , помірною і значною кількістю лімфоцитів . В залежності від походження і гістологічної будови пухлини виділяють чотири види тимом . Кортикально - клітинна тимома походить з кортикального епі телію і клітин тілець вилочкової залози ; побудована з великих полігональних клітин з круглими світлими ядрами ; пухлина до сить часто злоякісна ( мал . 114 ) . Медулярно - клітинна та мома — доброякісна пухлина , яка ви викає з епітелію мозкової речовини , утворена довгастими кліти нами з овальним ядром , які утворюють гнізда і тяжі ( веретено клітинка мимома ) . Змішаноклітинна тамома характеризусться сполученням морфологічних ознак двох вищенаведених пухлин . Гранулематозна тімома серед пухлинних клітин має атопічні багатоядерні епітеліальні клітини , схожі з клітинами Березовського — Штернберга при лімфогранулематозі . При злоякісних тимомах , побудованих з атипічних клітини , подібних до плоского або залозистого епітелію , говорять відповідно про плоскоклітинний рак або аденокарциному тимусу .

Гіпофіз

В залежності від походження та морфологічної будо . ви пухлин розрізняють доброякісні пухлини - хромофобну , еозино фільну і базофільну аденома . Всі вони можуть бути гормонально активними , що призводить до розвитку характерного синдрому . До гормонально - активних аденом відносять — соматотропну ( еозинофільну ) ; пролактиному ( хроморобна або еозинофільна аденома ) ; аденому з клітин , які виробляють Актг ( хромофобна або блокрільна аденома ) ; аденому клітин , які продукують тіреотропний гормон ( хромофобна або бозофільна аденома ) ; аденому із клітин , секретуючих фолікулостимулюючий гормон ( хромороб . на аденома ) , яка дуже рідко зустрічається .

Епіфіз

Органоспецифічна пухлина епіфізу — пінеалома — побудова на а залозистого епітелію і нейроглії . Пухлина спричиняє обмінні й гормональні порушення в організмі ; зустрічається рідко

Підшлункова залоза

Пухлини острівцевого апарату підшлункової залози відносять до пухлин APUD - системи , або аnудом . Аденом з клітин острівців називають інсуло мами : вони гормонально активні . Розрізняють три види інсулом : 1 ) інсулома - клітин , яка продукус інсулін ( р - інсулома ) ; 2 ) інсулома за - клітин продукус глюкагон ( а - інсулома ) ; 3 ) інсулoмпaG - клітин синтезус гастрин ( G - інсулома ) , р - Інсулома перебігас з проявами - гіперінсулінізму і гіпоглікемії ; а - інсулома — пароксизмально або постійної гіперглікеміі : Сінсулома розвитком виразок в шлунку та 12 - типалій кишці , що проявляєть синдромом Золінгра — Елісопа . Злоякісні варіанти інсулом називають злоякісними інсулома ми ; вони можуть зберігати гормональну активність .