Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

159. Найважливіші клініко-патологічні прояви пухлинного росту. Поняття про рецидив пухлини.

Клініко-патологічні форми пухлинного росту. Їх можна об’єднати в  декілька груп: місцеві ефекти, порушення гемостазу, метастази, системні неметастатичні дії. Місцева дія первинного вузла чи  процесу. І  доброякісні, і злоякісні пухлини займають деякий простір, забираючи його у здорових тканин. Наприклад, якщо новоутворення росте екзофітно в трубчастому чи порожнистому органі, то воно може виступати у  просвіт, призводячи до  його звуження (стенозу) чи  навіть до  закупорювання. При інвазивному рості наслідки новоутворень можуть викликати розвиток тих чи інших функціональних розладів, а також кровотечі.

Порушення гемостазу. Всередині деяких злоякісних пухлин рівень кровообігу може бути нестійким, а ендотелій судин піддається пошкодженню. Усе це  підвищує небезпеку формування тромбозу. Крім цього, характерний ерозивно-деструктивний ріст багатьох злоякісних новоутворень у трубчастих та порожнистих органах.

Метастази. Більшість злоякісних пухлин схильні до  метастазування. Воно може початися вже тоді, коли первинний пухлинний вузол досягає діаметра близько 1  см.

Системні неметастатичні дії. При виникненні злоякісних пухлин виникає низка ускладнень: залізодефіцитна анемія, анорексія (відсутність апетиту), загальна малорухливість (зниження вмісту кальцію в кістках). Також зустрічається ракова кахексія та паранеопластичні синдроми (гіперкальціємія, ендокринопатія).

Рецидив пухлини - поява її на колишньому місці після хірургічного видалення або променевого лікування. Пухлина розвивається з окремих пухлинних клітин, що залишилися в області пухлинного поля. Рецидиви пухлини можуть виникати і з найближчих лімфогенних метастазів, які не були видалені під час операції.

160. Місцевий вплив пухлини.

Вплив пухлини на організм може бути місцевим і загальним. Місцевий вплив пухлини залежить від її характеру: доброякісна пухлина лише здавлює навколишні тканини і сусідні органи, злоякісна - руйнує їх, призводить до тяжких наслідків.

Місцеві порушення є результатом прямого безпосереднього впливу пухлини на тканини, що контактують з нею. Ракові клітини, проростаючи в навколишні нормальні тканини, можуть викликати їх механічне пошкодження. Пошкодження тканин нерідко супроводжується розривом судин і кровотечею з них. Найчастіше розриваються дрібні судини, при цьому кровотеча зазвичай буває незначною (прихована кровотеча), тим не менше, часто повторювані кровотечі можуть привести до анемії. При розриві великої судини може наступити профузна кровотеча, яку важко зупинити. Кровотечі характерні для злоякісних пухлин внутрішніх органів.

Загальний вплив на організм (паранеоплазія) особливо характерний для злоякісних пухлин. Він виражається в порушеннях обміну речовин, розвитку кахексії (ракова кахексія).

161. Метастазування: види, закономірності, механізми. Метастатичний каскад.

Метастазування проявляється в тому, що пухлинні клітини потрапляють в кровоносні і лімфатичні судини, утворюють пухлинні емболії, несуться потоком крові і лімфи від основного вузла, затримуються в капілярах органів або в лімфатичних вузлах і там розмножуються. Так виникають метастази, або вторинні (дочірні) пухлинні вузли, в печінці, легенях, головному мозку, лімфатичних вузлах та інших органах. У їхньому розвитку важливе значення мають особливості клітин пухлини, що виражаються в наявності у однієї і тієї ж пухлини фенотипів клітин з «високою метастатичністю» і фенотипів «неметастазуючих клітин».

Для «вибору» пухлинними клітинами органу при метастазуванні вони використовують рецепторну систему, за допомогою якої при циркуляції розпізнають «органоспецифічну афінність» кровоносного або лімфатичного русла.

Метастази можуть бути:

- гематогенним,

- лімфогенним,

- імплантацій ним,

- змішаними.

Для одних злоякісних пухлин (наприклад, сарком) характерні гематогенні метастази, для інших (наприклад, раку) - лімфогенні. Про імплантаційні (контактних) метастазах говорять при поширенні клітин по серозних оболонках, прилеглих до вузла пухлини.

Метастатичний каскад (етапи метастазування):

• Формування метастатичного клону клітин пухлини

• Проникнення в судину (пов'язано з активним ангіогенезом в самої пухлини)

• Формування пухлинного ембола з тромбоцитами

• Адгезія ембола до базальної мембрани і вихід пухлинних клітин за межі судини

• Зростання метастатичного вогнища