Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_Po_IGPZS_Glinyany.doc
Скачиваний:
1505
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.91 Mб
Скачать

1.2. Акт про прискорення розгляду і вирішення процесів по справедливості

Перший Закон («Акт про прискорення розгляду і вирішення процесів по справедливості»), прийнятий у 1903 р. на здійснення цієї програми, передбачав заходи прискорення судочинства в антитрестівських справах як справах, що мають «велике суспільне значення», і з огляду на це — «пріоритет над іншими справами».

1.3. Закон про створення Міністерства торгівлі і праці

Слідом за Законом 1903 р. був виданий Закон про створення Міністерства торгівлі і праці, до функцій якого належали, зокрема, збір інформації і розгляд «нечесної діяльності корпорації». У 1906 р. приймається закон, який надав Міжштатній торговельній комісії, створеній ще в 1887 p., право встановлювати межі підвищення залізничних тарифних ставок тощо. Вимоги «чесної гри» Т. Рузвельт поширював і на відносини працівників з підприємцями, виступаючи за мирне арбітражне врегулювання спорів між ними, але водночас вимагаючи обмежень профспілкової активності.

Програма «нової демократії» В. Вільсона грунтувалася на трьох принципах: індивідуалізм, свобода особи і свобода конкуренції. Будучи кандидатом прогресистів на президентських виборах, він оголосив себе ворогом монополії, вимагаючи не знищення трестів, як самі прогресисти, і не регулювання їх за методами Т. Рузвельта, а усунення всіх перепон для розвитку бізнесу, насамперед середнього і дрібного, шляхом приборкання «нечесної конкуренції», результатом якої, як він вважав, і був монополізм.

З цією метою на основі Закону про тарифи 1913 р. урядом була проведена ревізія тарифів. Були також підвищені податки на доходи, знижене торгове мито, розширені можливості імпорту, встановлений певний контроль за діяльністю банків. За його правління були започатковані перші процеси з поділу корпо-рацій-монополій на основі Закону Шермана.

1.4. Створення Федеральної резервної системи (фрс)

Важливим кроком на шляху встановлення контролю над банківською діяльністю стало створення в 1913 р. Федеральної резервної системи (ФРС) на чолі з Радою управляючих, до якої входили міністр фінансів, контролер грошового обігу і 15 членів, призначуваних президентом за згодою Сенату.

ФРС включала 12 національних резервних банків відповідних районів країни, що акумулювали значні фінансові резерви, її завданням було здійснення контролю за випуском банкнот, які мають значення грошових знаків, встановлення відсотків за банківськими кредитами. На неї покладалися функції податкового агента держави та ін. ФРС, виконуючи функції державного емісійного банку, і дотепер відіграє вирішальну роль у регулюванні фінансово-грошової системи країни.

З метою збору відповідної інформації і притягнення до суду осіб і корпорацій, помічених у застосуванні «нечесних методів», що порушують антитрестівський Закон Шермана, у 1914 р. на основі «Акта про федеральну торгову комісію» була створена Федеральна торгова комісія.

У роки «нової демократії» відбулися важливі зрушення й у галузі трудового права. Був прийнятий Закон про 8-годинний робочий день для жінок і дітей, про матеріальну відповідальність підприємців за нещасні випадки на виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]