Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

414. Інфекційний процес, інфекція і інфекційна хвороба.

Інфекційний процес - типовий патологічний процес, що лежить в основі розвитку інфекційних хвороб

Патогенез інфекційного процесу. У процесі еволюції патогенні агенти виробили здатність проникати в організм хазяїна через визначені тканини. Місце їхнього проникнення одержало назву вхідних воріт інфекції. Вхідними воротами для одних мікроорганізмів є шкірні покриви (малярія, висипний тиф, шкірний лейшманіоз), для інших - слизові оболонки дихальних шляхів (грип, кір, скарлатина), травного тракту (дизентерія, черевний тиф) чи статевих органів (гонорея, сифіліс). Інфікування може виникати при безпосереднім надходженні збудника в кров чи лімфу (укус членистоногих і тварин, ін'єкції і хірургічні втручання).

415. Загальна характеристика інфекційного процесу і інфекційного захворювання. Первинний інфекційний комплекс. Шляхи поширення інфекції з первинного комплексу. Варіанти місцевих і загальних реакцій при інфекціях і інфекційних хворобах.

Інфекцією, або інфекційним процесом, називається взаємодія патогенного мікроорганізму та макроорганізму, яка відбувається під впливом навколишнього середовища. Якщо в результаті взаємодії з патогенним мікроорганізмом порушуються фізіологічні функції і настає розлад життєдіяльності організму, то виникає інфекційна хвороба — одна з форм інфекційного процесу. Іншою формою інфекційного процесу є безсимптомна інфекція, або носійство (бактеріо- і вірусоносійство), при якому взаємодія мікро- і макроорганізму зовні нічим не проявляється, але може супроводитися імунною відповіддю.

При інфекційній хворобі спостерігається утворення первинного афекту (осередку), що виникає у вхідних воротах. Первинний афект являє собою осередок запалення. При лімфогенному розпов- сюдженні збудника виникає запалення як відвідних лімфатичних судин (лімфангіт), так і регіонарних лімфатичних вузлів (лімфа- деніт). Поеднання первинного афекта, лімфангіта і лімфаденіта при інфекційному захворюванні дозволяє говорити про первинний інфекційний комплекс. При одних інфекціях він виражений (туберкульоз, сифіліс, туляремія), при інших фактично не виникає; процес одразу набуває генералізованого характеру (висипний і поворотний тиф, малярія).

Шляхи розповсюдження збудника із первинного афекта або комплексу можуть бути: лімфогенними, гематогенними, інтрака- налікулярними, периневральним або контактними.

Кожна інфекційна хвороба характеризується місцевими змінами, які розвиваються у відповідній тканині чи органі (в товстій кишці при дизентерії, у клітинах передніх рогів спинного моз- ку при поліомієліті, у стінках дрібних судин при висипному тифі), і в тій чи іншій мірі типові для даної хвороби. При інфекційних хворобах розвивається ряд загальних змін: висип на шкірі, васкуліти, гіперпластичні процеси у лімфатичних вузлах, селезінці, кістковому мозку, запальні процеси у проміжній тканині та дистрофічні зміни у паренхіматозних органах.

416. Особливості інфекційних захворювань у дитячому віці.

. Особливість інфекційних захворювань в дитячому віці. 1)Схильність до генералізації процесу і розвитку септичних станів. 2) Частота змін з боку шлунково-кишкового тракту центральної нервової тлі інфекційних (діарейний синдром) та (нейротоксикоз) системи на хвороб. 3)Незначна запальної відповіді. вираженість синдрому системної 4)-Інфекційні захворювання у, дітей супроводжується глибокими порушеннями обміну речовин. 5) -Діти сприйнятливість до вірусів. - 6) Значна частота атипових форм захворювання. раннього віку проявляють підвищену