Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

427Дифтерія.

Дифтерія (diphtheria від грец. Diphthera - шкірка, плівка) - гостре інфекційне захворювання, що характеризується переважно фібринозним запаленням у вогнищі первинної фіксації збудника і загальною інтоксикацією, пов'язаної з всмоктуванням екзотоксину мікроба. Частіше хворіють діти, ніж дорослі, в даний час спостерігається захворюваність дітей переважно старше 7 років. Етіологія і патогенез. Збудник - паличка дифтерії - відноситься до сімейства коринебактерий, що виділяють екзотоксин. Джерелом зараження є бацилоносії, в меншій мірі - хворі. Екзотоксин збудника дифтерії має здатність пригнічувати біосинтез ферментів дихального циклу, тому паралізує тканинне дихання, змінює холінергічні процеси, порушує синтез катехоламінів і призводить до 779 накопиченню їх в тканинах. Дифтерія по відношенню до збудника є місцеву інфекцію, так як гематогенного поширення не буває. На поверхні пошкодженої слизової оболонки утворюється фібринозно плівка. Екзотоксин діє переважно на серцево-судинну, нервову системи і наднирники. Таке поєднане ураження призводить до гемодинамічним порушень в організмі, авиделеніе екзотоксину з організму супроводжується пошкодженням переважно канальцевого епітелію нирок. Розвиток важких токсичних і гіпертоксичних форм дифтерії, які спостерігалися до застосування активної імунізації, пояснюється підвищеною чутливістю внаслідок сенсибілізації до дифтерійного токсину.

Патологічна анатомія. Місцеві зміни локалізуються в слизовій оболонці зіва, глоткових мигдалинах, верхніх дихальних шляхах. Зрідка зустрічається дифтерія статевих органів у дівчаток, кон'юнктиви, рани.

При дифтерії зіву і мигдалин останні збільшені, слизова оболонка повнокровна, покрита рясними щільними білувато-жовтими плівками . М'які тканини шиї набряклі. При важких токсичних формах набряк особливо різко виражений, може поширюватися на передню поверхню грудної клітини. -Регіонарні лімфатичні вузли шиї значно збільшені, повнокровні, з жовтувато-білими некротичними фокусами або чорнуватими вогнищами крововиливів на розрізі. У них спостерігаються набряк, різке повнокров'я, стази, крововиливи і некрози.

-серце розвивається токсичний міокардит. Порожнини серця розширені в поперечнику, м'яз тьмяний, строкатий на розрізі, можуть бути пристінкові тромби. Зміни кардіоміоцитів характеризуються жировою дистрофією і дрібними вогнищами миолиза.

-нервовій системі зміни локалізуються в периферичних нервах і вегетативних гангліях. Перш за все уражаються ті з них, які розташовані ближче до зіва: язикоглоткового, блукаючий, симпатичний і діафрагмальний нерви, III шийний симпатичний ганглій і нодозний ганглій блукаючого нерва. Ускладнення при дифтерії дихальних шляхів пов'язані із застосуванням інтубації або трахеотомії, при яких можливе утворення пролежнів. Пролежні при вторинному інфікуванні призводять до гнійного перихондриту хрящів гортані, флегмони, гнійного медіастиніту. В даний час застосування антибіотиків запобігає ці ускладнення. Смерть при несвоєчасному введенні антитоксичної сироватки або при токсичних формах настає від раннього паралічу серця при міокардитах або пізніх паралічах серця або діафрагми, пов'язаних з паренхіматозним невритом. Дифтерія дихальних шляхів характеризується крупозним запаленням гортані, трахеї, бронхів з легко відходять фібринозний плівками, що виділяються іноді при кашлі у вигляді зліпків з дихальних шляхів.Плівки легко відходять, так як слизова оболонка верхніх дихальних шляхів і бронхів вистелена призматичним і циліндричним епітелієм, пухко з'єднаний з підлеглою сполучною тканиною. Відділенню плівки сприяє також значне виділення слизу. Тому токсин не всмоктується і загальних токсичних явищ при цій формі дифтерії не спостерігається.

428 Кір.

Кір (morbilli, від скороченого лат. Morbus - хвороба) - гостре висококонтагіозна інфекційне захворювання дітей, що характеризується катаральним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, кон'юнктиви і плямисто-папульозний висипом шкірних покривів. Діти віком до 3 років і дорослі хворіють на кір рідко. Етіологія і патогенез. Збудник кору - РНК-вірус, відноситься до міксовірусів, розміром 150 нм, культивується в культурі тканин людини і мавпи, де розвиваються типові гігантські клітини, що виявляються у хворого в секреті зіва, верхніх дихальних шляхів, в крові і сечі. Передача здійснюється повітряно-крапельним шляхом. Вірус потрапляє у верхні дихальні шляхи і в кон'юнктиву очей. Тривалість захворювання - 2-3 тижнів. Вірус кору спроможний знижувати бар'єрну функцію епітелію, фагоцитарну активність, а також викликати падіння титру протиінфекційних антитіл (наприклад, дифтерійного антитоксину). Цей стан анергії різко підвищує схильність хворих до вторинного інфікування або загострення існуючого хронічного процесу, наприклад туберкульозу.

Патологічна анатомія. У слизовій оболонці зіва, трахеї, бронхів, кон'юнктиві розвивається катаральне запалення. Слизова оболонка набрякла, повнокровна, виведення слизу різко підвищене, що супроводжується нежиттю, кашлем, сльозотечею. У важких випадках можуть виникати некрози, слизова оболонка стає тьмяною, сероватожелтого кольору, на поверхні її видно дрібні грудочки. Набряк і некрози слизової оболонки гортані можуть викликати рефлекторний спазм її мускулатури з розвитком асфіксії - так званий помилковий круп Мікроскопічно в слизових оболонках спостерігаються гіперемія, набряк, вакуольна дистрофія епітелію, аж до його некрозу і злущування, посилена продукція слизу слизовими залозами і невелика лімфогістіоцитарна інфільтрація. Ускладнення. Серед ускладнень центральне місце займають ураження бронхів і легенів, пов'язані з приєднанням вторинної вірусної і бактерійної інфекції. Уражається не тільки внутрішня оболонка бронхів (ендобронхіт), але також середня (мезобронхіт) і зовнішня (перибронхит). Панбронхіт часто має некротичний або гнойнонекротіческіх характер. Смерть хворих на кір пов'язана з легеневими ускладненнями, а також з асфіксією при помилковому крупі. Сучасна серопрофілактика і вакцинація привели до різкого зниження захворюваності та смертності від кору.