Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

336. Гострий гломерулонефрит. Визначення, етіологія, патогенез,патологічна анатомія, ускладнення, прогноз.

Збудник:стрептокок

Патогенез:циркуляція імунокомплексів 10-12 місяців

На початку захворювання виникає гіперемія клібочків+ інфільтраці мезангіуму та капілярних петель нейтрофілами. Потім приєднується проліферація ендотеліальних та мезангіальних клітин, ексудативна р-я стихає.( ексудативна фаза-перевага в клубочках лейкоцитів, ексудативно-проліферативна фаза - пороліферація+лейкоцитарна інфільтрація, проліферативна фаза - проліферація клітин)

Патологічна анатомія: Нирки : пістрява нирка-збільшені ,набряклі,піраміди темно-червоні,кора сірувато-коричнева з дрібними крововиливами або сірими напівпрозорими крапками.

Ускладнення:гостра ниркова недостатність.

Наслідок: сприятивий, видужування.

  1. Підгострий швидкопрогресуючий гломерулонефрит. Визначення, етіологія, патогенез, патологічна анатомія, ускладнення, прогноз.

Етіологія:Розвивається при пошкодженні ниркових клубочків імунними циркулюючими комплексами та антитілами.

  • Швидкий перебіг-швидкопрогресуючий підгострий гломерулонефрит

  • Виникає ниркова недостатність-злоякісний гломерулонефрит

  • Властиві екстра капілярні проліферативні зміни – екстра капілярний продуктивний гломерулонефрит.

Патологічна анатомія: внаслідок проліферації епітелію капсули , подоцитів та макрофагів утворюються «півмісяцеві утворення»,які здавлюють клубочок. В капілярних петлях некроз, в просвіті фібринові тромби. Внаслідок накопичення фібрину півмісяці перетворюються в спайки та гіалінові ділянки. Приєднується дистрофія , набряк та запалення строми.виникає склероз та гіаліноз клубочків,атрофія канальців і фіброз строми.

Нирки(великі пістряві нирки):збільшені, дряблі, корковий шар широкий, набряклий і жовто-сірий, тьмяний, червоним вкрапом ,добре відмежований від темно-червонох мозкової речовини та сполучається з повнокровними пірамідами.

338.Хронічні гломерулонефрити. Визначення, етіологія, патогенез, класифікація, патологічна анатомія, ускладнення, прогноз.

Хронічний гломерулонефрит- самостійне захворювання,яке перебігає латентно або з рецидивами протягом багатьох років і закінчується хронічною нирковою недостатністю.

Етіологія:Причина невідома.

Механізм пов’язаний циркулюючими імунокомплексами.

Класифікація:Розрізняють мезангіальний та фібро пластичний(склерозуючий).

  • Мезангіальний: розвивається внаслідок проліферації мезангіоцитів у відповідь на відкладання під ендотелієм та в мезангії імунних комплексів. Відбувається інтерпозиція мезангію, це призводить до відшарування ендотелію від мембрани.

-мезангіопроліферативний(проліферація мезангіоцитів і розширення мезангію без змін стінок клубочків):доброякісний перебіг.

-мезангіокапілярний(проліферація мезангіоцитів та дифузне пошкодження мембрани капілярів клубочків): ранній і швидкий розвиток хронічної ниркової недостатності.

лобулярний гломерулонефрит(внаслідок проліферації мезангіоциів та збільшення мезангіального матриксу в центрі часток капілярні петлі зміщуються на периферію та здавлюються)

Патанатомія: в канальцях дистрофія та атрофія, в стромі інфільтрація та склероз. Нирки :щільні,блідо жовтими плямами в корковому шарі.

  • Фібробластичний(склерозуючий):склероз і гіаліноз капілярних петель ,утворення спайок в капсулі.дистрофічні та атрофічні зміни канальців, склероз строми та судин нирок. Нирки:зменшені, з дрібними западинами на поверхні,щільні , сіро-червоні.

Вторинно-зморщенні нирки:зменшені,щільні, дрібнозерниста поверхня. Корковий шар тонкий, тканина суха, мало кровна, сірого кольору.

При мікроскоп дослідженні: атрофія клубочків і канальців, заміщення їх сполучною тканиною. Клубочки перетворюються на рубці(гломерулосклероз), або гіалінові кульки(гломерулогіальноз). Артеріоли склерозовані та гіалінізовані. Фіброз та гіаліноз в інтимі .

Поза ниркові зміни:гіпертрофія серця(переважно лів шлуночка),еластофіброз, атеросклероз,артеріоло склероз(судин гм.серця,нирок,сітківки ока).

Ускладнення:хронічна ниркова недостатність, з явищами уремії, серцево-судинна недостатність, крововиливи в гм.

Наслідок:несприятливий(хронічна недостатність, потрібна пересадка нирок)