Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

244. Класифікація і морфологічна характеристика хронічних форм ішемічної хвороби серця (хіхс). Типи кардіосклерозу при хіхс та їх механізми.

ХІХС морфологічно проявляється кардіосклерозом (дифузним дрібноосередковим і післяінфарктним великоосередковим), який в ряді випадків ускладнюється хронічною аневризмою серця.

Кардіосклероз -- розростання сполучної тканини в серці.

Хронічна аневризма серця, виникає як наслідок трансмурального широкого інфаркту, коли рубцева сполучна тканина, яка замістила інфаркт, стає стінкою серця. Вона потоншується і під тиском крові вибухає – утворюється аневризматичний мішок, заповнений тромботичними масами. Як наслідок хронічної аневризми серця може бути розвиток хронічної серцевої недостатності , тромбоемболічних ускладнень та розрив стінки аневризми.

Кардіосклероз, як прояв ХІХС може бути атеросклеротичним, дифузним, дрібноосередковим або постінфарктним великооосередковим (на основі якого розвивається хронічна аневризма серця).

Атеросклеротичний кардіосклероз – кардіосклероз, що виникає внаслідок коронарного атеросклерозу, на місці появи рубців відбувається розростання патологічної сполучної тканини.

Дифузний кардіосклероз – або міофіброз характеризується дифузним потовщенням і огрубінням строми міокарда за рахунок новоутворення в ній сполучної тканини. Остання в таких випадках обплітає, немов замуровує м'язові волокна, що атрофуються.

Дрібноосередковий кардіосклероз - являє собою білуваті периваскулярні фокуси і смуги, які рівномірно розкидані у м'язі серця. Він виникає внаслідок розростання сполучної тканини в ділянках дистрофії, атрофії та загибелі окремих м'язових клітин в зв'язку з гіпоксією.

Постінфарктний великоосередковий кардіосклероз – рубці, що утворюються при організації інфарктів міокарда. В серцевому м'язі утворюються білуваті, різної величини тяжисті ділянки (рубці), що пронизують товщу м'яза серця і являють собою великі поля. На їх місці нерідко формується хронічна аневризма серця.

244. Класифікація і морфологічна характеристика хронічних форм ішемічної хвороби серця (хіхс). Типи кардіосклерозу при хіхс та їх механізми.

Хронічна ішемічна хвороба серця морфологічно проявляється кардіосклерозом, який в ряді випадків ускладнюється хронічною аневризмою серця( постінфарктні зміни).

Класифікація хронічних форм ішемічної хвороби серця: 1) постінфарктний великовогнищевий кардіосклероз; 2) дифузний дрібновогнищевий кардіосклероз.

Кардіосклероз може бути атеросклеротичним, дифузним, дрібноосередковим або постінфарктним великоосередковим.

При осередковому кардіосклерозі в м'язі серця утворюються різної величини білясті ділянки тяжів – рубці. Такі рубці зазвичай утворюються при організації інфарктів міокарда. Вони

пронизують іноді товщу м'яза серця і являють собою великі поля (великовогнищевий кардіосклероз), на місці яких нерідко формується хронічна аневризма серця. По периферії таких рубців міокард

потовщений (регенераційна гіпертрофія). Досить часто розвивається дрібновогнищевий

кардіосклероз, представлений білими периваскулярними вогнищами і смужками, які рівномірно розкидані в м'язі серця. Він виникає в результаті розростання сполучної тканини в ділянках дистрофії, атрофії і загибель окремих мязових клітин в результаті з гіпоксією.

Дифузний кардіосклероз або міофіброз, характеризується дифузним потовщенням і огрубінням строми міокарда за рахунок новоутворення в ній сполучної тканини. Сполучна тканина в таких випадках обплітає атрофовані м’язові волокна.