Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Все вопросы патан экзамен.docx
Скачиваний:
518
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
5.4 Mб
Скачать

374. Пухлини міометрію. Класифікація, морфологічна характеристика.?

Лейоміома,Фіброміома,фіброма

За локалізацією:

Інтрамуральна

Субсерозна

Субмукозна

Атипічна за локалізацією (передшийкова, зашийкова, за> брюшинна, надбрюшинна, парацервікальна, інтралігамен> тарна та ін.)

За напрямком росту Лм: Центропетальна (вузол на ніжці) Експансивна (ріст вузла розмежовує тканини міометрія) Ексцентрична (ріст у напрямках серозної оболонки або ендометрія) Інтралігаментарна (в листках широкої зв’язки)

Міома матки-доброякісне м'язове новоутворення в стінці матки (доброякісна пухлина, вузол).

Залежно від співвідношення м'язової та сполучної тканини вузли підрозділяють на міоми, фіброми і фіброміоми.

В залежності від локалізації і зростання вузлів виділяють субмукозні (підслизові), що ростуть в порожнину матки і деформують її, і субсерозні (підбрюшинні) вузли, що ростуть у бік черевної порожнини. Якщо по мірі зростання вузол розшаровує листки широкої маткової зв'язки, його називають інтралігаментарним (міжзв’язочним) міоматозним вузлом, а вузли із середнього шару міометрія - міжм'язові. Останнім часом все частіше вузли характеризуються різним розташуванням і розміром.

Міома — захворювання, що найчастіше зустрічається у віці від 30 до 45 років, за різними джерелами від 30% до 50% і в останні роки частота виявлення міоми матки збільшується, проте навряд чи це пов'язано із зростанням захворюваності, швидше, це наслідок поліпшення діагностичної техніки і широкого розповсюдження таких методів, як УЗД, МРТ, КТ. Сучасні досягнення діагностичної техніки дозволяють виявляти вузли діаметром кілька міліметрів. Так само останнім часом це захворювання зустрічається і в молодому віці у жінок що не народжували. Класифікація:1) локалізація:в тілі матки, в шийці матки);2) по відношенню до м'язової стінки: (субсерозні міоми - беруть початок з подбрюшінного шару міометрія, часто пов'язані з ним тонкою ніжкою і здатні досягати значних розмірів; інтрамуральні (міжм'язові) міоми - беруть початок з середнього шару міометрія; субмукозні (підслизові) міоми - беруть початок з глибокої шару міометрія, часто пов'язані з міометрієм тільки тонкою ніжкою і можуть далеко видаватися в порожнину матки і навіть випадати через цервікальний канал; 3) по стадії розвитку:I стадія - утворення активного зачатка зростання; II стадія - швидке зростання пухлини без ознак диференціювання (вузлик, який визначається мікроскопічно); III стадія - експансивний ріст пухлини з її диференціюванням і дозріванням (макроскопічно визначається вузлик). 4)за морфологічними ознаками:проста міома (розвивається по типу доброякісних м'язових гиперплазий); проліферуюча міома;справжня доброякісна міома. По морфологічних особливостях міома матки може бути проста (переважання з’єднувально-тканинного компоненту) і проліферуюча (клітинна, така, що відрізняється пухлинною прогресією). Залежно від клітини-родоначальниці міома матки може бути судинною, епітеліоїдною, аденоматозною, інтравенозною. Спостерігається велика морфологічна різноманітність міоматозних вузлів, що пояснюється її мезенхімальним походженням (із статевого горбика), а також з целомічного епітелію Мюллерової протоки. З цих клітин диференціюються міобласти, клітини строми, періцити, фібробласти, огрядні і плазматичні клітини.