Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

168. Доброякісні і злоякісні пухлини з багатошарового плоского і перехідного епітелію, їх форми та морфологічна характеристика.

Розрізняють наступні раки з покривного епітелію:

  • плоскоклітинний зроговілий рак;

  • плоскоклітинний незроговілий рак;

  • базальноклітинний рак;

  • недиференційований рак (дрібноклітинний, поліморфноклітинний);

  • перехідно-клітинний рак.

Плоскоклітинний незроговілий і зроговілий рак. Розвивається в шкірі та слизових оболонках, покритих плоским і перехідним епітелієм (порожнина рота, стравохід, шийка матки, піхва тощо). При зроговінні утворюються ракові «перлини».

Базальноклітинний рак. Зростає на шкірі, відрізняється повільним розвитком та рідко дає метастази. Схожий на червоні гладкі плями, вкриті скоринкою. Виживаність висока при ранньому виявленні.

Недиференційований рак. Пухлина побудована різко анаплазованими клітинами. Вони мають різну величину та виражений поліморфізм.

  1. Дрібноклітинний рак, складається із недиференціованих мономорфних клітин з численними мітозами.

  2. Поліморфноклітинний рак (велика кількість різних за формою та розміром клітин, що діляться)

Перехідно-клітинний. Виникає у системі балій та канальців, у які потрапляє відфільтрована сеча після нефронів.

169. Доброякісні і злоякісні пухлини із залозистого епітелію, їх форми та морфологічна характеристика.

Класифікація раків із залозистого епітелію:

  • аденокарцинома;

  • солідний рак;

  • слизовий (колоїдний) рак (його різновид — персневидно-клітинний рак).

Аденокарцинома (залозистий рак) - розвивається з призматичного епітелію слизових оболонок і епітелію залоз. Ця аденогенна пухлина має структуру, подібну до аденоми, але на відміну від аденоми в аденокарциномі відзначається атипізм клітин епітелію: вони різної форми, ядра гіперхромні. Клітини пухлини формують залозисті утворення різної форми і величини, які вростають в навколишню тканину, руйнують її, при цьому базальна мембрана їх втрачається.

Розрізняють варіанти аденокарциноми: ацинарну - з переважанням в пухлини ацинарних структур; тубулярну - з перевагою в ній трубчастих утворень; сосочковую, представлену атиповими сосочковими разрастаниями. Аденокарцинома може мати різну ступінь диференціювання.

Солідний рак - форма недиференційованого раку з вираженим атипізмом. Клітини раку розташовуються у вигляді трабекул (трабекулярной рак), розділених прошарками сполучної тканини. У клітинах пухлини досить часті мітози. Зростає солідний рак швидко і рано дає метастази.

Слизовий (колоїдний) рак - аденогенна карцинома, клітини якої мають ознаки як морфологічного, так і функціонального атипізму. Ракові клітини продукують величезну кількість слизу і в ній гинуть. Пухлина має вигляд слизової або колоїдної маси, в якій виявляються атипові клітини. Слизовий (колоїдний) рак - одна з форм недиференційованого раку.

170. Морфологічні особливості основних форм аденогенного і недиференційованого раку.

Недиференційований рак. Пухлина побудована різко анаплазованими клітинами. Вони мають різну величину та виражений поліморфізм.

а. Дрібноклітинний рак. Зустрічається в шлунку, найбільш характерний для легень, але може зустрічатися і в інших органах. Мікроскопічна картина(МК): пухлина складається з вкрай недиференційованих лімфоцитоподібних клітин, які не утворюють будь-яких структур, а дифузно инфильтрируют стінку бронха і перибронхіальну тканину; строма украй мізерна.

Видно вогнища некрозу пухлинної тканини. б. Великоклітинний рак. Часто зустрічається в шлунку, в легенях. МК: Пухлина складається з поліморфних гіперхромних з численними митозами клітин, що не утворюють ніяких структур. в. Перстневидноклітинний рак. Найбільш характерний для шлунка, але може зустрічатися також і в інших органах. МК: пухлина представлена недиференційованими клітинами, цитоплазма яких заповнена слизом, а ядро відсунуте до клітинної мембрани і розплющене; г. Медулярний рак. Найбільш характерний для молочної залози. Макроскопічна картина: пухлина зазвичай великих розмірів, м'якої консистенції, біло-рожевого кольору, поверхня розрізу гладка. МК: пухлина представлена великими поліморфними клітинами з великими ядрами, в яких чітко різняться ядерця, видно численні мітози, в тому числі атипові. Межі клітин погано помітні, що надає пухлини вид сім-пластів. Строма мізерна. Характерні великі некрози, крововиливи. У молочній залозі, незважаючи на свій недиференційований вид, медулярний рак протікає менш злоякісно, ніж інші форми інвазивного протокового раку. д. Недиференційований рак зі скірозний типом росту. Зустрічається переважно в шлунку. МК: невеликі гніздова скупчення і тяжі атипових поліморфних гіперхромних пухлинних клітин в масивних полях фіброзної строми.