Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

367. Цукровий діабет. Морфологічна характеристика діабетичних макро- та мікроангіопатій. Діабетична нефропатія. Наслідки, причини смерті.

Діабетична макроангіопатія. Ознакою діабетичної макроангіопатії є швидкопрогресуючий атеросклероз, що вражає аорту і артерії великого і середнього калібру. Інфаркт міокарда, викликаний атеросклерозом коронарних артерій, є найчастішою причиною смерті осіб, які страждають на ЦД.

Діабетична мікроангіопатія. Одним з найбільш характерних ознак ЦД є дифузне потовщення базальних мембран, яка найбільш виражена в капілярах шкіри, скелетних м'язів, сітківки, ниркових клубочків і мозковому шарі нирок, також воно може бути в таких безсудинних структурах, як ниркові канальці, капсула Боумена, периферичні нерви, а також в плаценті. Незважаючи на збільшення товщини базальних мембран, капіляри при ЦД стають більш проникні для білків плазми, ніж незмінені капіляри.

Діабетична нефропатія. Нирки - головна мета при ЦД. Ниркова недостатність є другою за частотою причиною смерті при ЦД після інфаркту міокарда. Можливі 3 типи ураження нирок:

(1) ураження ниркових клубочків;

(2) ураження ниркової судинної системи, головним чином артеріолосклерозом;

(3) пієлонефрит, включаючи некротизуючий папіліт.

Ураження ниркових клубочків

- найбільш значимі зміни клубочків - потовщення базальної мембрани капілярів, дифузний склероз мезангія і вузликовий гломерулосклероз.

Потовщення базальної мембрани капілярів клубочків присутній у всіх спостереженнях діабетичної нефропатії і є невід'ємним компонентом діабетичної мікроангіопатії.

368. Запальні, дисгормональні і передракові захворювання шийки матки. Морфологічна характеристика, наслідки.

Хвороби статевих органів за походженням розділяються на:

1) запальні (ендометрит)

2) дисгормональні (залозиста гіперплазія ендометрію, аденоматоз, поліпи шийки матки)

3) передракові (ендоцервікоз, важка дисплазія епітелію піхвової частини шийки)

Ендометрит - це захворювання, яке викликається запальним процесом в поверхневому шарі ендометрія, внутрішньої слизової оболонки тіла матки.

Ендометрій потовщений, покритий сіро-жовтою гнійною плівкою.

Гіперплазія ендометрія — захворювання тіла матки, що проявляється через зміну залоз і строми ендометрія. Гіперплазія ендоментрія може стати причиною розвитку раку ендометрія та безпліддя.

Ендоцервікоз шийки матки - стан, при якому циліндричний епітелій цервікального каналу розташовується на вагінальної поверхні шийки матки, в нормі покритої багатошарової епітеліальної тканиною.

Аденоматоз матки (або аденоматоз ендометрія) - це захворювання, при якому відбувається надмірне розростання ендометрія, внутрішнього шару матки, з появою в ньому патологічних структур і атипових клітин.

Поліп шийки матки — це доброякісне локальне розростання тканин цервікального каналу.

Ендоцервікоз шийки матки - стан, при якому циліндричний епітелій цервікального каналу розташовується на вагінальної поверхні шийки матки, в нормі покритої багатошарової епітеліальної тканиною.