Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

90. Емболія: визначення, класифікація, морфологія. Основні види емболій: тромбоемболія, жирова, газова, тканинна, бактерійна.

Емболія – циркуляція в кровоносному або лімфатичному руслі частинок(емболи), які не зустрічаються в нормі, і закупорювання ними судин.

Види емболій: тромбоемболія, жирова, газова, повітряна, тканинна(клітинна), мікробна, емболія сторонніми тілами.

Тромбоемболія – виникає при відриві тромбу або його частини.

Жирова емболія – її спричиняють краплі жирів. Ці краплі через артеріовенозні анастомози досягають капілярів клубочків нирок, гол.мозку, ін.органів. Для виявлення жирових ембол використовують методи фарбування на виявлення жирів (судан 3 або 4, осмієва кислота..). Жирова емболія розвивається при травмат.роздавлюванні ПЖК, кісткового мозку. Наслідок: гостра легенева недостатність, зупинка серця, смерть(при жир.емболії капілярів мозку,коли є множинні крапчасті крововиливи в мозковій тканині).

Повітряна – виникає при потраплянні повітря в кровотік. Зустрічається при пораженні вен шиї, при зіянні вен ендометрію після пологів, при накладанні пневмотораксу, при операціях на відкритому серці. При цьому виді емболії повітря накопичується в порожнині правої половини серця і розтягує його.

Газова – це закупорка судин пухирцями газу (у робітників кесонів), при швидкому переході від високого атмосферного тиску до норм. Газові емболи закупорюють капіляри головного і спинного мозку, печінки, нирок і тд, і в них появляються осередки ішемії і некрозу, розмякшування у гол.і спин.мозку, множинні крововиливи, тромби.

Тканинна(клітинна) – при пошкодженні та зруйнуванні тканин, спричинених травмою або патологічним процесом, при якому частинки тканини (клітини) надходять у кровотік.

Мікробна – виникає коли в циркулюючій крові мікроби обтурують просвіт капілярів.

91.Основні шляхи емболій та їх наслідки (системна, тромбоемболія легеневої артерії, по портальній системі). Ортоградна, ретроградна та парадоксальна емболії.

Емболи частіше переміщаються по току крові за трьома напрямками:

1) з венозної системи великого кола кровообігу і правого серця в судини малого кола кровообігу.

2) з лівої половини серця, аорти і великих артерій, а також (рідко) з легеневих вен в артерії серця, мозку, нирок, селезінки, кишечника, кінцівок і т.д .;

3) з гілок портальної системи в ворітну вену печінки.

Однак рідше емболії в силу своєї тяжкості може рухатися проти течії крові, Таку емболію називають ретроградною.

При наявності дефектів в міжпередсердної або міжшлуночкової перегородки виникає парадоксальна емболія: емболії з вен великого кола, минаючи легені, потрапляє в артерії. До парадоксальним емболіям можна віднести мікроембола судин через артеріовенозні анастомози.

Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) - закриття Просвіту великих, Середніх або малих гілок легеневої артерії тромбом, Який утворюється найчастіше у великих венах ніжніх кінцівок або тазу. Внаслідок ТЕЛА розвівається гіпертензія в малому колі кровообігу и компенсоване або Частіше декомпенсованого легенево серце.

Тромбоемболія легеневої артерії може призвести до раптової смерті.

Тромбоз стовбуру портальної вени або її внутрішньопечінкових гілок призводить до погіршення відпливу крові з портальної системи та розвитку портальної гіпертензії.