Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

350. Рак​нирки.​Фактори​ризику,​гістогенез,​морфологічна​характеристика, метастазування, ускладнення і причини смерті

Епітеліальні пухлин нирок:

-аденома (темноклітинна, світлоклітинний, ацидофильна)

-нирково-клітинний (гіпернефроїдний) рак (світлоклітинний, зернисто- клітинний, залозистий, саркомоподібний, змішанноклітинний),

-нефробластома, або пухлина Вільмса .

(Гістогенез)

Мезенхімальні пухлини нирок зустрічаються рідко: це доброякісні та злоякісні пухлини з сполучної і м'язової тканин, з кровоносних і лімфатичних судин.

Велику групу становлять пухлини ниркових мисок, хоча вони і зустрічаються у багато разів рідше, ніж пухлини нирок. З доброякісних пухлин мисок часто зустрічається перехідно-клітинної папіломи, яка може бути солитарной і множинною. Вона часто покривається виразками, що служить причиною гематурії, але не проростає в стінку миски.

Рак миски зустрічається частіше папіломи. За гістологічною структурою він може бути перехідноклітинний, плоскоклітинний і залозистим (аденокарцинома). частіше за інших зустрічається перехідно-клітинний рак. Він має сосочкової будови, часто піддається некрозу і із'язвляется, в зв'язку з чим розвивається запалення. Пухлина проростає стінку миски, поширюється в навколишнє клітковину, в сечовід і сечовий

міхур (імплантації метастазування), що є особливістю раку балії. Метастази знаходять в околоаортальние лімфатичних вузлах, печінці, протилежної нирці, легенях, головному мозку.

Розвиток плоскоклітинного раку балії частіше відбувається з вогнищ лейкоплакії, а аденокарциноми - з вогнищ метаплазії перехідного епітелію в залозистий.

Фактори ризику.

Чоловіки хворіють на рак нирки частіше, ніж жінки, можливо, через більшу схильність до факторів ризику захворювання:

• Куріння – ризик виникнення пухлини у курців збільшується з 30 до 60% у порівнянні з тими, хто не палить.

• Ожиріння збільшує ризик виникнення раку нирки на 20%.

• Артеріальна гіпертензія та як сприятливий фактор- прийом гіпотензивних препаратів.

• Лікарські препарати – діуретичні (сечогінні) препарати (збільшують на 30%). Та препарати до складу яких входить амфетамін та анальгетики з фенацетином.

• Професія. Нирково-клітинний раку не є професійним захворюванням. Проте є підвищений ризик виникнення даної патології у осіб, що працюють на підприємствах, що виробляють тканини, гуму, папір, і мають контакт із промисловими барвниками, отрутохімікатами та солями важких металів.

Метастази раку нирки.

Головні шляхи метастазування - гематогенний, лімфогенний, лімфогематогенний. У міру росту метастатична пухлина поширюється на прилеглі органи та тканини. Нерідко симптоми метастазу проявляються раніше від основного новоутворення.

Основними симптомами метастазу в кістки є біль і припухлість над місцем ураження. Метастази в печінку можуть бути одиничними і множинними. При цьому функція органа може не порушуватися. Відзначаються підвищення температури тіла, слабість, пітливість, похудання. Метастази раку нирки в легені супроводжуються підвищенням температури тіла, кашлем із мокротою, іноді з домішками крові, болем у боці або за грудиною.

Ускладнення

В 30% випадків серед пацієнтів з НКР має місце паранеопластичний синдром. Найчастіші прояви цього синдрому – гіпертонія, кахексія, втрата ваги, гіпертермія, нейроміопатія, амілоїдоз, підвищене ШОЕ, анемія, порушення функції печінки, гіперкальціємія, поліцитемія.

У 25-30% пацієнтів захворювання діагностується на основі вторинних симптомів метастатичної хвороби (ураження легень, кашель та кровохаркання, кісткові метастази тощо), стискання чи проростання пухлиною лівої ниркової вени, стискання пухлиною чи метастазами в лімфатичних судинах нижньої порожнистої вени;

 Причини смерті.

Пухлинний тромбоз нижньої порожнистої вени чи ниркової вени.

Ускладнення від метастазованних пухлин.