Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

408. Наркоманія і токсикоманія. Визначення, класифікація, патогенез, клініко-морфологічна характеристика, ускладнення, причини смерті.

Наркоманія і токсикоманія – це хвороби, які проявляються непереборним потягом до вживання деяких токсичних речовин, причому, кожного разу у все зростаючих дозах.

Наслідки токсикоманії та норкоманії для організму незворотні. Зокрема, це:

атрофія дихальних шляхів;

руйнування печінки (цироз);

запалення і деструкція слизової оболонки кишечника і шлунка;

рак легенів або абсцес, який може супроводжуватися іншими ускладненнями (легеневими

крововиливами, дегенерацією тканин);

патології серцево-судинної системи (інсульт, інфаркт, вади серця);

новоутворення (злоякісні / доброякісні) в нирках.

409. Пневмоконіози

Пневмоконіози— хронічне захворювання легенів, яке розвивається внаслідок тривалого вдихання та відкладання в легенях пилу і характеризується розвитком дифузного фіброзу.

Класифікація

Силікоз — пневмоконіоз, зумовлений впливом пилу, який містить вільний силіцію (IV) оксид.

Силікатози — пневмоконіози (каоліноз, азбестоз, талькоз, олівіноз, цементний, слюдяний пневмоконіози тощо), які розвиваються внаслідок дії пилу мінералів, що містять силіцію (IV) оксид у зв'язаному стані з різними елементами: алюмінієм, магнієм, залізом, кальцієм тощо.

Карбоконіози — пневмоконіози, які є наслідком дії вуглеводневого пилу: кам'яного вугілля, коксу, графіту, сажі (антракоз, графітоз, сажовий пневмоконіоз тощо).

Антракоз легень

Металоконіози — пневмоконіози, зумовлені дією пилу металів: заліза, алюмінію, олова, марганцю тощо (сидероз, алюміноз, станоз, манганоконіоз тощо)

Пневмоконіози віз змішаного пилу

Зазвичай, хвороба розвивається як наслідок вдихання пилу впродовж кільканадцяти років і довгий час має безсимптомний перебіг. У періоді дрібновогнищевих змін (простий пневмоконіози) симптоми виникають при розвитку ускладнень — хронічного бронхіту і емфіземи легень. З прогресуванням фіброзу і вузликових змін з’являється задишка і кашель, інколи — ознаки легеневого серця і дихальна недостатність. Зміни є незворотніми і виявляють тенденцію до прогресування, незважаючи на припинення контакту з пилом

За пербігом виділяють швидко прогресуючий, повільнопрогресуючий і пізній силікоз.

В класифікацію входять і ускладнення пневмоконіозів: туберкульоз легень, пневмонія, бронхоектатична хвороба, спонтанний пневмоторакс, бронхіальна астма, рак легень.

Силікоз: вогнищевий колагеновий фіброз легеневої тканини зі схильністю до гіалінізації, викликаний вдиханням пилу двоокису кремнію. Вдихання пилу двоокису кремнію можливе у т. ч. при будівництві тунелів та шахт, у каменоломнях, сталеливарній промисловості, під час виробництва фарфору, вогнетривких та абразивних матеріалів. Частина пилу двоокису кремнію потрапляє до інтерстиціальної тканини, де фагоцитується макрофагами, спричинює їх розпад та вивільнення речовин, що зумовлюють розвиток фіброзу легеневої тканини.

410. Ушкодження, що пов’язані зі змінами атмосферного тиску.Висотна хвороба.Повітряна емболія. Декомпенсаційна ( кесонна) хвороба.

Висотна хвороба — захворювання, яке спричинює кисневе голодування унаслідок пониження парціального тиску кисню у вдихуваному повітрі, що виникає високо в горах, а також при польотах в літальних апаратах не оснащених герметичною кабіною починаючи приблизно з 2000 метрів і вище над рівнем океанів.

Вплив на легені:Нерівномірна гіпоксична судинна вазоконстрикція легень призводить до утворення паренхіматозних ділянок з погіршенням кровотоку, тоді як в інших відбувається надмірне кровопостачання. Витікання рідини набряку виникає саме в переповнених кров'ю ділянках. Розвивається набряк легень.

Також може розвиватись набряк мозку. При цьому виявляють набряк білої речовини, особливо виразний у мозолистому тілі. Проведені дослідження показують, що набряк мозку має вазогенний характер.

Повітряна емболія виникає при попаданні в кровотік повітря внаслідок поранення вен, хірургічного втручання, неправильних внутрішньовенних введеннях лікувальних препаратів. Для діагностики повітряної емболії на розтині потрібно проколоти праве серце, не виймаючи його і попередньо заповнивши порожнину серцевої сорочки водою. Повітряна емболія розпізнається по виділенню повітря через отвір на місці проколу. При повітряній емболії кров у порожнинах серця, особливо правого, може мати пінистий вигляд.

Кесонної хворобою називають стан, який розвивається внаслідок переходу з середовища з підвищеним атмосферним тиском в середу з нормальним тиском. Слід підкреслити, що патологічні зміни, що характеризують кесонну хвороба, розвиваються не під час перебування під підвищеним тиском, а при занадто швидкому переході до нормального атмосферного тиску, тобто при декомпресії.