Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_Po_IGPZS_Glinyany.doc
Скачиваний:
1505
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Розділ III. Буржуазна держава і право

Тема 11. Конституційні акти і формування парламентарної монархії в Англії (1640—1917 рр.)

1. Причини, етапи й особливості Англійської буржуазної революції XVII ст.

1.1. Економічні передумови.

1.2. Соціальні передумови.

І І. Ідеологічні і політичні передумови.

1.4. Петиція про право.

1.5. Початок і основні етапи революції. 1.6. Протекторат Кромвеля.

1.7. Реставрація монархії.

1.8. «Хабеас корпус акт» 1679 р.

1.9. «Славна революція» 1688 р.

1.10. Білль про права 1689 р. Акт про престолонаслідування 1701 р.

1.11. Встановлення конституційної монархії.

1.12. Дуалістична монархія.

2. Виборчі реформи 1832, 1867, 1884, 1885 рр.

І, Утворення політичних партій і Кабінету міністрів.

4. Корона.

5. Акт про парламент 1911 р.

6. Судова система і поліція.

7. Право.

1. Причини, етапи й особливості Англійської буржуазної революції XVII ст.

1.1. Економічні передумови

Англійська революція XVII ст. була громовим ударом, який сповістив про народження нового суспільного ладу, що прийшов на зміну старому порядку. Перемога Англійської революції означала «... перемогу буржуазної власності над феодальною, нації над провінціалізмом, конкуренції над цеховим устроєм, дроблення власності над майоратом, панування власника землі над підкоренням власника землі, просвітництва над марновірством... заповзятливості над героїчними лінощами, буржуазного права над середньовічними привілеями»1.

1 Див.: Маркс к. Буржуазия и контрреволюция / Маркс к., Энгельс ф. Соч. — т. 6. — с. 115.

З XVI ст. в Англії спостерігається інтенсивне зростання різних галузей промисловості. До середини XVII ст. Англія видобувала 4/5 усього кам'яного вугілля, яке видобувалося в той час у Європі. Приблизно за ті ж 100 років видобуток залізної руди зріс утричі, а свинцю, міді, олова, солі — у 6—8 разів. Вже на початку XVII ст. в Англії виплавляли залізо 800 печей, які виробляли в середньому по 3—4 тонни металу на тиждень. Значних успіхів Англія досягла в кораблебудуванні, у виробництві череп'яних і металевих виробів. Із найдавніших галузей промисловості найбільше значення мало сукнарство, вивіз сукна становив 80% від всього англійського експорту. Великих успіхів досягла торгівля, англійські купці проникають на іноземні ринки, відтісняючи своїх конкурентів. На північно-західному узбережжі Європи з успіхом діяла стара, заснована ще в XIV ст., компанія «купців-авантюристів». Створені пізніше Московська (1555 р.), Марокканська (1585 р. ), Східна (на Балтійському морі, 1579 р.), Левантська (1581 р.), Африканська (1588 р.), Ост-Індська (1600 р.) та інші торгові компанії поширювали свій вплив далеко за межі Європи — від Балтики до Вест-Індії на Заході і до Китаю на Сході. Конкуруючи з голландцями, англійські купці засновують у першій третині XVII ст. факторії в Індії — в Сураті, Мадрасі, Бенгалії. Водночас англійські поселення з'являються у Північній Америці, на острові Барбадос, Віргінських островах й у Гвіані.

До революції сума податків збільшилася вдвічі. Швидке зростання зовнішньої торгівлі у свою чергу прискорювало процес капіталістичної перебудови промисловості. «Колишня феодальна, або цехова, організація промисловості вже не могла задовольняти попит, що зростав разом з новими ринками»1. її місце поступово займає капіталістична мануфактура. Поштовхом для цього стали огородження і захоплення селянських земель лендлордами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]