Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

273. Бронхопневмонія. Визначення, синоніми. Етіологія, патогенез, патологічна анатомія, ускладнення, причини смерті.

Бронхопневмонія – запалення легень, яке виникає в зв’язку з бронхітом або бронхіолі том.

Етіологія:

1. Мікробні агенти – пневмококи, стафілококи, стрептококи, ентеробактерії, віруси, мікоплазма, патогенні гриби.

2. Хімічні і фізичні фактори – виділяють бронхопневмонію:

• Уремічну

• Ліпідну

• Пилову

• Радіаційну

Патогенез

Поширення бронхопневмонії:

• Інтрабронхіально – низхідним шляхом, найбільш часто при катаральному бронхіті/бронхіоліті

• Перібронхіально – при деструктивному бронхіті/бронхіоліті

• Гематогенно (при генералізації інфекції – септична)

В розвитку бронхопневмонії значне місце займає аутоінфекція:

• Аспіраційна пневмонія – при аспірації

• Гіпостатична пневмонія – при застійних явищах в легенях

• Післяопераційна пневмонія – при аспірації та нейрорефлекторних розладах

• Імунодефіцитна пневмонія

Патоморфологічна характеристика

Спільне для всіх бронхопневмоній:

•Започатковуються гострими бронхітами/бронхіолітами (серозним, слизовим, гнійним, змішаним). В проксимальних відділах – частіше ендомезобронхіт, в дистальних – панбронхіт і панбронхіоліт.

•Набряк, клітинна інфільтрація стінок бронхів  порушення дренажної функції  аспірація надмірно продукованого інфікованого слизу в дистальні відділи бронхіального дерева. При кашльових поштовхах – транзиторні бронхоектази.

•Вогнища запалення зазвичай виникають в задніх та задньонижніх сегментах легень – ІІ, VІ, VІІІ, ІХ, Х; різні за розмірами, щільні, сіро-червоні на розрізі.

•В залежності від розмірів запальних осередків розрізняють бронхопневмонії:

- Міліарна (альвеоліт)

- Ацинозна

- Часточкова

- Сегментарна

- Полісегментарна

•В альвеолах нерівномірне скупчення ексудату: слиз, багато нейтрофілів, макрофаги, еритроцити, злущений альвеолярний епітелій. Міжальвеолярні перегородки просочуються клітинним інфільтратом.

Ускладнення

1.Карніфікація - при недостатності фібринолітичної функції нейтрофілів маси фібрину в альвеолах проростають грануляційною тканиною, яка з часом перетворюється на дозрілу сполучну тканину. Легеня при цьому перетворюється в безповітряну щільну м’ясисту тканину.

2.Нагноєння з утворенням абсцесів.

3.Плеврит.

274. Морфологічні особливості пневмоній, що викликаються пневмококом, стафілококом, стрептококом, синьогнійною паличкою, грибами.

•Стафілококова бронхопневмонія – збудник – золотистий стафілокок – знаходять після перенесеної вірусної інфекції; перебіг – тяжкий. Запальний процес локалізується в IX і Х сегментах легені, де виникають абсцеси і некроз.

•Стрептококова бронхопневмонія – збудник – гемолітичний стрептокок; перебіг – гострий. Легені збільшені, з поверхні розтину стікає кров’яниста рідина.

•Пневмококова бронхопневмонія – характеризується появою осередків, тісно пов’язаних з бронхіолами; в ексудаті – нейтрофіли, фібрин.

•Грибкова бронхопневмонія (пневмомікоз) – частіше всього Candida. Осередки різних розмірів, щільні, на розтині сіро-рожевого кольору. В центрі пневмонічних вузлів знаходять розпад, в якому багато ниток міцелію гриба.

•Вірусна бронхопневмонія:

- РНК-віруси – утворюють колонії в цитоплазмі клітин у вигляді базофільних включень, клітини злущуються і проліферують, утв. клітинні скупчення і гігантські клітини.

- ДНК-віруси – проникають в ядра, клітини злущуються, але не регенерують.

275. Інтерстиційна пневмонія (пневмоніт). Етіологія, патогенез, патологічна анатомія, наслідки. Морфологічні особливості інтерстиційних вірусних пневмоній, пневмоній при респіраторному мікоплазмозі і хламідіозі.

Інтерстиціальна (проміжна) пневмонія – характеризується розвитком запального процесу в проміжній тканині (стромі) легені.

Етіологія

1.Віруси, які викликають ГРЗ (респіраторно-синцитіальний, грипу, парагрипу, аденовіруси, риновіруси, вірус Коксакі)

2.Бактерії (найчастіше – Haemophilus Influenzae та Streptococus pneumoniae)

3.Мікоплазми

4.При СНІДі цю пневмонію викликають пневмоцисти, цитомегаловірус, вірус герпесу.

Патоморфологічна характеристика

В залежності від локалізації запального процесу в проміжній тканині легені виділяють 3 форми цієї пневмонії:

1.Перибронхіальна пневмонія– виникає як прояв респіраторних вірусних інфекцій або як ускладнення кору.

Запальний процес, що починається в стінці бронха (панбронхіт), переходить на перибронхіальну тканину і розповсюджується на прилеглі міжальвеолярні перегородки; запальна інфільтрація призводить до їх потовщення.

В альвеолах накопичується ексудат з великою кількістю альвеолярних макрофагів, нейтрофілів, нитками фібрину.

2.Міжлобулярна пневмонія – виникає при ропзовсюдженні запального процесу, спричиненого стрепто- або стафілококом, на міжлобулярні перегородки – з боку легеневої тканини, вісцеральної плеври (при гнійному плевриті), або медіастинальної плеври (гнійний медіастиніт).

Іноді запалення набуває флегмонозного характеру і супроводжується розплавленням міжлобулярних перегородок, з’являється розшарування легені на часточки – розшаровуюча або секвеструюча, проміжна (інтерстиціальна) пневмонія.

Міжлобулярна пневмонія, яка виникає при гнійному плевриі або гнійному медіастиніті – плеврогенна пневмонія.

Наслідком такого запалення є хронічний інтерлобіт і медіастиніт, який призводить до фіброзу і потовщенню уражених тканин.

При хронічному перебігу міжлобулярної пневмонії на місці зруйнованих міжлобулярних перегородок з’являється грубоволокниста сполучна тканина, що призводить до перилобулярного фіброзу, здавлення часточок, розвитку ателектазів, а далі до пневмофіброзу та пневмоцирозу.

3.Міжальвеолярна пневмонія – вона може приєднуватися до будь-якої гострої пневмоній, набуває в таких випадках гострого перебігу і тимчасового характеру.

Форми:

- Перибронхіальна пневмонія – запальний процес, що виникає в стінці бронха, переходить на перибронхіальну тканину і розповсюджується на прилеглі міжальвеолярні перегородки; запальна інфільтрація призводить до їх потовщення. В альвеолах накопичується ексудат з великою кількістю макрофагів, окремими нейтрофілами, іноді нитками фібрину.

- Міжлобулярна пневмонія – виникає при розповсюдженні запального процесу на міжлобулярні перегородки. Призводить до фіброзу та потовщення уражених тканин.

- Міжальвеолярна пневмонія.

Ускладнення: емпіема, абсцес легені, облітеруючий бронхоліт, синдром гострої дихальної недостатності, сепсис.