Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

279. Хронічний бронхіт. Визначення, етіологія, патогенез, класифікація, морфогенез і патологічна анатомія. Ускладнення.

Хронічний бронхіт – це запалення бронхів, яке виникає внаслідок затяжного гострого бронхіту (напр., після перенесення кору або грипу) або ж тривалого впливу на слизову оболонку бронхів біологічних, фізичних і хімічних факторів (мікроби, віруси, охолодження дихальних шляхів, куріння, пил).

Етіологія

1.Шкідливі фізичні й хімічні фактори (паління, вдихання пилу, диму, невеликих концентрацій подразнюючих парів і газів тощо).

2.Вплив респіраторної інфекції (віруси грипу, парагрипу, РС-віруси, риновіруси, гемофільна паличка, рідше стафілококи, пневмококи, а також їхні асоціації, які виділяються більш ніж у половині випадків).

Патогенез

Основним патогенетичним механізмом є гіпертрофія та гіперфункція бронхіальних залоз, що супроводжується посиленням секреції слизу з відносним зменшенням серозної секреції та значним збільшенням у секреті кислих мукополісахаридів, що сприяють збільшенню в'язкості мокротиння. При цьому порушується очисна функція війкового епітелію. Все це порушує дренажну функцію бронхів, викликає дистрофію та атрофію їх епітелію та призводить до виникнення рецидивів бронхіальної інфекції.

Патоморфологічна характеристика

Типова локалізація хронічного бронхіту (сегменти): ІІ, VІ, VІІІ, ІХ та Х, тобто там, де бувають осередки пневмонії, бо існують несприятливі умови для розсмоктування ексудату.

Хронічний бронхіт буває:

• Локальним:

- Катаральним (слизовим, гнійним).

- Поліпозним.

- Склерозуючим (деформуючим).

• Дифузним:

- Катаральним (слизовим, гнійним).

- Поліпозним.

- Склерозуючим (деформуючим).

Хронічний слизовий/гнійний катар:

• Атрофія слизової оболонки

• Кістозна трансформація залоз

• Гіперплазія келихоподібних клітин

• Метаплазія покривного призматичного емітелію в багатошаровий плоский

• Різної інтенсивності запальноклітинна інфільтрація стінки бронха

Поліпозний хронічний бронхіт: в стінці бронха і особливо в слизовій оболонці різко виражена запальна клітинна інфільтрація і розростання грануляційної тканини, яка виступає в просвіт бронха у вигляді поліпу.

Деформуючий хронічний бронхіт:

• Дозрівання грануляційної тканини в стінці бронха.

• Розростання сполучної тканини.

• Атрофія м’язового шару.

Ускладнення: ателектаз, обструктивна емфізема, хронічна пневмонія, пневмофіброз.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хронічний бронхіт — дифузне прогресуюче запалення слизової оболонки бронхів і глибших шарів бронхіальної стінки.

Етіологія: після перенесення кору або грипу, вплив біологічних (мікроорганізми), фізичних (переохолодження), хімічних (куріння, запилення) факторів.

Патогенез: спочатку захворювання буває місцевим, дал запальний процес охоплює все бронхіальне дерево.

Морфологія: стінка бронхів потовщується, оточується прошарками сполучної тканини, може виникати деформація бронхів. Під час тривалого перебігу можуть розвинутись бронхоектази. В стінці бронхів переважають явища хронічного слизового або гнійного катару з прогресуючою атрофією слизової оболонки, кістозним перетворенням залоз, метаплазією призматичного епітелію в багатошаровий плоский, збільшення кількості келихоподібних клітин.

• Поліпозний хронічний бронхіт – різко виражена клітинна інфільтрація і розростання грануляційної тканини, яка виступає в просвіт бронха у вигляді поліпу.

• Деформуючий хронічний бронхіт – при дозріванні грануляційної і розростанні сполучної тканини в стінці бронха м’язова оболонка атрофується і бронх деформується